Antena Meniu Search
x

Laura Codruța Kovesi, confirmată procuror-șef european. Cioloș: "Ai șansa de a construi de la zero"

Laura Codruța Kovesi a trecut de ultimul pas, fiind confirmată de Parlamentul European în funcția de procuror-șef al nou înființatului Parchet European. Anunțul a fost făcut de Dacian Cioloș și Siegfried Mureșan.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 16.10.2019, 22:47

Laura Codruța Kovesi, procuror șef european
Fostul procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, la dezbaterea pe tema recuperării prejudiciului de la persoanele condamnate pentru corupție, organizată de “Centrul de Investigații Media” din București, 6 martie 2018 - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Laura Codruța Kovesi a fost confirmată de Parlamentul European în funcția de procuror-șef al nou înființatului Parchet European. Anunțul a fost făcut de Dacian Cioloș și Siegfried Mureșan, pe Facebook.

E ultimul pas înainte de numire, după un proces care a durat mai multe luni și a fost în centrul unor negocieri intense între România, Franța și Germania.

Consiliul Uniunii Europene confirmase luni, pe 14 octombrie, numirea procurorului român Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Ultimul for urma să fie Parlamentul European.

"Tocmai am ieșit de la Conferința Președinților Parlamentului European, în cadrul căreia am făcut ultimul pas pentru numirea Laurei Codruța Kövesi drept prima procuroare-șefă europeană. Am hotărât împreună cu președintele parlamentului și cu președinții celorlalte grupuri politice să validăm numirea doamnei Kövesi ca șefă a Parchetului European după ce și Consiliul a convenit să o susțină", a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

"Este un moment important și simbolic pentru România că lupta împotriva fraudei și a corupției care aduc atingere fondurilor publice ale Uniunii Europene va fi condusă de o româncă pentru următorii șapte ani. Felicitări, Laura Codruța Kövesi! Ai șansa de a construi de la zero Parchetul European (EPPO) și sunt sigur că o vei face cu competență și cu responsabilitate", a mai transmis președintele Renew Europe și lider al formațiunii politice PLUS.

"A fost ultima ștampilă de care doamna Kovesi a avut nevoie și a obținut-o. Începând de astăzi, noul procuror-șef european se poate apuca de treabă. Are un an la dispoziție să pună la punct noul Parchet European care trebuie să fie funcțional până la finalul anului viitor. Să îi urăm mult succes!", a anunțat și eurodeputatul Sigfried Mureșan, tot pe rețeaua de socializare.

Ce va face noul Parchet European condus de Kovesi

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca - se vor putea alătura în orice moment. 

Sediul Parchetului va fi la Luxemburg.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Laura Codruța Kovesi, confirmată procuror-șef european. Cioloș: "Ai șansa de a construi de la zero"