Antena Meniu Search
x

Medic infecționist: ”Valul 4 de Covid este, de fapt, un tsunami”. Care sunt principalele simptome ale bolii la copii

Medicul şef al Secţiei Infecţioase de la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, Rareş Pătru, a declarat, vineri, la Congresul Naţional de Fizioterapeuţilor din România, că valul 4 al pandemiei de Covid-19 este, de fapt, un ”adevărat tsunami”. Medicul sibian a enumerat câteva dintre principalele simptome ale bolii la copii.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 08.10.2021, 15:33

Personalul medical trece pe lângă un pacient Covid-19 (L) în așteptare pentru a fi internat la „Institutul de Pneumofiziologie Prof. Dr. Marius Nasta” din București, la 7 octombrie 2021
Medic infecționist: ”Valul 4 de Covid este, de fapt, un tsunami”. Care sunt principalele simptome ale bolii la copii - Profimedia Images

Medicul Rareş Pătru a afirmat că tulpina Delta este mult mai contagioasă faţă de precedentele, iar numărul pacienţilor minori cu COVID-19 s-a dublat în valul patru, faţă de primele trei valuri pandemice.

"Sunt mari diferenţe faţă de anul trecut, atunci era internarea obligatorie şi copiii erau destul de puţin afectaţi, poate în procent de 8-10 la sută, preponderent adulţi (erau afectaţi de COVID-19 n.r.). (...) Există foarte mari diferenţe faţă de anul trecut şi anul 2021, mă refer după lunile de vară, iunie, iulie, august, ce se întâmplă acum se datorează tulpinii Delta, care a ajuns acum predominantă şi în România. Din păcate, am început cu dreptul campania de vaccinare, dar s-a terminat dezastruos. Este alegerea fiecăruia, nu am venit aici ca să conving pe nimeni să se vaccineze. Tulpina Delta este extrem de contagioasă şi afectează copiii mult mai mult, faţă de primele tulpini, ajungând la un procent poate de 25%, deci mult mai mult", a subliniat medicul Rareş Pătru.

Numărul copiilor infectați cu Covid-19 s-a dublat în valul 4 al pandemiei 

Potrivit şefului Secţiei Infecţioase de la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, majoritatea copiilor cu COVID-19 prezintă forme uşoare sau medii de boală, dar au existat şi copii în stare gravă. De asemenea, el a subliniat că "orice simptom poate fi prezent" în cazul copiilor cu COVID-19.

Pe acelaşi subiect

"Ca şi manifestări clinice la copii, paleta este destul de largă, deci practic, cam orice simptome pot fi prezente, de la febră, cefalee, tuse, mialgii, pierderea gustului, pierderea mirosului, dificultăţi în respiraţie şi (...) manifestările digestive sunt prezente mult mai mult, mult mai frecvent, faţă de pacientul adult, fie că sunt scaune diareice, vărsături, pot fi şi erupţii tegumentare sau poate să nu fie nimic, absolut nimic, mulţi pacienţi pot fi asimptomatici şi ei sunt depistaţi întâmplător", a spus el, citat de Agerpres.

Bilanț coronavirus în România, 8 octombrie

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat pentru vineri, 8 octombrie 2021, un nou record de decese Covid: 357. De asemenea, tot în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13.854 de cazuri noi cu coronavirus, din 23.776 de teste RT-PCR (12.415 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.361 la cerere) și 42.239 de teste rapide antigenice.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 15.467. Dintre acestea, 1.561 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 424 sunt minori, 401 fiind internați în secții și 23 la ATI. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Medic infecționist: ”Valul 4 de Covid este, de fapt, un tsunami”. Care sunt principalele simptome ale bolii la copii