Antena Meniu Search
x

Update Gabriel Oprea a fost achitat în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Decizia nu e definitivă

Gabriel Oprea a fost achitat în primă instanță în dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă, după moartea poliţistului Bogdan Gigină. Verdictul vine la 7 ani după ce tânărul poliţist a pierit într-un accident în timp ce făcea partea din coloana oficială cu care Gabriel Oprea, pe atunci ministru, gonea spre casă. Poliţistul în vârstă de 28 de ani era antemergător, pe motocicletă. Dosarul a avut un parcurs sinuos, a fost plimbat pe la mai multe instanţe şi a "încasat" amânare după amânare. Decizia judecătorilor de la Tribunalul București nu este definitivă.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 06.03.2023, 16:33

Gabriel Oprea
Gabriel Oprea a fost achitat în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Decizia nu e definitivă - HEPTA (arhivă)

Gabriel Oprea a fost achitat, luni, la Tribunalul București, în procesul în care este acuzat de ucidere din culpă după accidentul din 2015 care a dus la decesul poliţistului Bogdan Gigină.

"Solutia pe scurt: În baza art. (...) din Codul de procedură penală achită pe inculpatul Oprea Gabriel pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă", se arată în sentința Tribunalului București.

Daune de sute de mii de euro pentru soția și familia lui Bogdan Gigină

Administratorul societății care făcea lucrări în zona accidentului, Petre Mazilu, a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere.

Pe acelaşi subiect

Societatea acestuia a fost condamnă la "pedeapsa amenzii penale constând în 220 de zile-amendă, suma corespunzătoare unei zile-amendă fiind de 1.500 lei, inculpata urmând a plăti statului o amendă penală în cuantum de 330.000 lei, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă".

Părinții lui Bogdan Gigină vor primi daune de 100.000 de euro, în timp ce soția polițistului decedat va primi 250.000 de euro de la firma responsabilă de lucrări, au stabilit magistrații de la Tribunalul București.

Dosarul Gigină. DNA l-a acuzat pe Gabriel Oprea că și-a alocat coloană oficială în mod ilegal

Până la 7 ani de închisoare pentru ucidere din culpă era pedeapsa pe care o risca fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, în dosarul în care a fost cercetat pentru moartea polițistului Bogdan Gigină.

Direcția Națională Anticorupție a arătat că fostul demnitar și-a alocat în mod ilegal, printr-un ordin de ministru, dreptul la coloană oficială, oricând dorește, în orice condiții și la orice oră. Aceeași pedeapsă ar putea să o primească și Petre Mazilu, directorul companiei care se ocupa de reparații pe Bd. Știrbei Vodă, cel care nu s-a asigurat că groapa în care a căzut Bogdan Gigină era corect semnalizată. După mai bine de 5 ani de procese și multe amânări, Tribunalul București este așteptat să se pronunțe astăzi. Decizia nu va fi însă definitivă, putând fi contestată.

Bogdan Gigină a murit în timp ce îi deschidea calea pe motocicletă fostului ministru al Internelor

La mai bine de 7 ani de la accidentul în care murit subofiţerul Bogdan Gigină, magistrații erau așteptați să dea primul verdict în dosarul în care Gabriel Oprea este acuzat pentru ucidere din culpă, potrivit Agerpres. Fostul ministru a fost trimis în judecată de DNA în mai 2018 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă dosarul acestuia s-a plimbat pe la mai multe instanţe din motive de procedură, la Judecătoria Sectorului 1 şi apoi Tribunalul Bucureşti.

În 20 octombrie 2015, Bogdan Gigină îi deschidea calea pe motocicletă fostului ministru, deşi, spun procurorii, Gabriel Oprea nu avea dreptul legal la antemergător. Ba, mai mult, procurorii spun că Gabriel Oprea a făcut presiuni pe poliţişti să conducă cu viteză, deși vremea nu permitea circulația în condiții sigure. Toate acestea ar fi dus la moartea subofiţerului de 28 de ani.

"În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa", susţine DNA.

Conform DNA, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi - activitatea de însoţire a ministrului de către poliţişti rutieri în cazul lui Oprea, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul firmei şi administratorului acesteia. Potrivit procurorilor, Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul funcţiei sale şi conferindu-şi în mod discreţionar drepturi neprevăzute de cadrul legal ce reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, ceea ce a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Gabriel Oprea a fost achitat în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Decizia nu e definitivă