Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Lege controversată despre hărţuirea sexuală. Ceartă între ministere pe tema legii care ar trebui să apere victimele după scandalul abuzurilor de la SNSPA

Ceartă între ministere pe legile care ar trebui să apare victimele hărţuirii sexuale. După acuzaţiile în cazul profesorilor Bulai si Pileanu de la SNSPA, Ministerul Educaţiei vrea proiect de lege nou şi propune ca toate sesizările, chiar şi cele anonime, să fie examinate şi trimise în comisia disciplinară. Minsterul Justiţiei nu agreează propunerile. Timp de împăcare mai e doar până la următoarea şedinta de Guvern, când ar trebui ca soluţia să fie pe masa executivului.

de Mădălina Iacob

la 14.08.2024 , 12:33

După ce Marcel Ciolacu i-a cerut Ligiei Deca să vină cu propuneri legislative privind hărţuirea din mediul universitar, Ministerul Educaţiei spune că este necesară o reglementare generală pentru instituțiile de stat și private. Ministerul Educatiei propune ca toate sesizarile sa fie examinate si solutionate indifierent daca acestea sunt semnate sau nu, dar trebuie neaparat sa contina indicii referitoare la hartuire sau agresiune sexuala. Urmatorul pas in viziunea Ligiei Deca este ca raportul sa ajunga dupa analiza la comisia de cercetare disciplinara.

21 de sesizări pe numele profesorilor Bulai şi Pieleanu au primit procurorii până acum

Abia apoi ar urma ca sesizarea să fie transmisă spre soluționare organelor de cercetare penală. Problema e că obligaţia de sesizare a organelor de urmărire penală este deja reglementată de Codul de procedură penală, atrag atenţia surse din Ministerul Justiţiei, care au catalogat propunerile colegilor de la Educaţie drept lipsite de logica si claritate. Un document arată că toate aceste idei puteau fi introduse şi până acum, nu la nivel de lege, ci chiar în normele care reglementează activitatea unităţilor de învăţământ. Conducerea Ministerului Justitiei spune că acel document nu este oficial.

Vezi și

"S-a constatat că sfera de competenţă o excede pe cea a Ministerului Educaţiei. Ce pot să vă spun este că Ministerul Justiţiei pentru că nu a fost timp de o dezbatere foarte detaliată, tocmai de aceea Ministerul Educaţiei şi Justiţiei vor continua foarte intens acest dialog bilateral să vină din nou în şedinţă de guvern, a făcut un apel la prudenţă pentru a vedea ce prevede cadrul legislativ şi a venit cu completări dacă ele sunt necesare", a declarat Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.

Cale de împăcare mai e doar până pe 15 august, până la următoarea şedinţă de Guvern. Audierile în cazul Bulai au continuat astăzi la Poliţie şi la Parchet. Este o ancheta cat se poate de complicata, spun procurorii, pentru ca faptele reclamate se intind pe mai bine de 20 de ani. Sunt audieri toata saptamana aici la Parchet, pentru ca procurorii vor sa afle cat mai multe de la victime, dar si de la martori inainte sa acuze pe cineva. 21 de sesizări pe numele profesorilor Alfred Bulai si Marius Pieleanu au primit procurorii până acum.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » Lege controversată despre hărţuirea sexuală. Ceartă între ministere pe tema legii care ar trebui să apere victimele după scandalul abuzurilor de la SNSPA