Mesaj pentru Înaltpreasfințitul Teodosie de la preotul care și-a da foc la Catedrala Neamului: "Să fie om, să se comporte ca un creştin"

Publicat: 26.11.2018, 15:40.
Actualizat: 26.11.2018, 16:34

Fostul preot care şi-a dat foc în zona Catedralei Neamului din Bucureşti la slujba de duminică, a declarat că va mai atrage atenţia asupra abuzurilor existente în Biserică. George Ciulei i-a transmis şi un mesaj Arhiepiscopul Tomisului,  Înaltpreasfințitul Teodosie.

Preotul care și-a da foc la Catedrala Neamului, mesaj pentru Înaltpreasfințitul Teodosie

Mesaj pentru Înaltpreasfințitul Teodosie de la preotul care și-a da foc la Catedrala Neamului

Mediafax Foto via Hepta/ Observator

Fostul preot care şi-a dat foc în zona Catedralei Neamului din Bucureşti la slujba de duminică, a declarat că va mai atrage atenţia asupra abuzurilor existente în Biserică. George Ciulei i-a transmis şi un mesaj Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie.

Fostul preot George Ciulei a declarat că va mai atrage atenţia asupra abuzurilor din Biserică în faţa Curţii de Apel Constanţa, unde avea loc un nou termen în dosarul Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, în care este judecat pentru că ar fi obţinut nedrept fonduri europene.

Pentru fapta sa, bărbatul a primit un avertisment din partea Jandarmeriei.

Citește și:

“Voi atrage atenţia de fiecare dată pentru că nu pot fi de acord cu abuzurile existente şi nu mă pot dezice de adevărul din mine. Am urmărit reacţia Patriarhiei prin purtătorul de cuvânt Bănescu şi mi se pare lamentabil să spui că protestul pe care l-am făcut a fost împotriva eroilor neamului. Mesajul meu a fost unul ferm, am spus că sunt împotriva corupţiei din biserică şi a abuzurilor pe care unii ierarhi le fac. Iar dacă în accepţiunea Patriarhiei ierarhii aceştia sunt eroii neamului atunci am înţeles poziţia dânşilor. Mă gândesc, nu vreau să iau decizii la impuls, sunt un om pragmatic, un om care discerne lucrurile. Să nu credeţi că fac aşa nişte gesturi care să pună viaţa în pericol celor din jur. Trebuie să fim un pic pragmatici”, a declarat în faţa Curţii de Apel Constanţa George Ciulei.

Totodată, Arhiepiscopul Tomisului a spus că nu doreşte să comenteze gestul făcut de fostul preot lângă Catedrala Neamului.

Întrebat ce i-ar transmite Arhiepiscopului Tomisului, fostul preot a declarat că ar trebui să se comporte în primul rând ca un om.

“I-aş transmite să fie în primul rând om, să se comporte aşa cum se comportă un om, un creştin, dacă este un părinte duhovnicesc să îşi îndeplinească îndatoririle pe care le are, ţinând cont că este inculpat într-un dosar, bineînţeles că are prezumţia de nevinovăţie însă ştim cu toţii ceea ce se întâmplă la nivelul bisericii şi ceea ce se întâmplă în Constanţa, în Arhiepiscopia Tomisului, cu toate problemele de imoralitate ale preoţilor. Iată preoţi condamnaţi penal care slujesc, bineînţeles cei foarte apropiaţi dânsului şi dacă dânsul este inculpat într-un caz de corupţie atunci lucrurile sunt evidente”, a afirmat fostul preot.

Fostul preot George Ciulei consideră că Arhiepiscopul Tomisului trebuie să îşi revizuiască atitudinea faţă de preoţii din subordine care aceştia să nu mai săvârşească abuzuri.

“Atitudinea Arhiepiscopiei este una mută sau a inculpatului Teodosie. Nu vorbeşte cu nimeni, nu vrea să dea nicio declaraţie, nu are nimic de spus, până la urmă este dreptul lui să facă lucrul acesta. Însă pe linia bisericească ar trebuie să comunice şi să îşi revizuiască atitudinea faţă de preoţii din subordine şi să nu mai săvârşească abuzuri”, a mai spus fostul preot.

George Ciulei a mai acuzat dubla măsură care se practică în biserică.

“Dubla măsură care se practică în biserică nu este în conformitate cu morala bisericii. Dacă ne gândim la această dublă măsură vreau să fim un pic clari pentru că Patriarhia Română în cazul episcopului de Huşi, Corneliu Onilă, nu a luat atitudine. Acest episcop s-a retras din slujire, ceea ce este împotriva canoanelor. Un preot sau un arhiepiscop nu se poate retrage şi iată acolo acela a rămas cu acelaşi prerogative, are palat, slujitori, maşină, salarii şi tot ceea ce implică viaţa aceasta de arhiereu, în contradicţie cu această situaţie suntem mulţi preoţi care efectiv suntem înlăturaţi pentru o presupusă neascultare. Ceea ce înseamnă că pentru homosexualitate biserica oferă nişte privilegii, iar pentru o neascultare invocată de dânşii poţi fi înlăturat cu nonşalanţă”, a precizat fostul preot constănţean.

Fostul preot şi-a dat foc duminică lângă Catedrala Neamului, în timpul slujbei de sfinţire, fiind nemulţumit de faptul că a fost caterisit după ce a fost implicat într-un accident rutier, considerând decizia injustă.

George Ciulei a fost decăzut din treapta preoţiei şi nu mai are dreptul să slujească în urma unei decizii luate în anul 2016 de Arhiepiscopia Tomisului.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.