Antena Meniu Search
x

Video Magda, o mamă cu dizabilități, nevoită să-și opereze copilul la privat. La Spitalul Grigore Alexandrescu i s-a spus că e înghesuială: "Mereu aceleași refuzuri"

Încercate de soartă şi apăsate de nepăsarea statului, persoanele cu dizabilităţi se consideră marginalizate în România. O mamă în cărucior cu rotile se plânge că nu a reuşit să se interneze cu copilul ei de câţiva ani la Bucureşti. Directorii de spital vorbesc despre neînţelegeri, dar ministrul Sănătăţii recunoaşte deschis. Spitalele de stat nu sunt pregătite pentru persoanele cu dizabilităţi. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 19.11.2022, 21:26

Vezi și

Magda Coman a mers cu băiatul ei de 4 ani la un consult la Ambulatoriul Spitalului Grigore Alexandrescu din Bucureşti. Copilul era programat în septembrie la o intervenţie chirurgicală, dar medicii i-au spus mamei că nu se poate interna cu fiul ei.

Magda Coman, mamă cu dizabilităţi: Nu se poate datorită faptului că spațiile sunt foarte înguste, accesul către baie este... va fi practic imposibil să folosiți toaleta, copilul aparținătorului nu are un pat diferit și va trebui și nu, nu știu în practică cum ați putea folosit patul respectiv. Lovindu-mă de-a lungul timpului pentru că mai am o fetiță de 13 ani, aparținând de același spital, știam tot ce se întâmplă, aceleași trăiri le-am avut tot timpul și de la fetița de 13 ani, mereu aceleași refuzuri.

Mamei cu dizabilități i s-a explicat că nu i se refuză internarea, dar e înghesuială

Directorii de la Grigore Alexandrescu spun nu au refuzat internarea femeii, ci doar i-au explicat că în saloane este înghesuială, pentru că spitalul este aglomerat din cauza numărului de mare de viroze.

Pe acelaşi subiect

Oricum, mama a fost nevoită să îşi opereze copilul la un spital particular, care oferă facilităţi părinţilor cu dizabilităţi. Nu avea, însă, bani să plătească. Norocul ei a fost o asociaţie de binefacere.   

Magda Coman îşi creşte singură cei doi copii. Pe lângă greutăţile vieţii, înfruntă şi nepăsarea statului. A plâns de multe ori când a fost obligată să îşi lase copiii bolnavi singuri în spital.

Magda Coman, persoană cu dizabilităţi: Eram urcată pe trepte până la etajul 2 pentru că nu încăpea scaunul în lift și când ajungeam la ușa respectivă nici măcar nu mă lăsau să intru pe secție pe motiv că le-aș fi adus microbi pe roțile scaunului.

Spitalele sunt obligate de lege să asigure accesul personelor cu dizabilităţi la jumătate din locuri

În realitate, însă, multe unităţi de stat sunt departe de acest standard, admite ministrul Sănătăţii. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Soluțiile constructive ale unui spital vechi nu corespund acestui lucru și persoanele cu dizabilități nu au fost luate și ele trebuie luate în calcul. Întotdeauna în proiectele noi de spitale există deja un standard de proiectare a spitalelor făcut de Ministerul Dezvoltării.

În Romania trăiesc aproape 800.000 de persoane cu dizabilităţi. Se lovesc mereu de astfel de ziduri pe care statul întârzie să le dărâme.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Evenimente » Magda, o mamă cu dizabilități, nevoită să-și opereze copilul la privat. La Spitalul Grigore Alexandrescu i s-a spus că e înghesuială: "Mereu aceleași refuzuri"