Antena Meniu Search
x

"E o luptă pe care trebuie să o ducem încă". Foştii consumatori de droguri şi familiile lor şi-au spus poveştile la Sibiu pentru a trage un semnal de alarmă

Poveştile foştilor consumatori de droguri sunt şocante. Cu lacrimi în ochi, cei care au reuşit ca prin minune să scape de dependenţă, povestesc cum vieţile lor şi ale familiilor s-au transformat într-un adevărat coşmar. La Sibiu a fost organizată, pentru a treia oară, o campanie antidrog, iar organizatorii au vrut ca mărturiile cutremurătoare ale foştilor dependenţi să tragă un semnal de alarmă. 

de Redactia Observator

la 22.09.2023, 08:36

"E o luptă pe care trebuie să o ducem încă". Foştii consumatori de droguri şi familiile lor şi-au spus poveştile la Sibiu pentru a trage un semnal de alarmă

În spatele fiecărui consumator de substanţe intezise se ascunde o poveste care ne dă fiori reci. O vom numi Bianca, pentru a îi proteja identitatea. Ea a început să consume droguri la vârsta de 16 ani, mai întâi din curiozitate...

Bianca: "Am fost la o petrecere, fiind sub influenţa alcoolului, o persoană mi-a oferit droguri, nefiind conştientă de mine... am acceptat. Am ajuns într-o stare foarte gravă, nu mai eram conştientă de ceea ce se întâmplă cu mine. Am ajuns să fiu internată la psihiatrie, un moment foarte naşpa. Am ajuns să nu îmi mai funcţioneze creierul, să fiu o legumă."

Mama unui dependent de droguri: "Ca părinte e foarte greu de acceptat faptul că nu avem un consumator de droguri, avem un dependent de droguri cu care nu mai reuşeşti să te înţelegi. Rog toţi părinţii să fie atenţi la toate schimbările, de comportament, de sănătate, nasul e foarte important în consumul de cristale. E o luptă pe care trebuie să o ducem încă."

Povestea lui Vlad

Pe acelaşi subiect

Iar Vlad, un alt fost consumator, cu identitate protejată, a crezut că poate deţine controlul. Avea doar 13 ani când a încercat prima dată drogurile. 

Vlad: "Făceam fotbal de performanţă, am făcut fotbal 5 an de zile şi am zis că nu are rost să îmi distrug cariera mea de fotbalist."

Însă nu s-a oprit. "Am ajuns să stau cu băieţi mai mari ca mine, să vând droguri pentru ei şi deja creştea tot ce îmi doream eu prima dată când m-am apucat", explică Vlad.

Iar din păcate, mulţi dintre părinţi îsi dau seama că ceva e în neregulă mult prea tarziu.

Mama unui consumator: "Am observat cum zi de zi copilul meu se schimbă. Doar că eu cu soţul meu ne încurajam, crezând că este vorba doar de adolescenţă cu schimbările adolescenţei, era mereu retras." 

Din fericire, ei sunt norocoşi. Susţinuţi de familie şi cu ajutor specializat au reuşit să scape de dependenţă după ce au urmat programele de reabilitare iplementate de Teen Challenge, centrul în care dependenţii învaţă să spună stop. Un exemplu a fost chiar Georgia Drăgan, fostă consumatoare de droguri şi ea.

Georgia Drăgan, organizator: "Aveam 17 ani când am fumat prima dată marijuana. Au urmat 5 ani de chin, 5 ani cumpliţi în care mama mea m-a văzut în impostaze de neimaginat, i-am furat toate lucrurile din casă de valoare, le-am amanetat."

Campania antidrog se află la a treia editie. Poliţiştii vor organiza astfel de actiuni si in şcolile si liceele din Sibiu, ca masură de prevenire a consumului de substanţe interzise. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » "E o luptă pe care trebuie să o ducem încă". Foştii consumatori de droguri şi familiile lor şi-au spus poveştile la Sibiu pentru a trage un semnal de alarmă