Antena Meniu Search
x

Marea Unire de la Alba Iulia. Momentele cheie ale evenimentului din urmă cu 105 de ani

1 Decembrie 1918. Ziua în care s-a scris cea mai importantă filă din cartea neamului românesc: unirea tuturor provinciilor istorice locuite de români. Zeci de mii de oameni cu inima română au lăsat grijile deoparte pentru o zi şi au mers în Cetatea Alba Iulia, pentru a pune temelia unui viitor bun și fericit pentru întreg neamul nostru românesc. Astăzi, după 105 ani, românii din toată ţara se pregătesc de sărbătoare. 

de Redactia Observator

la 01.12.2023, 08:54

Vezi și

Au avut un vis măreţ, iar pentru el au luptat cu dăruire. Strămoşii noştri, români din toate colţurile şi teritoriile, au trecut Carpaţii cu căruţa, cu trenul, pe jos sau călare pentru a ajunge în cetatea Alba Iulia.

Femeile au ţesut steaguri în culorile roşu, galben şi albastru, iar bărbaţii le-au ridicat cu mândrie, au îmbrăcat cele mai bune straie, şi au pornit spre Alba Iulia, pentru ziua cea mare: 1 Decembrie, 1918.

Vasile Goldiş redactase deja Textul Rezoluţiei Unirii. La 10 dimineaţa, în Sala Unirii din cetate au intrat peste 1200 de delegaţi, unde au dezbătut cele nouă puncte ale documentului. Banatul, Bucovina, Basarabia, Transilvania, Crişana, Maramureș şi Sătmar aveau să se alipească Ţării Româneşti, într-o Românie Mare, dodoloaţă.

1 Decembrie 1918 nu a fost însă o adunare spontană ori o defilare cu steaguri. A avut lideri, scop, a fost minuțios pregătită. A presupus, pe de o parte, ruptura de statul ungar, prin Declarația de Independență a Transilvaniei, în octombrie 1918, în Parlamentul de la Budapesta, iar pe de altă parte - negocieri și o sincronizare perfectă cu Regele Ferdinand și conducerea Marelui Stat Major al Armatei Române.

Pe acelaşi subiect

Cine a făcut cunoscută povestea Marii Uniri

Rezoluția a fost votată în unanimitate, iar la ora 12.00 unirea Transilvaniei cu România era înfăptuită. Atunci, opt lideri marcanţi au mers pe dealurile din jurul Cetăţii pentru a citi ceea ce tocmai se votase.

Cel care ne-a făcut cunoscută povestea unirii a fost Samoilă Mârza. Când vestea că Marea Unire urmează să fie înfăptuită i-a ajuns la ureche, şi-a luat aparatul foto, s-a urcat pe o bicicletă şi a pornit într-o suflare spre locul în care se scria istoria.

A imortalizat momentul citirii Rezoluţiei Adunării Naţionale, iar cele şase fotografii i-au adus renumele de "Fotograful Unirii " - singurul care a surprins marele moment în imagini.

După ce actul care anunţa Marea Unire a fost citit, românii au celebrat momentul cu mare entuziasm. La ora prânzului, peste o sută de mii de oameni au dat mână cu mână, pentru a încinge hora unirii în cetate.

Aşadar, pe 1 Decembrie 1918, poporul român a devenit un tot unitar, într-un moment ce va rămâne veşnic în istorie. La aceeaşi dată, suveranii Ferdinand și Maria reveneau triumfal în București. A fost o sărbătoare fără egal, după cum scria chiar regina în jurnalul ei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Marea Unire de la Alba Iulia. Momentele cheie ale evenimentului din urmă cu 105 de ani