Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator: Câți escroci au trimis mesaje după ce am publicat un anunț cu un produs de 3 ori mai scump. Frauda, facută la plata livrării

Mare atenţie la înşelătoriile de pe site-urile de anunţuri! Tot mai mulţi utilizatori au ajuns să îşi cumpere singuri produsele pe care le aveau la vânzare, după ce au fost păcăliţi de falşi cumpărători. Platformele au lansat deja alerte că să îşi protejeze clienţii, la fel şi autorităţile, care au pornit o campanie anti-phishing. 

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 17.11.2021, 21:19

Vezi și

Un anunţ publicat pe un site de vânzări te poate transforma în ţinta hoţilor cibernetici. Într-o discuţie pe WhatsApp, se arată interesaţi de produsul aflat la vânzare şi se oferă imediat să plătească livrarea. Aici intervine păcăleala. 

Mihai Rotariu, purtător de cuvânt DNSC: Vor trimite un link către o pagină de phishing, de această dată, spunând că este vorba despre un link unde trebuie să ne introducem datele de card pentru a primi suma respectivă.

Am făcut şi noi un experiment ca să vedem cât de uşor poţi deveni ţinta hoţilor pe internet

Andre Rotaru, reporter Observator: Este ora 10 şi 40 de minute şi, în foarte scurt timp, vom publica un anunţ fictiv pentru o pereche de căşti. Dispozitivul va fi listat la un preţ de aproximativ trei ori mai mare decât cel din magazin, astfel încât să descurajăm cumpărătorii reali.  

Pe acelaşi subiect

N-am aşteptat prea mult.

Andre Rotaru, reporter Observator: La aproximativ două ore după ce am publicat anunţul, avem deja şi un prim cumpărător, care ne întreabă dacă produsul este încă în vânzare. I-am spus deja că da. Aşteptăm să vedem ce ofertă ne face.

Trei mesaje de la falşi cumpărători, la câteva minute distanţă. Toţi au încercat să obţină datele cardului, printr-un link suspect. 

Alexandru Stan, manager prevenire fraude site anunţuri: Numărul tentativelor de phishing a crescut pe platformă. Închidem până la o mie de astfel de site-uri pe lună. 

Odată luaţi banii de pe card, recuperarea lor e aproape imposibilă. Nici băncile nu pot interveni pentru că plăţile sunt făcute chiar de către păgubiţi. 

Silviu Stahie, specialist securitate cibernetică: Este un caz de inginerie socială, în care victimele sunt păcălite să urmeze anumiţi paşi şi să vireze practic banii în conturile criminalilor, urmând paşi, să zicem legali. 

Fraudele online pot fi evitate uşor, spun specialiştii, dacă se respectă câteva reguli

Silviu Stahie, specialist securitate cibernetică: Ar trebui să nu ieşim în afara site-ului.  

Mihai Rotariu, purtător de cuvânt DNSC: Nu trebuie să furnizăm datele de card, ci trebuie să furnizăm IBAN-ul contului nostru. 

Alexandru Stan, manager prevenire fraude site anunţuri: Dacă primim un link suspect, e bine să ştim că putem să verificăm acest link. 

Simona Mincu, marketing site anunţuri: Conversaţia trebuie să pară umană şi facilă, să nu conţină greşeli gramaticale. 

Numărul tranzacţiilor făcute cu cardul a crescut cu 50% anul acesta. Mulţi dintre cei care au ales această variantă sunt noi în mediul online, pradă uşoară pentru hoţii cibernetici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Experiment Observator: Câți escroci au trimis mesaje după ce am publicat un anunț cu un produs de 3 ori mai scump. Frauda, facută la plata livrării