Antena Meniu Search
x

Video Maria, fetiţa născută prematur care s-a luptat 12 ore să supravieţuiască în gunoi: medicul de la Polizu ar fi aruncat-o să moară, într-un sac negru legat

Acuzaţii grave planează asupra unui reputat medic de la Maternitatea Polizu din Capitală. O familie susţine că doctorul l-ar fi declarat mort pe nou-născutul lor prematur, în ciuda faptului că avea semne de viaţă. Ba mai mult, timp de 12 ore ar fi lăsat bebeluşul să agonizeze într-un sac negru, legat, pus într-o caserolă. Copilul a supravieţuit miraculos după ce a fost salvat de o asistentă, dar are probleme mari de sănătate. Doctorul este umărit penal pentru tentativă de omor calificat. Informaţii şi imagini cu puternic impact emoţional.

De Andre Rotaru la 07.10.2022, 19:16
Vezi și

Maria s-a născut la 24 aprilie 2019, la maternitatea Polizu din Capitală, cu mult înainte de termen. Avea 24 de săptămâni. Mama ei n-ar fi fost dusă în sala de naşteri, ci ar fi născut pe o canapea, într-o încăpere insalubră, susţine avocatul familiei. Doctorul Florian Robe a declarat naşterea ca fiind un "avort spontan". 

Maria, fetiţa născută prematur la Polizu, ar fi fost aruncată de medic la gunoi 

"Mi s-a spus că am născut un copil mort, am semnat pentru lucrul acesta", povesteşte Marina Predoiu, mama fetei. A doua zi însă, miracol, copila trăia. "În dimineaţa zilei de 25 aprilie, doctorul Robe a venit şi mi-a spus că copilul dă semne că vrea să trăiască. A fost un şoc total. M-au făcut să cred că copilul a înviat peste noapte", adaugă femeia.

După trei luni şi jumătate de stat în spital, au aflat însă că ar fi fost induşi în eroare. Asistenta care ar fi găsit copilul viu, şi care ulterior a devenit naşa Mariei, le-a spus ce s-ar fi întâmplat de fapt. "Doctorul nu a vrut să-i dea nicio şansă la viaţă. A spus că nu are rost să ocupe incubatorul cu ea. Şi a preferat mai bine, după ce eu l-am născut, să-l bage într-un sac, legat la gură şi pus într-o caserolă cu capac. 12 ore", spune mama fetei.

Pe acelaşi subiect

Asistenta, devenită naşa Mariei, nu a mai putut ascunde secretul

"Totul a depins de naşa, care a găsit-o. Nouă ne-a zis la botez că nu poate să mai ţină secret. Ne-a povestit totul în amănunt, ne-a trimis şi video", adaugă plângând Cristi Predoiu, tatăl fetei. "Ea l-a sunat pe doctor, i-a spus că fetiţa trăieşte după cele 12 ore de stat acolo. Şi el i-a spus: Dacă încă trăieşte, adu-l la mine să-i tai din buric, să moară. Ea nu a putut să facă lucrul ăsta, şi atunci şefa ei de secţie a sunat la doamna Stoicescu, la Neonatologie, şi au venit şi au luat-o de la Neonatologie", povesteşte mama Mariei.

Medicul neonatolog nu a vrut să ne ofere un punct de vedere. "N-am niciun comentariu de făcut. Ştiu că este o anchetă", a declarat Silvia Stoicescu, medic şef Neonatologie. Procurorii spun că medicul Florian Robe ar fi fost atenţionat de mai multe ori că fătul e viu. "Deşi semnele de viabilitate erau evidente şi i-au fost semnalate de personalul medical care a intrat în contact cu nou-născutul, medicul a refuzat nejustificat, timp de peste 12 ore, să ia măsuri pentru acordarea îngrijirilor medicale", se arată într-un comunicat transmis de Parchet.

Anchetă la Maternitatea Polizu. Ar putea exista cazuri similare

Procurorii au ridicat mai multe documente de la Maternitatea Polizu. "Naşterea se consideră peste 26 de săptămâni de gestaţie. Deci dacă nu mişca membrele şi nu se vedeau semne de respiraţie sau să scoată vreun scâncet, nu ... Se consideră fără semne de viabilitate", a precizat Dr. Oana Toader, manager Polizu.

La Maternitatea Polizu nu ar exista un deficit de incubatoare, aşa cum este cazul în multe spitale din ţară. "Este cea mai mare maternitate din ţara asta, cu dotarea de nivel european, cu tot ce e necesar. Orice nou-născut cu semne de viabilitate e luat în secţia de Neonatologie, nu există. Nimeni nu poate decide asupra evoluţiei după naştere, nimeni", susţine Prof. univ. Dr Nicolae Suciu, fost manager Maternitatea Polizu.

"Am trimis deja inspecţia sanitară să evalueze modul de acordare a acordării asistenţei medicale", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. "Colegiul Medicilor din municipiul Bucureşti s-a autosesizat şi am declanşat o cercetare disciplinară în acest caz", spune şi Cătălina Poiană, Colegiul Medicilor.

Timp de trei ani, de teamă că naşa fetei va trage ponoasele, familia a tăcut. Anul acesta însă a depus plângere. Iar azi, medicul urmărit penal pentru tentativă de omor calificat a ajuns în faţa procurorilor. 

  • Reporter: Domnule doctor, simţiţi că aveţi vreo vină?
  • Medic: E o anchetă în curs
  • Reporter: Sunteţi sau nu vinovat, ce consideraţi? Domnule doctor, aveţi vreun protocol care prevedea aşa ceva?
  • Medic: Protocoalele le-am lăsat acum Domnului... 

"Deşi a fost chemat în mai multe rânduri, el a spus că nici a doua oară nu şi-a dat seama că acel copil e în viaţă", spune Adrian Cuculis, avocat. Întrebat dacă medicul a recunoscut că a fost anunţat de asistente că acel copil trăieşte, avocatul răspunde: "Da, a recunoscut. Pe filmare se aude cum copilul plânge, iar el spune că n-a auzit copilul plângând şi a considerat că e mort". "Vreau să se facă dreptate pentru ceilalţi copii şi pentru ea", adaugă mama fetei.

Fetiţa aruncată la gunoi să moară are probleme grave de dezvoltare

Părinţii spun că deoarece în primele ore de viaţă a fost privată de ajutor medical, Maria are întârzieri de dezvoltare. După terapii chinuitoare, fata a învăţat să meargă, dar încă nu vorbeşte. Sunt şi părinţi care au numai cuvinte de laudă pentru medicul ginecolog şi care susţin că doctorul le-a salvat copiii şi a avut un comportament exemplar. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Maria, fetiţa născută prematur care s-a luptat 12 ore să supravieţuiască în gunoi: medicul de la Polizu ar fi aruncat-o să moară, într-un sac negru legat