Video Klaus Iohannis anunţă că România va trimite 200.000 de doze de vaccin anti-covid în Republica Moldova
Preşedintele Klaus Iohannis aflat în vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui Maia Sandu, a fost primit la Preşedinţia republicii în cadrul unei ceremonii.
- Vizita are ca obiectiv transmiterea unui mesaj de susţinere pentru Maia Sandu.
România va trimite 200.000 de doze de vaccin anti-covid în Republica Moldova
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, la Chişinău, că România va trimite ”până la 200.000” de doze de vaccin împotriva coronavirus în Republica Moldova, dar şi specialişti care să ajute la stabilirea Strategiei de vaccinare în ţara vecină.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţil la Chişinău, că România va susţine procesul de vaccinare a cetăţenilor Republicii Moldova, ”prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin şi trimiterea la Chişinău, în etapa imediat următare, a unei echipe de experţi români care să împărtăşească din experienţa României şi să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare”.
”Este însă necesară o cooperare strânsă cu autorităţile sanitare din Reublica Moldova şi implicarea acestora”, a afirmat Klaus Iohannis, marţi, într-o declaraţie de presă la Chişinău.
Şeful statului a precizat că, de asemenea, România va furniza medicamente, echipamente de protecţie şi de îngrijire a pacienţilor de COVID-19.
Ajutorul acordat de România Republicii Moldova face parte dintr-un ”un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetăţenii Republicii Moldova”, pe care Klaus Iohannis l-a anunţat la Chişinău.
Klaus Iohannis este primul lider de stat primit de noul preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu. Ceremonia a cuprins intonarea imnurilor celor două ţări şi trecerea în revistă a gărzii de onoare.
Comunicatul Administraţiei Prezidenţiale despre vizită
"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va efectua, marţi, 29 decembrie a.c., o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia Preşedintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Aceasta va fi prima vizită la nivel înalt primită, la Chişinău, de doamna Maia Sandu, după preluarea mandatului de Preşedinte, în urma votului covârşitor exprimat de către cetăţenii Republicii Moldova în favoarea sa la alegerile prezidenţiale din data de 15 noiembrie a.c. Vizita Preşedintelui României la Chişinău va oferi cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de susţinere pentru noul Preşedinte al Republicii Moldova, într-un moment istoric pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum şi un mesaj de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova, în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept şi de consolidare atât a parcursului european, cât şi a relaţiilor privilegiate cu România”, transmite Administraţia Prezidenţială.
Din această perspectivă, în cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, şi respectiv pentru susţinerea dezvoltării economice şi sociale a Republicii Moldova.
Totodată, cei doi preşedinţi urmează să adopte o Declaraţie comună prin care se urmăreşte consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relaţia specială dintre Bucureşti şi Chişinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum şi angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european şi de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.
Declaraţiile susţinute de cei doi lideri
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰