Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Misterul mirosului greu de suportat din Ploiești. Garda de Mediu face controale, deși pe hârtie totul pare în regulă

Garda de Mediu Prahova anunţă că a declanşat controale la cele trei rafinării care funcţionează în municipiul Ploieşti, după ce în cursul zilei de luni un miros înţepător, greu de suportat, s-a simţit în mai multe cartiere din oraş. De mulţi ani locuitorii Ploieştiului se confruntă cu această problemă, existând sute de reclamaţii legate de mirosul de gaz sau de sulf, însă de cele mai multe ori autorităţile au transmis că a fost vorba despre "disconfort olfactiv" şi rareori de poluare, pentru care unele dintre rafinării au fost amendate, transmite News.ro.

de Redactia Observator

la 28.05.2024 , 18:20

orașul Ploiești
Misterul mirosului greu de suportat din Ploiești. Garda de Mediu face controale, deși pe hârtie totul pare în regulă - Shutterstock (arhivă)

"Ca urmare a disconfortului olfactiv resimţit de locuitorii municipiului Ploieşti în ultimele zile, precum şi a sesizărilor primite, Garda de Mediu Prahova a demarat acţiuni de inspecţie şi control la cele trei rafinării funcţionale din localitate. Vom reveni cu informaţii noi şi cu concluziile noastre după finalizarea acţiunilor de control", anunţă, marţi după-amiază, Garda de Mediu Prahova. 

Controalele comisarilor de mediu au loc în contextul în care, în cursul nopţii de duminică spre luni, dar mai ales luni dimineaţă un miros înţepător, înecăcios, s-a simţit în mai multe zone din oraş.

Problema legată de mirosurile greu de suportat este una cronică în Ploieşti

Articolul continuă după reclamă

În zona oraşului funcţionează rafinăriile Petrotel Lukoil, Rompetrol Vega, iar, la câţiva kilometri, Petrobrazi, operată de OMV Petrom. Ani la rând autorităţile le-au transmis ploieştenilor că verificările făcute în urma sesizărilor arată că a fost vorba despre "disconfort olfactiv". 

Pe acelaşi subiect

În luna februarie a acestui an, Prefectura Prahova anunţa că prefectul de atunci, Virgiliu Nanu, în prezent candidat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, s-a implicat în realizarea unei campanii de monitorizare a calităţii aerului "ce a avut ca scop informarea cât mai exactă a publicului cu privire la evoluţia indicatorilor particule în suspensie şi a indicatorilor de miros - hidrogen sulfurat/amoniac".

Miroase urât în Ploiești, însă pe hârtie totul pare în regulă

Concluziile campaniei au arătat că indicatorii specifici mirosului care pot fi percepuţi de populaţie sub forma disconfortului olfactiv, hidrogenul sulfurat (H2S) şi amoniacul (NH3), nu au înregistrat creşteri sau variaţii atipice ale concentraţiilor mǎsurate pe perioada desfǎşurǎrii campaniei de monitorizare, valorile înregistrate situându-se mult sub concentraţia maximă admisă, atât pentru probe medii de scurtă durată, cât şi pentru probe medii zilnice.

Valorile indicatorilor dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2) şi monoxid de carbon (CO) s-au situat sub valorile limită prevăzute de Lega 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător cu modificările şi completările ulterioare. Cu toate acestea, pentru dioxidul de azot au putut fi observate creşteri punctuale în intervalele orare 08:00-11:00 şi 18:00-23:00, cu o intensitate mai mare în prima parte a intervalului, respectiv în 1, 3 şi 4 februarie.

Aceste variaţii, care coincid cu perioadele de vârf ale traficului auto, pot fi explicate prin poziţia punctului de măsură, dat fiind faptul că distanţa dintre locaţia laboratorului mobil şi principala arteră a Municipiului Ploieşti - Bulevardul Republicii a fost de aproximativ 55 m. Cu toate acestea, valoarea limitǎ orarǎ de 200μg/mc nu a fost depăşită pe perioada efectuării determinǎrilor, erau unele dintre concluziile campaniei derulate de autorităţi la Ploieşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ce alegeţi: plata la proprietate sau online, prin site-urile de rezervări?
Observator » Evenimente » Misterul mirosului greu de suportat din Ploiești. Garda de Mediu face controale, deși pe hârtie totul pare în regulă