Antena Meniu Search
x

Ce se întâmplă în România este o AMENINŢARE DIRECTĂ la adresa Moscovei! Ministerul rus de Externe, declaraţie oficială FĂRĂ PRECEDENT

Un oficial din ministerul rus de Externe susţine că amplasarea sistemului american antirachetă în România încalcă Acordul Forţelor Nucleare Intermediare.

Un oficial din cadrul ministerului rus de Externe susţine că amplasarea sistemului american antirachetă în România încalcă Acordul Forţelor Nucleare Intermediare şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Rusiei.

Declaraţia a fost făcută de şeful departamentului pentru America de Nord din ministerul rus de Externe, Georgi Borisenko, într-un interviu acordat agenţiei Sputnik.

"Statele Unite au acuzat Rusia de aproximativ patru ani, dar nu au arătat nicio dovadă reală că încălcăm ceva, doar câteva imagini din Google Earth, care ar fi reprezentat câteva presupuse sisteme de lansare aflate la sol. Dar totul este foarte neclar, inclusiv de ce aceste sisteme ar trebui să acţioneze la o distanţă care încalcă Acordul Forţelor Nucleare Intermediare. Americanii înşişi au desfăşurat lansatoare la baza de apărare antirachetă din România, iar la anul vor desfăşura şi în Polonia lansatoare ... a căror plasare la sol este interzisă de Acord. Ele pot fi instalate doar pe nave. Considerăm ceea ce se întâmplă drept o încălcare a Acordului Forţelor Nucleare Intermediare şi o ameninţare directă pentru noi", a spus Borisenko.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat în 1987 de către preşedintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, şi preşedintele american Ronald Reagan. Înţelegerea interzice dezvoltarea, desfăşurarea şi testarea rachetelor balistice sau de croazieră lansate de la sol, pe o distanţă cuprinsă între 300 şi 3.400 de mile. Moscova şi Washingtonul s-au acuzat în mod repetat de încălcarea acordului.

Pe acelaşi subiect

Sistemul american de apărare antirachetă a fost amplasat la Deveselu şi se află sub comanda NATO. Proiectul a fost început în 2013 şi a devenit operaţional în 2016.

Luni, în cadrul Adunării Parlamentare a NATO, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că România este un exemplu pentru contribuţia pe care o aduce în cadrul NATO, spunând că este un stat esenţial în misiunile NATO din Kosovo şi Afganistan, precum şi pentru apărarea balistică a organizaţiei.

„Terestru, prezenţa noastră se coagulează în jurul Brigăzii Multinaţionale din Craiova, pe care o conduce România. (...) În spaţiul aerian, Canada şi Italia se alătură eforturilor României şi Bulgariei de a menţine spaţiul aerian NATO în siguranţă, iar în Marea Neagră suntem prezenţi cu mai multe nave şi mai multe exerciţii navale. Împreună, aceste măsuri transmit un mesaj clar: NATO este o organizaţie puternică şi unită”, a declarat Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, organizată la Palatul Cotroceni.

Secretarul general al NATO a afirmat că România este un stat important pentru apărarea balistică a organizaţiei, precum şi pentru misiunile pe care le are NATO în Kosovo şi Afganistan.

„România este esenţială pentru apărarea balistică a organizaţiei noastre, la care NATO rămâne deplin angajat. Iar România este esenţială şi în misiunile noastre din Kosovo şi Afganistan. (...) Este important să menţinem acest curs în Afganistan, astfel încât această ţară să nu mai devină vreodată un sanctuar pentru terorişti”, a spus Stoltenberg.

„România este un exemplu, contribuind la Alianţă cu capacităţile de care avem nevoie, precum şi la împărţirea mai echitabilă a responsabilităţilor”, a conchis Stoltenberg.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Ce se întâmplă în România este o AMENINŢARE DIRECTĂ la adresa Moscovei! Ministerul rus de Externe, declaraţie oficială FĂRĂ PRECEDENT