Antena Meniu Search
x

Video "Cum să zic elegant, miroase a fecale". Mirosul insuportabil a revenit în Cluj-Napoca. Anul trecut sursa duhorii nu a fost aflată

Numai în Cluj-Napoca să nu locuieşti în această perioadă. Dacă ne priviţi de acolo, probabil că nu aţi deschis astăzi geamurile deloc. Un miros insuportabil persistă în oraş, încă de ieri dimineaţă. Problema nu este însă nouă. Şi în toamnă, timp de aproape două săptămâni, oamenii au ieşit cu groază din case tot din cauza mirosului. Acum coşmarul s-a reîntors iar autorităţile încearcă, din nou, să afle sursa. 

de Redactia Observator

la 27.03.2024, 17:35

Vezi și

Localnic: Pute, pestilențial! 

Localnic: Cum să zic elegant, miroase a fecale. 

Problema mirosului urât din Cluj a revenit

E greu de descris în cuvinte mirosul din Cluj-Napoca, simţit de locuitori încă de ieri dimineaţă. Oamenii au făcut mai multe sesizări pe aplicaţia de reclamaţii a Primăriei.

Pe acelaşi subiect

Localnic: Din păcate, mirosul se simte foarte tare în multe dintre cartierele Clujului. Eu cum am deschis geamul l-am simţit şi mi-am dat seama că sunt foarte curajoasă că am decis să ies totuşi din casă. 

Reclamaţii au fost şi la Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului sau Prefectură. Aşa că, din nou, autorităţile au încercat să ia urma mirosului, la fel ca anul trecut.

Viorel Pleşa, Garda de Mediu Cluj: S-a constatat că firma a împrăştiat îngrăşământul solid, respectiv găinaţul scos de la ferme, pe raza terenurilor agricole pe care le deţine. Mirosurile erau doar din activitatea respectivă. 

Fertilizarea terenurilor e programată până pe 12 aprilie, numai că…

Explicaţiile specialiştilor

Alex Prunean, reporter Observator: Câmpurile pe care se împrăştie acum îngrăşământ natural, adică gunoi de grajd, se află la cel puţin la 20 de kilometri distanţă de Cluj-Napoca. Pentru ca mirosul insuportabil să ajungă, iar mai apoi să persiste în toate zonele oraşului, e nevoie de "alinierea" mai multor factori meteo, spun specialiştii, care implică direcţia vântului dar şi presiunea atmosferică. 

Simona Căpşună, meteorolog Observator: În ultimele 48 de ore, circulaţia dominantă a aerului în zona oraşului Cluj-Napoca a fost dinspre sud est, de exemplu dinspre oraşul Turda, către nord vest. Cluj Napoca se află într-o zonă joasă, este înconjurat de dealuri, ceea ce face ca aerul să se comporte aici exact ca într-o depresiune. Adică el va stagna mai multe zile până când va fi înlocuit de altul proaspăt. 

Anul trecut sursa mirosului urât a rămas un mister

Mulţi cred însă că mirosul provine de la groapa de gunoi a oraşului, aflată mai aproape. Cei de la Agenţia de Protecţie a Mediului vor scoate în teren un laborator mobil.

Grigore Crăciun, Director Agenţia de protecţie a Mediului Cluj: Are posibilitatea să monitorizeze foarte mulţi factori care înfluenţează, e o listă foarte mare de 40-50 de substanţe chimice care pot fi monitorizate şi le putem vedea instant, după care poate fi printată şi pusă la dispoziţa Gărzii de Mediu şi Garda de Mediu va lua măsurile necesare.

Şi toamna trecută, oraşul s-a confruntat cu aceeaşi problemă. Atunci 10 instituţii din România, cu cele mai performante utilaje, au încercat să afle sursa mirosului care îi îngrozea pe clujeni, dar nu au reuşit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » "Cum să zic elegant, miroase a fecale". Mirosul insuportabil a revenit în Cluj-Napoca. Anul trecut sursa duhorii nu a fost aflată