Antena Meniu Search
x

Tonele de droguri din Portul Constanța, descoperite cu ajutorul agenților Direcției Antidrog din Statele Unite (Video)

Portul Constanța a fost inundat de două tone de droguri periculoase. Este cea mai mare captură de stupefiante din România şi una dintre cele mai importante din Europa de Est. În containerele aduse din Siria, ofiţerii au găsit pastile de captagon, numit și drogul jihadistilor, care îi face pe extremiști să lupte fără frică, până la moarte. Pe lângă români, la misiune au participat și agenți ai Directiei Antidrog din Statele Unite.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 02.09.2020, 21:34

Vezi și
  • În Portul Constanța au fost descoperite droguri cu o valoare de circa 60 de milioane de euro.
  • Specialiștii se așteaptă la o creștere a traficului de captagon, numit și drogul jihadiștilor.

O tonă şi jumătate de haşiş, aproape 800 de kilograme de pastile de captagon, un drog extrem de periculos, zeci de poliţişti şi procurori. Este scenariul uneia dintre cele mai mari capturi de droguri din Europa de Est. 

Ofițer crimă organizată: Prin mijloacele obișnuite de controlare a autorităților erau aproape imposibil de depistat.

Traficanții au ascuns drogurile în două containere. Stupefiantele erau puse în cutii de carton, iar mai apoi acoperite cu săpun. Acesta acoperea mirosul drogurilor. În plus, densitatea mare a săpunului făcea scannerele Poliției inutile.

Aşa i-au păcălit traficanţii pe poliţiştii din Turcia. Acolo a fost prima oprire a navei după ce a plecat din Siria. La câteva zile distanţă, ambarcaţiunea plină de droguri a ajuns în Constanţa. De aici, stupefiantele ar fi trebuit să fie duse în vestul Europei, unde traficanţii plănuiau să facă o avere. 

Ofițer crimă organizată: Este cea mai mare captură de captagon și hașiș din istoria Poliției Române, valoarea de piață a drogurilor fiind estimată la 60 de milioane de euro.

Vânzarea stupefiantelor ar fi adus profituri imense traficanților şi un pericol de moarte pentru consumatori. Şi nu numai. Captagonul este supranumit drogul jihadiştilor. 

Extremiştii îl consumă înainte de luptele cu militarii. Drogul se produce în întreg Orientul Mijlociu şi îi transformă în adevărate maşinării de ucis timp de ore întregi. 

Ştefan Coman, expert securitate Afganistan: Foloseau astfel de droguri de mare putere care îi făceau pur și simplu să creadă că sunt superoameni. Nu aveau niciun fel de teamă, se aruncau în luptă incredibil, nu le păsa de gloanțe. Americanii au anunţat că renunţă la acest program de eradicare a culturilor, ca atare acum este de aşteptat ca traficul să explodeze.

România este ţară de tranzit pentru traficul de stupefiante şi Portul Constanţa - un punct esenţial în drumul spre Vestul Europei, piaţa de desfacere a drogurilor. 

Nu este prima încercare a traficanţilor de a aduce astfel de droguri pe teritoriu european. Acum o lună, în Italia, carabinierii au capturat 14 tone de captagon, în valoare de un miliard de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Tonele de droguri din Portul Constanța, descoperite cu ajutorul agenților Direcției Antidrog din Statele Unite (Video)