Antena Meniu Search
x

Video Invenţia unică a unor cercetători români care ar putea să revoluţioneze întreaga lume: Ambalajul care se distruge singur

După ce recent, cercetătorii români au inventat pâinea cu gust de friptură, acum profesorii Facultăţii de Ştiinţă şi Inginerie Alimentară din Galaţi au obţinut încă un brevet de invenţie la OSIM. Vorbim despre foliile biodegradabile făcute din sângele animalelor, ce pot fi folosite pentru realizarea ambalajelor din industria alimentară. Trei ani a durat crearea acestui material, confecţionat din proteină de origine animală.

de Redactia Observator

la 19.03.2024, 08:40

Vezi și

Piaţa foliilor biodegradabile create să reducă poluarea mediului înconjurător, a ajuns să fie un adevărat câmp de luptă la nivel mondial. Totuşi, cercetătorii gălăţeni au reuşit să vină cu ceva unic în lume. Mai exact, au inventat folii confecţionate din sânge de origine animală. 

Invenţia unică care ar putea să revoluţioneze întreaga lume

Petre Alexe, decan Facultatea de Ştiinţă şi Inginerie Alimentară: Acest sânge reprezintă o rezervă aproximativă de 30 de mii de tone la nivelul României şi undeva la patru milioane de tone la nivel mondial. 

Pentru acest material, cercetătorii gălăţeni au muncit trei ani la foc continuu, iar orele petrecute în laboratoare nu au fost în zadar. Întreg procesul de producție a acestor folii biodegradabile este unul simplu şi nu necesită alte investiţii în industria de prelucrarea a cărnii. 

Pe acelaşi subiect

Petre Alexe, decan Facultatea de Ştiinţă şi Inginerie Alimentară: Recoltarea sângelui animal trebuie să se realizeze în condiţii alimentare şi pe anticoagulare. Sub formă lichidă poate să ajungă la prelucrare sau poate să ajungă uscată, de obicei o uscare prin atomizare. 

Foliile vor fi folosite pentru realizarea ambalajelor din industria alimentară, iar la două săptămâni de la aruncarea lor, acestea se vor distruge automat. 

Mariana Stroiu, profesor Facultatea de Ştiinţă şi Inginerie Alimentară: Am cântărit o bucată de folie. Am introdus-o la câţiva centimetri în pământ şi după două săptămâni n-am mai găsit nimic.

Mai mult, faţă de restul produselor, aceste folii obţinute din sânge de animal pot fi şi mâncate. 

Petre Alexe, decan Facultatea de Ştiinţă şi Inginerie Alimentară: Au compoziţia compatibilă cu o zonă de digestibilitate şi de aport natural de proteine. 

Faţă de foliile biodegradabile existente acum în comerţ, preţul de producţie pentru invenţia care a fost brevetată şi de OSIM este mult mai redus. O extindere pe scară largă a acesteia va duce însă automat la scumpirea sângelui de animal, care acum se foloseşte doar în industria farmaceutică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Invenţia unică a unor cercetători români care ar putea să revoluţioneze întreaga lume: Ambalajul care se distruge singur