Antena Meniu Search
x

Video Palatul Cotroceni se teme de atac terorist şi îşi cumpără bariere de 4 milioane de lei. Preşedinţia spune că au crescut riscurile

De teama unui atac terorist cu o mașină capcană, autoritățile de la Palatul Cotroceni vor să cumpere bariere noi anti-tero. Cinci sisteme de bolarzi vor fi montate la toate porțile sediului Administrației Prezidențiale. Intreaga achiziție depășește 4 milioane de lei. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 20.06.2023, 19:49

Vezi și

Noul sistem ar urma să le pună bețe în roate, la propriu, celor ce ar lua în calcul să atace sediul Administrației Prezidențiale cu mașini-capcană sau berbec.

Bogdan Dinu, reporter Observator: La fiecare poarta de acces vor fi montați bolarzi retractabili. Vor putea să se ridice până la o înălțime de 1,5 metri si vor opri orice mașină de până la 7,5 tone, care încearcă să intre cu forța pe porțile Palatului Cotroceni.

Cele cinci bariere vor funcționa zi și noapte și vor fi controlate din punctul de comandă al SPP.

Marian Bercea, tehnician: Dacă vizionăm niște clipuri de la producători, un bolard de genul acesta poate să oprească un camion care vine în viteză producând pagube majore autovehicului respectiv. Asigură securitatea perimetrului.

Pe acelaşi subiect

Intreaga achiziție depășește 4 milioane de lei

Obstacolele vor fi făcute din oțel și vor avea un diametru de 40 de milimetri. Prețul final pe care autoritățile îl vor plăti pentru cumpărarea sistemului și montarea lui se ridică la aproape 4 milioane de lei și se va face fără licitație. În caietul de sarcini, reprezentanții Administrației Prezidențiale spun că riscurile unui atac au crescut în ultima vreme.

În cursul anului 2022, la reluarea analizei de risc de securitate fizică, pe fondul deteriorării climatului regional de securitate și stabilitate, s-a constatat o creștere semnificativă a probabilității de manifestare a unor amenințări generate de utilizarea autovehiculelor ostile pentru forțarea pătrunderii în Complexul Palatul Cotroceni și provocarea de incidente de securitate.

Sistemul ar trebui să asigure o mai bună protecție a demnitarilor care lucrează în incinta Palatului Cotroceni. În urmă cu un an, un atac similar a avut loc la sediul Ambasadei Federației Ruse, la scurt timp după invadarea Ucrainei. Șoferul și-a pierdut viața, după ce mașina-capcană a fost cuprinsă de flăcări. Și sediul Senatului a fost ținta unui astfel de incident: tot anul trecut, în noiembrie, un șofer a intrat cu mașina în porțile instituției.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Palatul Cotroceni se teme de atac terorist şi îşi cumpără bariere de 4 milioane de lei. Preşedinţia spune că au crescut riscurile