Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Luna vacanţelor aduce mii de români acasă. Vasile se întoarce în Satu Mare an de an: "Departe de casă e foarte greu"

În luna vacanţelor, tot mai mulţi români din diaspora vin acasă să-și strângă în brațe familia. Se întorc pentru a-şi alina dorul de cei dragi, rămaşi în ţară, şi vor pleca peste câteva săptămâni cu promisiunea că vor reveni abia anul viitor. Pentru a-şi clădi un trai mai bun, unii dintre ei au părăst ţara imediat după Revoluţie. Deşi sunt plecaţi de aproape trei decenii, şi au creat o a doua casă chiar şi în mai multe ţări, spun că niciun loc nu îi poate face să se simtă acasă. 

de Redactia Observator

la 15.08.2024 , 09:01

Nicăieri nu-i ca acasă! O ştiu cel mai bine românii plecaţi în străinătate. De la an la an, dorul de cei pe care îi lasă acasă devine tot mai apăsător. Plecat de două decenii pe meleaguri străine, Vasile Opșitoș s-a întors şi anul acesta, ca de fiecare dată, în Tur, localitatea natală din judeţul Satu Mare. 

"Departe de casă e foarte greu, viaţa frumoasă e în România", ne spune Vasile.

Şi Ioan s-a întors acasă. A vrut să îşi sărbătorească ziua de naştere împreună cu familia, aşa că următoarea lună o va petrece în România. "Am plecat în străinătate din 95'. Prima dată am fost plecat în Italia. Ziceam că stam un an, doi ani, ne facem nişte bani, dar asta e, au trecut anii", spune Ioan Gheorghe, localnic.

Vezi și

Tot mai mulţi români pleacă

În Negreşti-Oaş, Maramureş mai locuiesc acum doar 9 mii de oameni. Ceilalţi aproape 30% din populaţia totală sunt plecaţi în străinătate. Luna august  este cunoscută ca fiind luna în care cei mai mulţi români din diaspora se întorc în concediu acasă. Cel mai bine se vede acest lucru în cifrele pe care Poliţia de Frontieră le inregistrează la graniţe.

Potrivit celor mai recente date, în ultimele două săptămâni prin Vama Petea din județul Satu Mare au intrat în țară peste 180.000 de români. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Luna vacanţelor aduce mii de români acasă. Vasile se întoarce în Satu Mare an de an: "Departe de casă e foarte greu"