Antena Meniu Search
x

Video Mătuşă şi bunică din Ucraina, fugite din calea războiului, au luat motanul, câteva haine şi s-au refugiat în căminul nepoatei, studentă în Galaţi

Conducerea Universităţii Dunărea de Jos vine în ajutorul studenţilor din Ucraina. Rudele acestora şi, deopotrivă, cadrele didactice din Universitatea din Ismail care nu au unde sa se refugieze, sunt aşteptate la Galaţi. În această noapte s-au efectuat şi primele cazări, iar zilele următoare sunt aşteptati alţi refugiaţi. 

de Redactia Observator

la 26.02.2022, 09:57

Vezi și

Anastasia este studentă în anul întâi la Facultatea de Economie şi şi-a aşteptat matuşa şi bunica cu sufletul la gură. Zahaneta şi Steliana sunt primele refugiate din calea războiului cazate la căminele studenţeşti din Campusul Alexandru Ioan Cuza, din Galaţi.

Zahaneta Cernega – refugiat: Am reuşit să plec din Odessa, că de acum nu se mai poate trece graniţa.

Dacă nu avea nepoata studentă în România nu avea unde să fugă.

Zahaneta Cernega – refugiat: Am lăsat tot şi am plecat. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Ce aţi reuşit să mai luaţi? 

Zahaneta Cernega – refugiat: Haine. Haine ne-am luat şi acte.

A lăsat în urmă întreaga viaţă şi agoniseală. Un simplu troler cu haine şi motanul Gari au însoţit-o în călătoria al cărei final nu-l ştie.

Reporter: Aţi adus-o de acasă? 

Zahaneta Cernega – refugiat: Păi cum să-l las? Îl iubesc prea tare.

Acum, Anastasia îşi aşteptă părinţii să se cazeze în cămin.

Anastasia Drojna - studentă: Mai ţin legătura cu ei. Ei sunt aici, în regiunea Ureni şi sper să ajungă cu bine la noi, în Galaţi.

Centru de donaţii pentu refugiaţi, amenajat în campus 

Tot în campus a fost amenajat şi un centru de donaţii pentru refugiaţi, unde studenţii au şi început să aducă o mulţime de lucruri.

Lucian Georgescu – rector Universitatea Dunarea de Jos: Am făcut apel către toţi partenerii noştri, din toate mediile, ca să-i putem ajuta cu tot ce ţine de o viaţă decentă zilnică pe care vrem să le-o asigurăm. 

La Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați studiază în prezent 85 de studenți. Căminul este pregătit să ofere cazare şi masă pentru cel puţin 200 de refugiaţi. 

Rusia a declanșat războiul în Ucraina

Se dau lupte grele în apropierea Kievului, iar Ucraina a pierdut deja controlul asupra zonei Cernobîl. Surse occidentale susţin că, în scurt timp, ruşii ar putea cuceri şi capitala. Vladimir Putin a anunțat acțiuni militare în regiunea separatistă Donbas, într-un discurs-surpriză înregistrat luni și difuzat joi dimineață. Oficialii de la Kremlin anunţă că președintele rus va decide când se încheie ofensiva în Ucraina. Putin ar fi dispus să revină la masa negocierilor doar dacă Ucraina își declară ”neutralitatea și demilitarizarea”. Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat joi seară noi sancţiuni împotriva Rusiei: "Putin este agresorul. El şi ţara lui vor suporta consecinţele".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Mătuşă şi bunică din Ucraina, fugite din calea războiului, au luat motanul, câteva haine şi s-au refugiat în căminul nepoatei, studentă în Galaţi