Antena Meniu Search
x

Curtea Constituţională, decizie "istorică" despre dosarele penale din România. Sentinţa nu mai poate fi pronunţată fără motivare

Membrii Curţii Constituţionale a României au luat, miercuri, o decizie ce pare "istorică", dacă ar fi să ne luăm după reacţia judecătorului Cristi Dănileţ, respectiv că sentinţa într-un dosar penal nu mai poate fi dată fără motivare.

de Redactia Observator

la 29.04.2021, 17:16

Decizia Curţii Constituţionale a României este considerată una care duce ţara noastră spre normalitate
Decizia Curţii Constituţionale a României este considerată una istorică - Hepta - imagine ilustrativă
  • Judecătorul Cristi Dănileţ consideră că decizia Curţii Constituţionale a României este una istorică.

Membrii Curţii Constituţionale au luat această decizie, după ce au stabilit că anumite prevederi din Codul de Procedură Penală sunt neconstituţionale. Concluzia reprezentanţilor Curţii Constituţionale este că sentinţa trebuie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării. Altfel, persoana condamnată este lipsită de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie şi aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.

Conform news.ro, membrii Curţii Constituţionale a României sunt de părere că "punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti penale definitive, anterior motivării în fapt şi în drept a acesteia, este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la libertatea individuală şi siguranţa persoanei şi celor care consacră demnitatea umană şi dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept".

Nu în ultimul rând, membrii Curţii Constituţionale a României susţin că "dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept".

Reacţia judecătorului Cristi Dănileţ, după mesajul transmis de Curtea Constituţională a României

Pe acelaşi subiect

Judecătorul Cristi Dănileţ susţine că decizia anunţată miercuri de Curtea Constituţională a României este una "istorică", dar consideră că trecerea la noul sistem este una foarte dificilă şi va fi o acţiune extrem de greoaie.

"CCR a decis, acum câteva minute, că hotărârea judecătorească în materie penală trebuie pronunţată odată cu motivarea. Este o decizie istorică. Până acum, după ce dezbaterile de la un proces se terminau, judecătorul ieşea din sala de judecată, delibera asupra soluţiei, scria soluţia într-o minută pe care o pronunţa, apoi redacta motivarea hotărârii după o anumită perioadă", a transmis judecătorul Cristi Dănileţ, miercuri, prin intermediul unui celebru site de socializare.

Judecătorul Cristi Dănileţ este de părere că decizia Curţii Constituţionale a României "ne duce spre normalitate şi elimină posibilitatea de a mai genera multe ciudăţenii, precum se întâmpla până acum: "de la pronunţarea soluţiei, până la redactarea hotărârii mai pleca un judecător (transfer, deces, demisie, pensionare) şi nu se ştia cine să motiveze soluţia dată de altcineva; în timpul redactării realizai că ai greşit soluţia sau ai uitat să scrii ceva în minută, ceea ce te făcea să te forţeze să motivezi greşit acea soluţie greşită; termenul de apel/contestaţie curge de la pronunţarea soluţiei, ceea ce înseamnă că cel nemulţumit de ea mai întâi o contesta, apoi afla motivele avute în vedere de către instanţă; dacă ceea ce se pronunţă e o soluţie definitivă, asta înseamnă că ea se punea în executare şi abia apoi inculpatul avea să afle motivele pentru care este în penitenciar; redactarea motivării în unele cazuri putea să aibă loc la luni sau chiar ani de la pronunţarea soluţiei".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Justitie » Curtea Constituţională, decizie "istorică" despre dosarele penale din România. Sentinţa nu mai poate fi pronunţată fără motivare