Curtea Constituţională, decizie "istorică" despre dosarele penale din România. Sentinţa nu mai poate fi pronunţată fără motivare

De Redactia Observator.
Publicat: 07.04.2021, 18:40.
Actualizat: 07.04.2021, 18:40

Membrii Curţii Constituţionale a României au luat, miercuri, o decizie ce pare "istorică", dacă ar fi să ne luăm după reacţia judecătorului Cristi Dănileţ, respectiv că sentinţa într-un dosar penal nu mai poate fi dată fără motivare.

Decizia Curţii Constituţionale a României este considerată una care duce ţara noastră spre normalitate

Decizia Curţii Constituţionale a României este considerată una istorică

Hepta - imagine ilustrativă

Membrii Curţii Constituţionale au luat această decizie, după ce au stabilit că anumite prevederi din Codul de Procedură Penală sunt neconstituţionale. Concluzia reprezentanţilor Curţii Constituţionale este că sentinţa trebuie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării. Altfel, persoana condamnată este lipsită de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie şi aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.

Conform news.ro, membrii Curţii Constituţionale a României sunt de părere că "punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti penale definitive, anterior motivării în fapt şi în drept a acesteia, este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la libertatea individuală şi siguranţa persoanei şi celor care consacră demnitatea umană şi dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept".

Citește și:

Nu în ultimul rând, membrii Curţii Constituţionale a României susţin că "dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept".

Reacţia judecătorului Cristi Dănileţ, după mesajul transmis de Curtea Constituţională a României

Judecătorul Cristi Dănileţ susţine că decizia anunţată miercuri de Curtea Constituţională a României este una "istorică", dar consideră că trecerea la noul sistem este una foarte dificilă şi va fi o acţiune extrem de greoaie.

"CCR a decis, acum câteva minute, că hotărârea judecătorească în materie penală trebuie pronunţată odată cu motivarea. Este o decizie istorică. Până acum, după ce dezbaterile de la un proces se terminau, judecătorul ieşea din sala de judecată, delibera asupra soluţiei, scria soluţia într-o minută pe care o pronunţa, apoi redacta motivarea hotărârii după o anumită perioadă", a transmis judecătorul Cristi Dănileţ, miercuri, prin intermediul unui celebru site de socializare.

Judecătorul Cristi Dănileţ este de părere că decizia Curţii Constituţionale a României "ne duce spre normalitate şi elimină posibilitatea de a mai genera multe ciudăţenii, precum se întâmpla până acum: "de la pronunţarea soluţiei, până la redactarea hotărârii mai pleca un judecător (transfer, deces, demisie, pensionare) şi nu se ştia cine să motiveze soluţia dată de altcineva; în timpul redactării realizai că ai greşit soluţia sau ai uitat să scrii ceva în minută, ceea ce te făcea să te forţeze să motivezi greşit acea soluţie greşită; termenul de apel/contestaţie curge de la pronunţarea soluţiei, ceea ce înseamnă că cel nemulţumit de ea mai întâi o contesta, apoi afla motivele avute în vedere de către instanţă; dacă ceea ce se pronunţă e o soluţie definitivă, asta înseamnă că ea se punea în executare şi abia apoi inculpatul avea să afle motivele pentru care este în penitenciar; redactarea motivării în unele cazuri putea să aibă loc la luni sau chiar ani de la pronunţarea soluţiei".

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Detalii tulburătoare  despre ultimele momente din viaţa lui Alexandru, tânărul ucis de urs în timp ce alerga
1
Social • ieri la 20:10

Un sportiv care se antrena în munţi a fost găsit mort lângă bârlogul unei ursoaice. Bărbatul de 39 de ani din Azuga alerga prin pădure când a fost surprins de fiara sălbatică. Alexandru s-ar fi luptat cu ursul, dar nu a avut nicio şansă. Prietenii lui salvamontişti i-au găsit trupul la o zi după ce a fost anunţată dispariţia bărbatului.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Reacția incredibilă a iubitei lui Vlad Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
Horoscopul zilei de 15 aprilie 2021. Taurii au parte de succes profesional. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Alina Boz într-o ipostază extrem de sexy. Cum arată actrița în costum de baie
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro