Antena Meniu Search
x

Mafia permiselor cumpărate cu 3.000 de euro. DIICOT a descins la o reţea infracţională cu ramificații peste tot în țară

Procurorii DIICOT au destructurat un grup infracțional specializat în obținerea ilegală de permise de conducere, contra sumei de 3.000 de euro, 50 de români făcându-și rost astfel de permise false ”din străinătate” cu care mergeau apoi la direcțiile din țară să le ”preschimbe”.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 08.07.2020, 10:54

DIICOT a descins la o reţea infracţională cu ramificații peste tot în țară
DIICOT a descins la o reţea infracţională cu ramificații peste tot în țară - Politia Romana
  • Rețeaua facilita obținerea ilegală de permise de conducere românești, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorități din alte state.
  • Pentru un permis de conducere fals, suma plătită de ”beneficiar” ajungea la 3.000 de euro.

În total,  61 de percheziții au fost efectuate în 8 județe și municipiul București, pentru destructurarea grupării infracționale formată din cetățeni români și străini.

La data de 8 iulie 2020, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și procurorii D.I.I.C.O.T au efectuat 61 de percheziții domiciliare și au pus în executare 79 de mandate de aducere, în județele Prahova, Dâmbovița, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Botoșani, Dolj, Constanța și municipiul București, în cadrul unui dosar penal ce vizează implicarea mai multor persoane în obținerea ilegală de permise de conducere româneşti, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorităţi din alte state. 

Persoanele vizate urmează a fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploiești pentru audieri, urmând ca după finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale.

Ancheta în cauză a început în luna martie 2020, în Ploiești, și a fost apoi extinsă în mai multe județe ale țării și în municipiul București. Pentru instrumentarea dosarului, polițiștii și procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, precum și de suportul mai multor structuri teritoriale de combatere a criminalității organizate și al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

Din anchetă au rezultat indicii că, începând cu a doua jumătate a anului 2019 şi până în prezent, în județele Dâmbovița și Ilfov și municipiul București s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, compus inițial din 9 membri (cetățeni români și străini), la care ulterior au aderat și alți cetățeni români. Grupul era profilat pe săvâşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum și infracțiuni de fals și de corupție. 

Scopul grupului l-a reprezentat obținerea de venituri ilicite prin înlesnirea obţinerii contra-cost și în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai mulţi cetăţeni români care nu posedau competențele necesare obținerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România. 

Persoanele interesate de obținerea unor permise de conducere puneau la dispoziția membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie și un specimen de semnătură, care erau transmise în străinătate pentru întocmirea permiselor. Ulterior, documentele realizate fraudulos erau expediate în România, iar cetățenii români care intrau în posesia acestora se prezentau la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de românești.

3.000 de euro pentru un permis fals

Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis se ridica la aproximativ 3.000 euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetățenii români și străini implicați.

Până în prezent, au fost identificați peste 50 de cetățeni români care fie au obținut permise românești, fie au depus documentele la autoritățile competente pentru preschimbarea permiselor prin acest mod ilicit, o parte dintre aceștia fiind deja semnalați cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulației rutiere.

La acțiune au participat polițiști din cadrul B.C.C.O. București, B.C.C.O. Pitești, B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. Craiova, B.C.C.O. Constanța, S.C.C.O. Ilfov, S.C.C.O Teleorman, S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Botoșani, iar suportul de specialitate fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Teritoriale de Analiză a Informațiilor Ploiești.  

De asemenea, la activități a participat Brigada Specială de Intervenție ,,Vlad Țepeș” a Jandarmeriei, Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,Matei Basarab” Ploiești, Inspectoratul Județean de Jandarmi Dâmboviţa, Inspectoratului Județean de Jandarmi Teleorman, Inspectoratului Județean de Jandarmi Giurgiu şi Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoşani,

Persoanele vizate urmează a fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploiești pentru audieri, urmând ca după finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale.

Polițiștii B.C.C.O. Ploiești și procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T Ploiești continuă cercetările  sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, luare de mită, dare de mită.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Mafia permiselor cumpărate cu 3.000 de euro. DIICOT a descins la o reţea infracţională cu ramificații peste tot în țară