Antena Meniu Search
x

Moaştele Sf. Parascheva: O femeie sărută geamul plin de spirt al raclei, înainte ca aceasta să fie dezinfectată complet - VIDEO

Zeci de mii de români au trecut deja pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinajul de la Iaşi se desfăşoară după reguli foarte stricte, însă nerăbdarea şi speranţele enoriaşilor se bat cap în cap în unele momente cu măsurile sanitare de protecţie împotriva Covid-19.

de Redactia Observator

la 12.10.2021, 16:36

Vezi și

O femeie a fost surprinsă în timpul unei transmisiuni LIVE a Observator cum sărută racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva chiar în timp ce un voluntar dezinfecta suprafaţa. Dar după zeci de minute petrecute la coadă, femeia nu mai aşteaptă ca procesul de dezinfectare să fie complet, ci sărută racla direct pe sticla umezită de spirt, pentru ca abia apoi să fie şterşi stropii de dezinfectant de pe raclă. 

Nu este însă un caz izolat printre pelerini, care îşi dau masca jos, sărută moaştele, apoi se roagă la Dumnezeu să scăpăm de Covid. Nici Biserica nu se opune, pentru că spune că poate interveni "în relaţia omului cu Dumnezeu". Tot în aceste zile, o altă femeie a fost surprinsă cum şterge un mănunchi de măşti de protecţie de racla cu moaştele Sfintei Parascheva, pentru noroc, spune ea. 

Întrebat de jurnalişti dacă îi sfătuieşte pe credincioşi să sărute racla purtând masca pe faţă, purtătorul de cuvânt al MMB, preotul Constantin Sturzu, a răspuns: "Sunt unii pelerini care, într-adevăr, îşi dau masca jos şi sărută moaştele. Este un act de credinţă şi nu putem interveni în relaţia omului cu Dumnezeu şi cu sfinţii lui. Oamenii pot aduce o iconiţă, o floare, o haină cu care să atingă racla, dar nu bani sau alte obiecte. Noi nu îi sfătuim în nici un fel.Îi lăsăm să-şi manifeste credinţa neîngrădit".

Ce reguli trebuie să respecte pelerinii la moaştele Sf. Parascheva

Pe acelaşi subiect

Peste 40.000 de pelerini au trecut deja pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, deși capitala Moldovei este unul dintre orașele lovite puternic de valul 4 al pandemiei. 

În curtea catedralei a fost creat un culoar din garduri metalice, pe unde se poate deplasa către raclă o singură persoană.

Pelerinii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie, iar cei care nu au mască primesc una din partea organizatorilor. Pelerinii trebuie să păstreze distanţa. Iar pentru a reduce cât mai mult riscul de infectare, câţiva voluntari dezinfectează racla cu moaştele sfinte.

De mâine se aşteaptă ca numărul pelerinilor să crească, asta pentru că în fiecare an, în preajma hramului, curtea Mitropoliei este neîncăpătoare. Există şi un motiv pentru acest lucru. Se spune că pe 13 şi 14 octombrie puterile Sfintei Parascheva sunt mai mari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Moaştele Sf. Parascheva: O femeie sărută geamul plin de spirt al raclei, înainte ca aceasta să fie dezinfectată complet - VIDEO