Antena Meniu Search
x

Forţele Aeriene Române, implicate în evacuarea românilor rămaşi blocaţi în Afganistan. Mesajul transmis de Klaus Iohannis

Preşedintele României Klaus Iohannis a dispus implicarea de urgenţă a Forţelor Aeriene Române pentru evacuare de pe Aeroportul din Kabul a cetăţenilor români aflaţi încă pe teritoriul afgan.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 16.08.2021, 16:14

Klaus Iohannis, la ceremona de primire a militarilor români din Afganistan
Klaus Iohannis, la ceremona de primire a militarilor români din Afganistan - Presidency.ro

Premierul Florin Cîţu a anunţat că 35 de români sunt în prezent în Afganistan şi că se încearcă aducerea lor în ţară în condiţii de siguranţă. Într-un comunicat postat de Administraţia Prezidenţială, Klaus Iohannis a anunţat că a dat curs solicitării premierului Florin Cîţu şi a dispus implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan.

"Această decizie a fost luată la propunerea Prim-ministrului României, Florin-Vasile Cîțu, având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Președintele României a fost permanent informat cu privire la evoluția situației din Afganistan de către MAE și celelalte instituții care fac parte din Celula de criză interinstituțională, care își desfășoară activitatea în regim permanent pentru analizarea evoluțiilor și propunerea adoptării demersurilor concrete necesare.

România va continua activ consultările și coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliații din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluțiilor, a efectelor lor și pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât și în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE de marți, 17 august, sau reuniunea de urgență a Consiliului Nord-Atlantic din aceeași zi", a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Pe acelaşi subiect

Peste 30 de români, blocaţi în Afganistan

Premierul Florin Cîţu a vorbit despre situaţia românilor aflaţi în Afganistan, pe fondul preluării puterii de către talibani în această ţară, menţionând că se fac eforturi pentru a-i aduce în siguranţă acasă.

Premierul Florin Cîţu a declarat că în acest moment mai sunt 35 de români în Afganistan şi că se încearcă aducerea lor în ţară în condiţii de siguranţă. "Pe 13 august, Ministerul Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă la maxim. În acest moment mai sunt 35 de cetăţeni români în zonă. Am propus domnului preşedinte să trimitem un avion să îi aducă acasă", a spus Florin Cîţu.

Conform premierului, în acest moment există două soluţii. "Avem două variante în acest moment. Un avion în colaborare cu NATO, iar noi îi preluăm din Georgia, sau un avion al nostru care să meargă direct acolo. Vom analiza care este cea mai bună variantă. Au fost 60 de persoane, mai sunt 35 în acest moment. Sunt în siguranţă şi ţinem legătura în permanenţă cu ele", a mai spus Florin Cîţu.

Florin Cîţu a făcut un apel şi către alţi români dacă mai sunt în acea zonă. "Aş vrea să transmit tuturor românilor să contacteze misiunea diplomatică din Pakistan, să o facă cât mai repede. Alerta este maximă, părăsiţi imediat Afganistanul", a spus premierul.

Întrebat dacă ar putea exista un val de migranţi, în contextul situaţiei din Afganistan, premierul a menţionat că a fost constituită o celulă de criză. "Există o celulă de criză în acest moment, făcută la MAE, MApN şi celelalte instituţii. Este în funcţiune în acest moment. Orice altă decizie va fi comunicată pe această temă", a afirmat Cîţu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Forţele Aeriene Române, implicate în evacuarea românilor rămaşi blocaţi în Afganistan. Mesajul transmis de Klaus Iohannis