ÎCCJ a decis ca dosarul în care Gabriel Oprea este judecat pentru moartea poliţistului Gigină să fie declinat către Judecătoria Sector 1
Instanţa supremă a decis vineri ca dosarul în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este judecat pentru ucidere din culpă privind moartea poliţistului Bogdan Gigină să fie trimis Judecătoriei Sectorului 1 din Capitală.
Instanţa supremă a decis vineri ca dosarul în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este judecat pentru ucidere din culpă privind moartea poliţistului Bogdan Gigină să fie trimis Judecătoriei Sectorului 1 din Capitală.
Vineri, la instanţa supremă a avut loc primul termen în cameră preliminară în dosarul privind moartea poliţistului, iar Oprea şi-a susţinut din nou nevinovăţea, spunând că este singurul om din România care este trimis în judecată pentru ucidere din culpă din postura de pasager pe bancheta din spate a maşinii.
El a postat şi un lung mesaj pe Facebook, în care vorbeşte despre dosarele sale penale, susţinând că a ajutat întregul sistem de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi că este un om de onoare, dar că "în pomul cu roade se dă cu pietre", precum şi despre partidul pe care l-a fondat - UNPR.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis vineri declinarea dosarului în care Gabriel Oprea este judecat pentru ucidere din culpă după moartea poliţistului Bogdan Gigină, care făcea parte din dispozitivul său de însoţire, iar decizia ICCJ este definitivă.
”Trimite cauza având ca obiect rechizitoriul nr. 905/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, prin care au fost trimişi în judecată inculpaţii Oprea Gabriel (...), Mazilu Petre (...) şi SC GENERAL MPM IMPEX SRL (...), pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, (...) spre competentă soluţionare Judectoriei Sectorului 1 Bucureşti, instanţă căreia i se va trimite dosarul”, este decizia ICCJ.
Fostul ministru de Interne şi vicepremier Gabriel Oprea a fost prezent vineri la instanţa supremă, unde a avut loc primul termen în cameră preliminară în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină. El şi-a susţinut din nou nevinovăţia şi a spus că în perioada în care a fost ministru al Apărării a circulat cu maşina şi pe banii lui, dar la Ministerul de Interne i s-a spus că sunt reguli, iar el este un om disciplinat şi a trebuit să se supună: "Cred că sunt primul, sau singurul om din România care este trimis în judecată pentru ucidere din culpă, stând pe bancheta din spate a maşinii. Cât am fost ministrul Apărării, am circulat cu maşina mea şi pe banii mei. La Ministerul de Interne mi s-a spus că sunt alte reguli, iar eu sunt un om disciplinat".
Vineri după-amiază, Oprea a postat şi un lung mesaj pe Facebook în care vorbeşte despre dosarul privind moartea poliţistului Gigină, dar şi despre dosarul privind folosirea ilegală a fondurilor DIPI, spunând că este nevinovat în ambele cazuri.
"La ministerul Apărării am circulat, pe toată perioada de 30 de luni a mandatului, cu maşină proprietate personală, cu suportarea, desigur, a tuturor costurilor aferente. La Interne mi s-a spus că sunt alte reguli: există dispozitiv format din maşină de poliţie pentru pază, protecţie şi fluidizarea circulaţiei, există reglementări interne, instrucţiuni şi că toţi miniştrii de interne au avut acest dispozitiv. Petre Tobă a declarat public faptul că toţi miniştrii de interne au avut un dispozitiv de însoţire, în baza instrucţiunilor, reglementărilor interne care datează încă din anul 2000. Şi sunt convins că domnul Tobă va explica instanţei toate acele reglementări. Am observat prezenţa unui motociclist în dispozitivul de însoţire în perioada în care am îndeplinit funcţia de premier interimar. Această prezenţa era determinată printr-un ordin scris – Planul de măsuri al Brigăzii Rutiere-aprobat de chestorul Marius Voicu, Şeful Poliţiei Rutiere şi al Poliţiei Capitalei-în care este reglementat şi definit dispozitivul de însoţire al Vicepremierului şi Ministrului Afacerilor Interne: maşină de poliţie şi motociclist. Se ştie foarte bine că nu se mişcă nimic fără ordin scris. Misiunile se pregătesc, nu se pleacă la drum pur şi simplu. Sunt câteva elemente importante de care se ţine seama şi sunt convins că domnul chestor va explică toate aceste lucruri în faţă instanţei. Sunt o persoană organizată şi punctuală. De aceea, procedăm astfel: în fiecare zi comunicăm programul pentru ziua următoare, astfel încât să poată fi planificate misiunile. De fiecare data, întrebăm când trebuie să fiu la maşină şi respectăm ceea ce mi se comunică", susţine Gabriel Oprea.
El vorbeşte şi despre programul şi traseul parcurs în ziua accidentului, susţinând că deplasarea nu era o urgenţă şi că poliţistului Gigină, aflat pe motocicletă, i se atrăsese atenţia să se retragă din dispozitiv, din cauza condiţiilor meteorologice, dar a refuzat. Mai mult, el susţine că înainte cu câteva săptămâni îi ceruse şefului dispozitivului de însoţire ca din coloana sa oficială să nu mai facă parte motociclişti pentru că avusese loc un accident.
"La momentul accidentului, maşina în care mă aflăm şi maşina de poliţie din faţă se deplasau cu viteza de 58 km/h. Din rechizitoriu am înţeles că naşul poliţistului, care se afla în maşină de poliţie, i-a spus să se retragă din dispozitiv, având în vedere condiţiile meteo nefavorabile şi că a refuzat. Tot din rechizitoriu reiese că poliţiştilor din maşină şi poliţistului de pe motocicletă li s-a comunicat, prin sistemul de comunicaţii, că pe traseu urmează lucrările cu gropile în carosabil de pe Ştirbei şi că au confirmat. Din păcate, s-a produs accidentul. Nu am văzut accidentul – agentul de poliţie a indicat şoferului maşinii în care mă aflăm să continue deplasarea. Ulterior, când am fost informat, am vrut să mă întorc acolo, dar mi s-a spus că a avut loc un accident, iar unul din poliţişti este transportat la spital. Nu ştiu de ce în seara accidentului în dispozitivul de însoţire încă se mai afla un poliţist pe motocicletă. Pentru că înainte cu câteva săptămâni, în Piaţă Victoriei, fusese un incident cu un motociclist din dispozitiv. Atunci l-am întrebat pe şeful structurii care îmi asigura protecţia de ce din dispozitivul de însoţire face parte un motociclist şi i-am solicitat să ia măsuri pentru că în dispozitiv să nu mai fie motocliclişti. Pentru că înainte cu câteva săptămâni, în Piaţa Victoriei, fusese un incident cu un motociclist din dispozitiv. Atunci l-am întrebat pe şeful structurii care îmi asigură protecţia de ce din dispozitivul de însoţire face parte un motociclist şi i-am solicitat să ia măsuri pentru că în dispozitiv să nu mai fie motocliclişti. Sunt singurul om din România trimis în judecată pentru ucidere din culpă din postura de pasager aflat pe bancheta din spate a unui autoturism neimplicat în accident", mai spune fostul vicepremier, susţinând din nou că el nu a solicitat, nici verbal şi nici prin ordin scris, dispozitiv de însoţire şi nu a "determinat" prezenţa poliţistului pe motocicletă în dispozitiv şi nici viteza acestuia sau a motocicletei.
Oprea se referă şi la motivul demisiei sale din Senat, spunând că a făcut acest lucru deşi senatorii dăduseră, în mod corect, un vot negativ cererii de începere a urmăririi penale, dar el a ales să acâioneze nu ca un om politic, ci că un militar cu onoare şi demnitate.
Gabriel Oprea vorbeşte şi despre dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosite de el, în care este judecat pentru abuz în serviciu, susţinând că în mandatul de la Interne a achiziţionat peste 5.000 de autoturisme pentru dotarea parcului auto.
"Maşina de serviciu a ministrului de interne era una luată în comodat de la o altă instituţie şi se defectă frecvent. Cu această maşină m-am deplasat în cea mai mare parte a mandatului. Am utilizat autoturismul care face obiectul unui proces mai puţin de două luni, în condiţii de legalitate, aşa cum astfel de autoturisme sunt utilizate şi astăzi, de către alţi demnitari, în aceleaşi condiţii. În acest dosar, mi s-a pus sechestru pe suma de 94 de mii de euro. Pentru achiziţionarea autoturismului de către DIPI, în bază unei Hotărâri CSAT. Maşina se află în curtea MAI şi sunt convins că totul se va lămuri în această privinţă atunci când se va desecretiza Hotărârea CSAT", mai spune Oprea.
El susţine, de asemenea, că timp de doi ani nu a avut o zi de concediu pentru că, în calitate de ministru de interne, senator, vicepremier, premier interimar şi preşedintele unui partid parlamentar, era angrenat într-o serie de activităţi care nu-îi permiteau nicio zi de pauză.
Gabriel Oprea vorbeşte şi despre partidul pe care l-a fondat - UNPR: "În vara anului 2015 aveam 32 de procente încredere în sondaje, iar UNPR peste 10 procente. Am plecat din guvern odată cu Victor Ponta. Am demisionat din Senat, am demisionat din funcţia de preşedinte al partidului pe care l-am creat, rămânând preşedinte fondator şi ştiu că pentru oamenii pe care i-am adunat în jurul meu, în UNPR, a fost grea toată perioadă care a urmat, dar am decis să fac un pas în lateral. Am ales calea grea, dar dreaptă. Am muncit 12-14 ore pe zi, fără o zi de concediu, în detrimentul familiei mele. În ultimul timp, am putut să reflectez asupra evenimentelor care m-au afectat profund şi asupra acţiunilor mele. Le-am cerut iertare soţiei şi copiilor pentru că atâta vreme nu am fost prezent cu adevărat în vieţile lor şi mi-am pus ordine în viaţă".
Fostul vicepremier mai spune că în toată acestă perioadă duhovnicul său l-a învăţat smerenia, iertarea şi răbdarea, astfel că nu dă vina pe nimeni că i "s-au făcut" dosare.
"Am citit undeva că mi le-a făcut Coldea, pentru că ar fi urmat ca eu să ajung la SRI şi Victor Ponta preşedinte, iar el să-şi piardă funcţia. Eu nu dau vina pe nimeni. Ştiu doar că eram vicepremier pe securitate naţională-singurul după ‘90-şi am ajutat întregul sistem de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Ştiu că în pomul cu roade se dă cu pietre. Eu sunt un om de cuvânt, am onoare, dar am constatat, într-un mod brutal şi dureros pentru mine şi pentru partidul meu, că în politica din România, că să rezişti, nu este nevoie de onoare, nu e apreciat faptul că eşti serios în ce spui şi ce faci şi îţi respecţi cuvântul. Eu nu ştiu alt drum. Întotdeauna merg pe calea dreaptă, chiar dacă e grea. Am convingere că Dumnezeu va face pentru toţi dreptate. Şi mai cred că românii care ne-au dat încrederea lor, mie şi UNPR-ului, o vor face din nou. Pentru că noi am luptat cu adevărat pentru ei şi pentru interesele lor", îşi încheie Oprea mesajul.
Sursă: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰