Update Război Rusia - Ucraina, ziua 3 LIVE TEXT. Kremlinul dă ordin de atac "pe toate fronturile". Zelenski acuză Moscova de ''genocid''
Război Rusia - Ucraina, ziua 3. Continuă războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Lupte grele s-au dat în suburbii şi chiar pe străzile Kievului, unde un bloc de locuințe a fost lovit de o rachetă de croazieră. Preşedintele Ucrainei a rămas în capitală, împreună cu Guvernul, şi a transmis că poporul "nu va depune armele". Mai mult, a acuzat regimul de la Moscova de "genocid". Rusia continuă asaltul: ministrul Apărării de la Kremlin a anunţat că armata rusă a primit ordin să intensifice atacurile în Ucraina, "pe toate fronturile". SUA estimează că peste 50% dintre forţele comasate de Putin la frontiera Ucrainei au intrat deja în ţară.
- Vezi desfăşurarea evenimentelor din războiul Rusia - Ucraina, de duminică 27 februarie, AICI
- Primarul Kievului anunță că 35 de persoane au fost rănite în luptele din capitală peste noapte. O rachetă a lovit un bloc, iar în urma exploziei în fațada clădirii s-a format o gaură uriașă.
- Rușii susțin că au cucerit orașul Melitopol, dar primarul orașului neagă informația. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că armata ucraieană controlează Kievul: "Nu ne predăm".
- Zelensky i-a mulţumit preşedintelui Erdogan pentru blocarea accesului navelor de război rusești înspre Marea Neagră, însă Turcia a transmis că încă nu a luat o decizie în acest sens.
- Ministrul Apărării de la Kremlin a anunţat că armata rusă a primit ordin să intensifice atacurile în Ucraina, "pe toate fronturile", după ce Kievul ar fi refuzat să participe la negocieri.
- Rusia îşi închide spaţiul aerian pentru companiile româneşti, după o decizie similară luată de autorităţile de la Bucureşti. La fel ca România au procedat și Polonia, Cehia sau Bulgaria.
- Ministerul ucrainean al Sănătății a transmis un prim bilanț al războiului: 198 de morți și 1.115 răniți.
- Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele în prima şi în a doua zi de război din Ucraina.
Ora 23:35. Pierderile armatei ruse, comunicate de Ministerul ucrainean al Apărării
Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, 13 avioane, 8 elicoptere, 102 tancuri, 536 de vehicule brindate, 15 tunuri, 3.500 de militari și 200 de prizonieri apar ca pierderi ale armatei ruse.
Totodată, Ministerul Sănătății din Ucraina a prezentat și pierderile din rândul populației civile, în timpul conflictului. Astfel, trupele rusești au ucis 198 de civili ucrainieni, din care trei copii, iar 1.115 persoane au fost rănite, din care 33 sunt minori.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 2 LIVE TEXT. Rușii și ucrainenii discută unde și când ar putea negocia, în timp...
- Vladimir Putin a fost sancționat direct de UE, SUA, UK și Canada. Replica Moscovei
- Președintele Ucrainei a ieșit pe străzile din Kiev și a promis că apără poporul: "Slăvită fie Ucraina,...
Ora 22.40. Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de comiterea unui ''genocid''
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă Rusia de comiterea unui ''genocid'' în războiul pornit de aceasta din urmă împotriva ţării sale şi a cerut ONU să califice în acest termen acţiunile Rusiei, relatează agenţia DPA.
Mai mult, Zelenski a cerut ONU suspendarea dreptului de vot al Rusiei în Consiliul de Securitate al acestei organizaţii. El a transmis acest mesaj pe Twitter, după o discuţie telefonică avută cu secretarul general al ONU, Antonio Gutteres.
În mesajul său de joi dimineaţa prin care a anunţat lansarea unei ofensive militare împotriva Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat la rândul său Kievul de comiterea unui ''genocid'' în estul separatist prorus al Ucrainei.
UPDATE 21:30. SUA estimează că peste 50% dintre forţele comasate de Putin la frontiera Ucrainei au intrat în ţară
Statele Unite estimează că peste 50% din puterea de luptă rusă desfăşurată la frontiera Ucrainei a intrat deja în țară, declară un oficial american de rang în domeniul Apărării. Rusia ar fi comasat la frontiera cu Ucraina cel puţin 150.000 de militari.
Forţele ruse care au intrat în Ucraina se aflau sâmbătă la aproximativ de 30 de kilometri de Kiev, precizează această sursă.
”Viteza înaintării ruse a încetinit temporar, probabil din cauza unor dificultăţi logistice şi unei puternice rezistenţe ucrainene”, a estimat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării.
UPDATE 20:40. Germania trimite rachete sol-aer și arme antitanc în Ucraina
Germania va trimite Ucrainei 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer "Stinger", confirmă guvernul de la Berlin, citat de BBC.
Măsura marchează o schimbare majoră față de politica sa de lungă durată de interzicere a exporturilor de arme către zonele de conflict. "În această situație, este de datoria noastră să sprijinim Ucraina cât mai bine posibil în apărarea sa împotriva armatei invadatoare a lui Vladimir Putin", a declarat cancelarul Olof Scholz.
În total 27 de națiuni, inclusiv Marea Britanie, alte țări europene și SUA, vor oferi mai multe arme, provizii medicale și alte ajutoare militare Ucrainei, în timp ce țara luptă împotriva unei invazii rusești, informează Sky News.
Între timp sunt schimburi grele de focuri la periferia Capitalei Kiev. Gloanțele zboară din toate părțile:
UPDATE 20:00. Germania susţine parţial excluderea Rusiei din SWIFT
Germania a anunţat că va susţine suspendarea Rusiei de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT, după lungi dezbateri ale oficialilor europeni. Ministrul de Externe Annalena Baerbock şi Ministrul Economiei, Robert Habeck, au declarat că se află "sub presiuni uriaşe pentru a evita pierderi colaterale odată cu decuplarea Rusiei de la SWIFT. (...) Avem nevoie de sancţiuni ţintite şi funcţionale".
UPDATE 19:30. Rusia critică Guvernul de la Kiev
Ministerul Apărării din Rusia critică modul în care Ucraina gestionează situația de criză, distribuind arme civililor. Purtătorul de cuvânt Igor Konashenkov a declarat că acest lucru va duce "inevitabil" la "accidente".
UPDATE 19:00. Rusia îşi închide spaţiul aerian pentru companiile aeriene româneşti
Rusia a anunţat sâmbătă că îşi închide spaţiul aerian pentru companiile aeriene din România, transmite Reuters, după o decizie similară luată de autorităţile de la Bucureşti. Autoritatea Aeronautică Civilă Română a închis, începând cu ora 15:00, spaţiul aerian al României pentru toate zborurile regulate ale operatorilor înregistraţi în Federaţia Rusă, informează AACR printr-un comunicat citat de Agerpres. ''Ca urmare a deciziilor neprietenoase ale autorităţilor aviatice din România'', Rusia şi-a închis spaţiul aerian pentru companiile aeriene din România'', se arată în anunţul agenţiei aeronautice federale ruse Rosaviatsiya.
Dintre statele membre ale UE, Polonia, Republica Cehă şi Bulgaria şi-au închis de asemenea spaţiul aerian pentru companiile ruseşti, iar Rusia a răspuns în mod reciproc.
UPDATE 18:35. Interdicție de circulație în Kiev până luni dimineață
Starea de asediu a intrat deja în vigoare la Kiev și va dura până luni dimineață, relatează BBC. "Toți civilii care se vor afla pe străzi în perioada de stare de asediu vor fi considerați membri ai grupurilor de sabotaj ale inamicului", au declarat autoritățile ucrainene.
Primăria a clarificat un anunț anterior, potrivit căruia interdicția va dura zilnic între orele 17:00 - 08:00. Starea de asediu instituită acum nu va fi ridicată până luni, la ora locală 08:00.
UPDATE 18:30. Site-ul Kremlinului, "la pământ" după un atac al hackerilor
Site-ul administraţiei de la Kremlin a fost ţinta atacurilor cibernetice, susţine purtărorul de cuvânt Dimitri Peskov. "Atacurile continuă", a mai declarat oficialUl rus, care a precizat că pagina web nu funcţionează la parametri normali.
Mai multe site-uri guvernamentale ruseşti, inclusiv cel al Ministerului Apărării, sunt la pământ de zile întregi, după ce Rusia a începuti invazia Ucrainei. Grupul de hackeri Anonymous a revendicat atacurile, însă Kremlinul ar fi negat implicarea acestora, relatează CNN.
Pe de altă parte, accesul la Twitter, reţeaua de socializare unde sunt postate imagini ale suferințelor provocate de invazia rusă în Ucraina, a fost blocat pentru utilizatorii din Rusia, a declarat compania de conectivitate la internet NetBlocks.
UPDATE 17:55. Ordin de atac "pe toate fronturile", anunţat la Kremlin
Armata rusă a primit ordin să intensifice atacurile în Ucraina, "pe toate fronturile", după ce administraţia de la Kiev a refuzat să participe la negocierile propuse de Kremlin, în Blearus. Anunţul a fost făcut de ministrul Apărării de la Moscova, citat de AFP. ''Astăzi, toate unităţile au primit ordinul să lărgească ofensiva în toate direcţiile, conform planului ofensivei'', se arată în comunicatul Ministerului rus.
UPDATE 17:50. Reuters: Cele mai grele lupte, în jurul Harkovului
Cele mai grele lupte din Ucraina se desfășoară în prezent în jurul orașului Harkov, în nord-estul țării, potrivit unui oficial citat de agenția de presă Reuters. Confruntările au continuat în mai multe orașe cheie pe parcursul zilei de sâmbătă, în timp ce trupele rusești continuă să se îndrepte spre capitală. Se crede că cea mai mare parte a bătăliei pentru Kiev va avea loc în această seară sau mâine dimineață, deși lupte au apărut deja la periferia orașului, relatează Mediafax.
Cea mai mare parte a trupelor ruse angajate în ofensiva către Kiev sunt la circa 30 de kilometri de centrul oraşului, a anunţat Ministerul britanic al Apărării, care a făcut referire la rapoarte ale serviciilor de informaţii, confirmând totodată că armata ucraineană opune o rezistenţă puternică în faţa trupelor ruse, relatează Reuters şi EFE.
UPDATE 17:45. Belgia sprijină NATO. Va trimite 300 de militari în România
Belgia va trimite 300 de militari în România, ca parte a eforturilor NATO de a-și întări flancul estic, a declarat sâmbătă premierul belgian Alexander De Croo. „Belgia își asumă responsabilitatea în cadrul NATO Rapid Response. În faza actuală, 300 de militari belgieni vor fi trimişi în România”, a spus el pe Twitter.
UPDATE 17:30. Două publicaţii on-line, blocate în Republica Moldova
Documentul, semnat de directorul Alexandr Esaulenco, prezintă Dispoziţia nr. 1 a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova: "Se aprobă lista surselor cu conţinut on-line care promovează informaţii ce incită la ură şi război, în condiţiile stării de urgenţă, aprobate prin Hotărârea Parlamentului nr. 41/2022: gagauznews.md, sputnik.md". Accesul utilizatorilor din Republica Moldova la aceste surse de conţinut va fi blocat.
UPDATE 17:00. Zelenski: Turcia va bloca trecerea prin strâmtori a navelor de război rusești. Reacţia Turciei
Turcia nu va permite navelor de război rusești să folosească strâmtorile Dardanele și Bosfor, care leagă Marea Neagră de Marea Mediterană, anunță preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe Twitter. Acesta îi mulțumește președintelui Turciei Tayyip Erdogan pentru sprijin și spune că interdicția de trecere a navelor de război, dar și suportul semnificativ militar și uman pentru Urcraina, sunt extrem de importante. Poporul ucrainean nu va uita niciodată aceest lucru, arată Zelenski, potrivit Mediafax. Cu toate acestea, Turcia anunță că „încă nu s-a decis” cu privire la accesul navelor de război rusești la Marea Neagră.
Turcia are dreptul de a interzice trecerea anumitor nave de război prin strîmtorile Bosfor și Dardanele, în baza unui tratat din 1936, dacă se simte amenințată în timp de război.
UPDATE 16:50. Rusia interzice presei să folosească termeni precum "atac" sau "invazie"
Roskomnadzor, autoritatea de reglementarea a comunicaţiilor din Rusia, a dat ordin presei ruse să nu utilezeze cuvintele "invazie" sau "atac" atunci când face referire la situaţia din Ucraina, informează Reuters. "Subliniem că doar sursele oficiale ruse dispun de informaţii actuale şi fiabile", se arată în comunicatul Roskomnadzor. Presa rusă se poate referi la acţiunea din Ucraina folosind sintagma "operaţiune militară specială" care are drept scop "menţinerea păcii".
UPDATE 16:40. Un ministru ucrainean cere acces la Starlink. Mesaj pentru Elon Musk
Viceprim-ministrul ucrainean și ministru al digitalizării Mikhailo Fedorov i-a cerut lui Elon Musk să pună la dispoziția Ucrainei stații Starlink și acces la internet prin satelit. ”Elon Musk, în timp ce tu încerci să colonizezi Marte, Rusia încearcă să ocupe Ucraina! În timp ce rachetele tale aterizează cu succes din spațiu, rachetele rusești atacă civili ucraineni! Vă rugăm să furnizați Ucrainei stații Starlink și să vă adresați rușilor să ia atitudine”, a scris el, pe Twitter. Ucraina se confruntă cu perturbări grave în ceea ce privește conexiunile la Internet, după invazia Rusiei.
UPDATE 16:30. SUA trimit un nou ajutor militar destinat Ucrainei
Statele Unite acordă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 350 de milioane de dolari. ”Acest ajutor va include noi mijloace militare defensive, care să permită Ucrainei să lupte împotriva ameinţării blindatelor, tupelor aeropurtate şi altora pe care le înfruntă în prezent”, anunţă într-un comunicat secretarul de Stat american Antony Blinken, potrivit AFP. ”Acesta este alt semnal clar că Statele Unite se află alături de poporul ucrainean care-şi apără naţiunea suverană, curajoasă şi mândră”, subliniază şeful diplomaţiei americane.
UPDATE 16:20. Ucraina susţine că Rusia şi-a doborât propriul avion. Nordul Mării Negre, închis pentru navigaţie
Forțele Navale Ucrainene au anunţat, sâmbătă, că o navă de război rusească ar fi doborât un avion al Rusiei. De asemenea, Ucraina afirmă că Rusia a închis partea de nord-vest a Mării Negre pentru navigaţie. ''Prezenţa navelor şi a ambarcaţiunilor în această zonă va fi considerată ca o ameninţare teroristă'', a precizat Serviciul ucrainean al Poliţiei de Frontieră într-un comunicat citat de Agerpres.
UPDATE 16:00. MAE: Personalul Ambasadei României la Kiev a fost repatriat
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în contextul ultimelor evoluţii de securitate din Ucraina, sâmbătă s-a încheiat cu succes repatrierea în România a personalului Ambasadei ţării noastre la Kiev, în urma unui efort inter-instituţional susţinut. "În consecinţă, activitatea Ambasadei României la Kiev a fost suspendată", precizează MAE.
UPDATE 15:50. Promisiunea Italiei faţă de Ucraina, cu privire la excluderea Rusiei din SWIFT
Premierul italian Mario Draghi i-a dat din nou asigurări preşedintelui ucranean Volodimir Zelenski că Italia ”susţine şi va susţine deplin linia Uniunii Europene (UE) privind sancţiunile impuse Rusiei, inclusiv cu privire la SWIFT”, anunţă Guvernul italian în urma unei convorbiri la telefon între cei doi lideri, relatează AFP.
Uniunea Europeană examinează în prezent suspendarea Rusiei din SWIFT, după invazia Ucrainei. Numeroase voci cer excluderea Rusiei din acest mecansim esenţial în sistemul financiar mondial, pentru a exercita presiuni asupra Moscovei. Aceasta este ”o opţiune”, afirmă preşedintele american Joe Biden.
Totuşi, Rusia nu pare să tremure în faţa sancţiunilor impuse de Occident. În acest moment, "nu avem nevoie de relaţii diplomatice", susţine Dimitri Medvedev, fost președinte și premier al Federației Ruse. Oficialul critică sancţiunile, care "nu vor schimba nimic", însă afirmă că suspendarea Rusiei din Consiliul Europei permite Kremlinului să reintroducă pedeapsa capitală.
UPDATE 15:30. Franța a confiscat o navă cargo rusească în Canalul Mânecii
Franța a interceptat în Canalul Mânecii o navă care ar aparține unei companii din Rusia vizată de sancțiuniile impuse de UE împotriva Moscovei. Nava, care transporta mașini, a fost escortată în Portul Boulogne-sur-Mer. „O navă de marfă din Rusia, lungă de 127 de metri, numită „Liderul Baltic”, care transporta mașini, a fost interceptată peste noapte de marina franceză în Canal și escortată în portul Boulogne-Sur-Mer din nordul Franței”, a spus oficialul. Ambasada Rusiei în Franța a cerut explicații de la autoritățile franceze cu privire la confiscare, a declarat agenția de presă rusă RIA.
UPDATE 15:00. Kremlinul acuză Ucraina că prelungește conflictul, refuzând negocierile
Kremlinul acuză Ucraina că prelungește conflictul militar, prin refuzul de a negocia. "Din moment ce partea ucraineană refuză să negocieze, forțele rusești își continuă ofensiva", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.
De asemenea, Kremlinul a anunțat, vineri, că președintele Putin le-a cerut soldaților să oprească ofensiva militară, în așteptarea unor negocieri cu Kievul. Astăzi, Peskov a anunțat că armata își va relua oefnsiva, după ce Ucraina a refuzat discuțiile.
UPDATE 14:39 Ucraina cere Crucii Roşii să ducă trupurile "miilor de soldaţi ruşi" morţi înapoi în Rusia
Guvernul ucrainean a cerut în mod oficial Crucii Roşii Internaţionale să preia şi să transporte în Rusia "cadavrele a mii de soldaţi ruşi". Ucraina consideră că "aceasta este o solicitare umanitară". “Solicităm Comitetului Internațional al Crucii Roșii să ajute la transportarea cadavrelor soldaților ruși înapoi în Federația Rusă. A miilor de cadavre ale ocupanților. Aceasta este o solicitare umanitară și cerem astfel ca trupurile ocupanților să părăsească Ucraina. Rusia trebuie să știe câți soldați zac astăzi pe pământul ucrainean”, a declarat Irina Vereșciuk, ministrul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar.
UPDATE 14:35. Rusia ar putea fi exclusă din SWIFT în următoarele zile
Decizia de deconectare a Rusiei de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT va fi luată în câteva zile, a declarat sâmbătă pentru Reuters un guvernator al unei bănci centrale din zona euro.
"SWIFT este doar o chestiune de timp, de foarte scurt timp, de ordinul zilelor", a declarat guvernatorul care a dorit să îşi păstreze anonimatul. "Este suficient? Nu. Este necesar? Absolut. Sancţiunile au sens doar dacă sunt costuri pentru ambele părţi iar acest lucru va fi costisitor", a adăugat sursa, potrivit Agerpres.
UPDATE 14:30. Ambasada Slovaciei de la Kiev a fost mutată în România
Personalul ambasadelor Slovaciei şi Sloveniei din capitala ucraineană Kiev a fost evacuat sâmbătă dimineaţa în România, a anunţat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, pe Twitter, informează Reuters.
"Maşinile pentru evacuarea misiunii slovace de la Kiev, cărora li s-au alăturat colegi de la misiunea Sloveniei, au trecut în siguranţă frontiera spre România", a spus Nad.
UPDATE 14:15. Harta zonelor de risc în Kiev
În a treia zi de la declanşarea haosului în estul Europei, Rusia şi Ucraina continuă lupta. AFP a publicat, pe Twitter, o hartă pe care sunt marcate principalele zone de luptă din jurul Kievului. În imagine e prezentată situaţia din 26 februarie, 11:30 - ora României. Cu portocaliu sunt marcate zonele aflate sub controlul trupelor ruse, care includ şi baza aeriană de la Hostomel, cucerită în prima noapte de la declanşarea invaziei.
UPDATE 14:00. România începe procedurile de suspendare a dreptului de survol pentru Rusia
România a început procedurile pentru suspendarea dreptului de survol şi de aterizare pe teritoriul său pentru aeronavele companiilor ruseşti, a anunţat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. "România a început procedurile de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum şi a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparţin companiilor din Federaţia Rusă", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, sâmbătă, după şedinţa Task Force pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.
UPDATE 13:30. Rusia nu mai are nevoie de relaţii diplomatice cu Occidentul
Rusia nu mai are nevoie de relaţii diplomatice cu Occidentul după ce acesta a impus sancţiuni împotriva Moscovei în urma declanşării "operaţiunii militare" în Ucraina, a afirmat sâmbătă fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, informează Reuters. Potrivit lui Medvedev, care s-a exprimat pe pagina sa de pe reţeaua socială rusă VK, este timpul "să se pună lacătul pe ambasade".
Dmitri Medvedev a mai spus că Moscova îşi va continua operaţiunile în Ucraina până când va realiza obiectivele fixate de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
UPDATE 13:10. Zelenski: Noi controlăm Kievul
Într-un mesaj publicat pe Facebook, președintele Zelenski anunță că armata ucraineană controlează Kievul și zone cheie.
"Am rezistat şi respingem cu succes atacurile inamice. Luptele continuă în numeroase oraşe şi regiuni din ţară (...), însă armata noastră este cea care controlează oraşele-cheie din jurul capitalei", a fost mesajul transmis de Volodimir Zelenski printr-un mesaj pe Facebook.
UPDATE 12:45. Explozii în jurul unui pod important din Crimeea
Din nordul Peninsulei Crimeea, apar informaţii cu privire la un convoi de blindate ruseşti, care ar fi traversat podul din Herson, învăluit de fum, spre Ucraina.
În jurul orei locale 11:00, podul care face legătura între zonele controlate de ruşi şi restul Ucrainei a fost învăluit într-o perdea de fum, după mai multe incendii de vegetaţie. Potrivit CNN, martorii au văzut vehicule blindate care traversau podul, spre Ucraina. Cu toate acestea, informaţiile nu au putut fi confirmate.
UPDATE 12:15. O coloană de circa 100 de blindate ruseşti avansează către Kiev
O coloană de circa o sută de blindate ruseşti avansează în direcţia Kievului din regiunea Vişgorod, situată la nord de capitala Ucrainei, au informat sâmbătă mass-media locale, citate de EFE. Potrivit agenţiei ucrainene UNIAN, blindatele sunt identificate cu o literă albă "V", în timp ce conducătorii vehiculelor poartă ca semn distinctiv o bandă adezivă albă la manşete.
Momentan, coloana se află în satul Kozarovici, pe malul Niprului, de unde au opţiunea fie să se întoarcă în direcţia nord, fie să se îndrepte către capitală, pe podul de pe râul Irpen. Anterior, trupele ruse au lansat o ofensivă prin partea de vest a oraşului şi au bombardat o garnizoană militară.
Incursiunea inamicului a fost respinsă, potrivit Armatei terestre ucrainene, care a dat asigurări că a eliminat o coloană motorizată duşmană. Coloana rusă, din care făceau parte tancuri, camioane şi alte vehicule militare, ar fi încercat să avanseze în zona metroului Beresteiskaia, pe Bulevardul Victoriei.
Potrivit autorităţilor locale, forţe aerotransportate ruse au aterizat pe un aerodrom din localitatea Vasilkov, aflată la mai puţin de 40 de kilometri de Kiev.
UPDATE 12:00. Vladimir Putin s-a lăudat cu cea mai puternică armă din lume, cu o zi înainte să atace Ucraina
Pe 23 februarie, cu ocazia Zilei Apărătorului Patriei, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia deține arme care, în prezent, "nu au egal în lume". Afirmația liderului de la Kremlin a fost făcută cu o zi înainte ca forțele Federației să atace Ucraina.
"O armă care nu are egal în lume a fost pusă în serviciu de luptă. Vom continua să dezvoltăm sisteme de arme promițătoare, inclusiv hipersonice și bazate pe noi principii fizice și vom extinde utilizarea tehnologiilor digitale avansate și a elementelor de inteligență artificială. Astfel de tehnologii sunt cu adevărat armele viitorului, care măresc semnificativ potențialul de luptă al forțelor noastre armate", afirma Vladimir Putin, în urmă cu trei zile.
UPDATE 11:50. Volodimir Zelenski: Este momentul să se decidă asupra aderării Ucrainei la UE
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că este un „moment crucial" pentru a decide asupra apartenenței țării sale la Uniunea Europeană, într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter. Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că războiul din Ucraina „va dura”.
„Este un moment crucial pentru a încheia pentru totdeauna discuția lungă și a decide cu privire la aderarea Ucrainei la UE. Am discutat cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, despre continuarea asistenței eficiente și despre lupta eroică a ucrainenilor pentru viitorul lor liber", se arată într-un tweet pe pagina de Twitter a președintelui ucrainean, citat de CNN.
Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat sâmbătă că războiul din Ucraina și criza din jurul acestuia „vor dura", el prezicând efecte asupra piețelor alimentare.
„Dacă pot să vă spun un lucru în această dimineață, este că acest război va dura", a declarat Macron la târgul anual de agricultură din Franța. „Această criză va dura, acest război va dura și toate crizele care vin cu el vor avea consecințe de durată", a adăugat Macron, avertizând: „Trebuie să fim pregătiți”.
UPDATE 11:30. Ministrul Sănătății: Cel puţin 198 de ucraineni, inclusiv trei copii, au fost ucişi de la începutul războiului
Cel puţin 198 de ucraineni, inclusiv trei copii, au fost ucişi în urma invaziei ruse a Ucrainei, a declarat sâmbătă şeful Ministerului Sănătăţii din Ucraina, citat de agenţia de presă Interfax. El a spus că 1.115 persoane au fost rănite, inclusiv 33 de copii, scrie Reuters. Nu este clar dacă se referă doar la victimele civile.
Potrivit The Guardian, sâmbătă dimineața, luptele au fost reluate în Sumy, în nord-estul Ucrainei, și la Kiev. În altă ordine de idei, Olanda a anunțat că va trimite în Ucraina 200 de rachete antiaeriane.
UPDATE 11:20. Ministerul ucrainean al Apărării: 3.500 de soldaţi ruşi au fost ucişi
Forţele armate ucrainene au anunţat că au cauzat pierderi semnificative trupelor ruse de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, informează sâmbătă dpa. Circa 3.500 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi alţi 200 au fost capturaţi, a anunţat sâmbătă dimineaţa Ministerul Apărării al Ucrainei. De asemenea, 14 avioane militare, 8 elicoptere, 102 tancuri şi mai mult de 530 de alte vehicule militare au fost distruse, scrie Agerpres. Cifrele prezentate de ambele părţi aflate în conflict nu pot fi verificate din surse independente, subliniază dpa.
UPDATE 11:00 Soldați ruși prinși în uniforme militare ucrainene
Doi soldați ruși îmbrăcați în uniforme ucrainene au fost prinși de polițiști, la Kiev, în timp ce încercau să se infiltreze într-o unitate de pompieri. Autoritățile din Ucraina au dat publicității imagini cu momentul în care cei doi sunt capturați și dezarmați.
UPDATE 10:45. Zeci de răniți în Kiev
35 de persoane, între care doi copii, au fost rănite în luptele violente care au avut loc în cursul nopții la Kiev, potrivit primarului capitalei ucrainene, Vitali Klitschko.
Nu există la această oră alte detalii, dar într-un raport separat al Reuters, care citează un consilier al Ministerului de Interne, se arată că nimeni nu a murit după ce un bloc a fost lovit de o rachetă rusească.
Primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, a declarat, potrivit The Guardian, că 35 de persoane, între care doi copii, au fost rănite în luptele violente care au avut loc în cursul nopții la Kiev.
Financial Post scrie că nu este clar dacă primarul se referă doar la civili. Klitschko a adăugat că acum nu există o prezență militară rusă majoră la Kiev.
UPDATE 09:50 Cu lacrimi în ochi, o fetiță din Ucraina îi cere lui Putin să oprească războiul
Teroarea războiului, văzută prin ochii unui copil. O fetiță din Ucraina lansează un apel disperat. Într-un filmuleț postat online, micuța îi cere președintelui rus Vladmir Putin să-și retragă trupele din țara ei și să oprească vărsarea de sânge. "Vladimir Putin, vi se adresează copiii Ucrainei: Retrageți-vă trupele!".
UPDATE 09:05. Un bloc din Kiev a fost lovit de o rachetă
O clădire rezidențială din apropierea celui de-al doilea aeroport din Kiev a fost lovită de o rachetă. Deocamdată nu se cunoaște bilanțul victimelor, a declarat primarul Kievului, Vitaliy Klitschko.
O înregistrare video partajată de serviciul de presă al lui Volodimir Zelenski arată cum racheta explodează într-un apartament. O bucată mare din clădire a fost smulsă, mai multe locuințe fiind distruse.
Ministrul Afacerilor Extene al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a scris pe Twitter: „Kiev, orașul nostru splendid și pașnic, a supraviețuit încă o noapte sub atacurile forțelor rusești. O rachetă a lovit un apartament rezidențial din Kiev. Cer lumii: izolarea completă a Rusiei, expulzarea ambasadorilor, embargoul petrolului, ruinarea economiei acesteia. Opriți criminalii de război ruși!”.
UPDATE 08:50. Rușii susțin că au capturat orașul Melitopol
Trupele ruse au capturat orașul Melitopol din regiunea Zaporizhzhya din sud-estul Ucrainei, a declarat sâmbătă agenția de știri Interfax din Rusia, citată de Ministerul rus al Apărării. Oficialii ruși au mai transmis că Rusia a folosit rachete de croazieră aeriene, peste noapte, asupra țintelor militare din Ucraina, scrie The Guardian.
Pe de altă parte, primarul orașului cu 150.000 de locuitori spune că orașul rămâne sub control ucrainean. Totodată, ministrul forțelor armate britanice a negat cucerirea, spunând că invazia Rusiei „este departe de planurile sale”.
UPDATE 07:50. Români blocaţi aproape 15 ore în Vama Siret, pe partea ucraineană
Sub asediul rachetelor, cu vieţile atârnând de un fir de păr, 18 români aflaţi la muncă în Ucraina s-au temut că nu vor mai ajunge niciodată pe pământ românesc. 10 ore au fost ţinuţi în Vama Siret, iar gândul că ar putea fi întorşi din drum şi ar putea cădea victime războiului i-a copleşit.
Muncitor român: Vă rugăm să ne ajutaţi să ajungem acasă, la familie şi la copii. Acum o jumătate de oră, am auzit sirenele în oraşul Cernăuţi. E posibil să bombardeze şi acolo. Poate să bombardeze şi aici.
UPDATE 07:40. Joe Biden a aprobat 350 de milioane de dolari, ajutor pentru Ucraina
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a instruit pe secretarul de stat Antony Blinken să elibereze până la 350 de milioane de dolari pentru securitatea și apărarea Ucrainei, potrivit unui nou memorandum publicat vineri târziu de Casa Albă.
Administrația Biden angajase deja 60 de milioane de dolari și 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, ceea ce face ca suma totală din ultimul an să depășească un miliard de dolari, potrivit unui oficial al administrației.
UPDATE 07:30. Grupul de hackeri Anonymous i-au declarat "război" lui Putin
Grupul de hackeri Anonymous afirmă că a "spart" baza de date a Ministerului Rus al Apărării, după ce anunţase o "ofensivă" împotriva Rusiei, ca reacţie la invadarea Ucrainei.
Anonymous a oferit şi o adresă electronică la care puteau fi văzute documentele confidenţiale ale ministerului, dar aceasta a devenit repede inactivă. Hackerii au retras de pe Twitter şi postarea prin care îşi anunţau succesul.
Grupul de presă Russia Today a anunţat că a fost, şi el, ţinta unui atac cibernetic. Anonymous a afirmat, ulterior, că a scos temporar din funcţiune chiar saitul oficial al Kremlinului care, într-adevăr, era inaccesibil în această dimineaţă.
UPDATE 07:15. Imagini din satelit arată că aeroportul internațional din Kiev este neatins
Noile imagini din satelit arată că aeroportul Boryspil, aeroportul internațional din Kiev, pare nevătămat, dar pistele sunt blocate de vehicule.
Imaginile, publicate de Planet Labs PBC, verifică zvonurile privind acțiunile întreprinse în întreaga Ucraina înainte de începerea invaziei rusești.
La aeroport, pistele și căile de rulare sunt blocate, se presupune că în încercarea de a împiedica aeronavele rusești să aterizeze și să utilizeze aeroportul.
UPDATE 06:30. O tânără de 23 de ani a născut o fetiță, în timp ce se adăpostea la metrou
În timp ce Kievul este sub asediu, la ordinul lui Vladimir Putin, un miracol s-a petrecut în adăpostul improvizat de la metrou. O tânără de 23 de ani a născut o fetiță perfect sănătoasă.
Mia a venit pe lume, în sunetul armelor și al obuzelor, vineri seară. Țipetele mamei au fost auzite de polițiștii care s-au grăbit să-i acorde primul ajutor. Autoritățile au chemat o ambulanță care le-a transportat pe cele două la spital, iar medicii au transmis că starea lor este bună.
UPDATE 05:50. Explozii în mai multe zone din Kiev
Înregistrări video transmise de martori oculari arată explozii în zona de nord-vest a oraşului, unde se află o bază militară. Echipele CNN din capitala ucraineană anunţă că au auzit explozii puterice în sudul şi vestul oraşului.
Forţele ucrainene au afirmat sâmbătă că au respins un "atac" nocturn al militarilor ruşi împotriva uneia dintre poziţiile lor de pe Bulevardul Victoriei, una dintre principalele artere ale Kievului, scrie AFP. "Atacul a fost respins", a făcut cunoscut armata terestră ucraineană, într-un mesaj pe contul său de Facebook, fără a oferi mai multe detalii despre locul exact al acestei confruntări.
UPATE 05:45. Varşovia, Praga şi Sofia îşi închid spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti
Polonia, Republica Cehă şi Bulgaria au anunţat vineri închiderea spaţiului lor aerian companiilor aeriene ruseşti, în urma agresiunii Ucrainei de către Moscova, notează AFP.
"Interdicţia se va aplica de la miezul nopţii (vineri, 23.00 GMT)", a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller.
UPDATE 05:40. Vladimir Putin, sancţionat direct de UE, SUA, UK și Canada
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat, vineri, că sancţiunile împotriva celor doi lideri ruşi, Vladimir Putin şi Serghei Lavrov, au fost aprobate. Cei doi lideri au conturile îngheţate, dar nu li s-a impus şi o interdicţie de călătorie, relatează BBC. Astfel, liderul de la Kremlin a fost sancționat de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada, care a anunțat că se alătură și ea.
UPDATE 05:30. Imagini din satelit cu exodul din Ucraina
Noi imagini din satelit arată exodul din Ucraina. Oamenii încearcă să părăsească țara și să treacă granița spre România, potrivit CNN.
Maxar Technologies spune că o coadă lungă de 6,5 kilometri, formată din mașini și camioane, este vizibilă în imaginile surprinse de satelit, în sud-vestul Ucrainei.
UPDATE 05:20. 40.000 de soldaţi, pregătiţi în orice moment să apere graniţele NATO
Forţa de reacţie NATO a fost activată pentru prima dată de la înfiinţarea alianţei. Măsura vine ca răspuns a invaziei Ucrainei de către Rusia. trupe terestre, aeriene şi maritime pot fi desfăşurate rapid oriunde e nevoie. În total 40.000 de soldaţi vor fi pregătiţi în orice moment să apere graniţele NATO.
Jens Stoltenberg: Ca răspuns la masarea masivă de forţe ruseşti în ultimele luni, cu toţii ne-am întărit capacitatea de descurajare şi defensivă. Ieri, NATO şi-a activat planul defensiv şi ca urmare vom deplasa elemente ale forţei de răspuns pe pământ, pe mare şi în aer, pentru a continua să întărim structura şi să putem răspunde rapid pentru orice eventualitate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰