Antena Meniu Search
x

Video De ziua lui, Iohannis i-a făcut lui Ciolacu "cinste" cu şefia Guvernului. Preşedintele spunea acum 3 ani că liderul PSD "se luptă să dea Ardealul ungurilor"

S-a întors rotativa! De ziua lui, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, partidul pe care îl acuza de corupţie şi distrugerea României. La momentul desemnării, fostul prim-ministru Nicolae Ciucă era deja liderul Senatului, votat de parlament. Adică al doilea om în stat. Între timp, negocierile pentru noul Guvern aduc a telenovelă. Când acceptă UDMR o propunere, se supără PNL, şi invers. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 13.06.2023, 19:19

Vezi și

"Cred că nu este nicio supriză, dar acum desemnez pentru poziţia de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României. "În primul rând, aş vrea să vă transmit La mulţi ani!", a continuat Marcel Ciolacu, premierul desemnat al României, iar apoi cei doi au dat mâna. "Vă doresc mult succes!", i-a transmis Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu

După ani de zile în care acuza Partidul Social Democrat pentru tot ce nu mergea bine în România, preşedintele Klaus Iohannis a dat mâna cu Marcel Ciolacu, în ziua în care a împlinit 64 de ani. Desemnarea liderului social-democrat a venit după consultări formale cu PNL, PSD şi Grupul Minorităților Naționale. 

"UDMR a venit singur la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, iar speranţa Uniunii Maghiarilor era ca şeful statului să medieze neînţelegerile din Coaliţie. Doar că discuţiile s-au mutat de aici, de la Palatul Cotroceni, la Palatul Victoria, în şedinţă de format 3", arată Bianca Iacob, reporter Observator. "Nu ieșim de la guvernare, suntem cumva împinși în afara guvernării. Nu suntem cârpa nimănui", spune Csoma Botond, lider UDMR.

Pe acelaşi subiect

Componenţa noului Guvern

Ultimele informaţii despre componenţa noului Guvern arată că la Ministerul Justiției este vehiculat numele fostului președinte CSM Bogdan Mateescu. Cătălin Predoiu ar urma să preia Internele de la Lucian Bode. Marcel Boloş poate trece de la Ministerul Proiectelor Europene la Finanţe, iar Sebastian Burduja este luat în calcul la Energie. Altă schimbare ar putea apărea la Externe, unde în locul lui Bogdan Aurescu ar putea fi instalată Luminița Odobescu, actual consilier prezidențial.

Desemnarea lui Ciolacu premier în timpul mandatului preşedintelui Iohannis părea de neconceput acum trei ani. "Ţara noastră a fost puternic afectata de corupţia şi incompetenţa guvernelor PSD. PSD a demonstrat că nu este capabil să se schimbe", spunea, pe 24 noiembrie 2020, preşedintele României, Klaus Iohannis. "Jo napot kivanok, PSD. Marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor", afirma el pe 29 aprilie 2020. 

"În momentul de faţă a pierdut extrem de mult la încredere. În al doilea mandat a reuşit să obţină un număr uriaş de voturi tocmai prin mesajele anti-PSD. A încercat toate jocurile de culise. Dar iată că s-a ajuns în punctul în care PSD-ul este necesar inclusiv preşedintelui", este de părere Vladimir Ionaș, sociolog.

Protest în timpul consultărilor de la Cotroceni

Supărat pe rocada PNL - PSD, fostul preşedinte liberal Ludovic Orban a condus un protest în timpul consultărilor de la Cotroceni. Pe lista nemulţumiţilor se adaugă liderii AUR şi USR. "Astăzi, Iohannis comite ultimul act de trădare. Arată că nu a fost altceva decât un cal troian al PSD", susţine Ludovic Orban, preşedinte Forţa Dreptei. "Se întâmplă un record negativ. Klaus Iohannis tocmai a numit mai mulţi premieri de la PSD decât Ion Iliescu", adaugă Cătălin Drulă, liderul USR.

Nicolae Ciucă, votat preşedintele Senatului

Între timp, fostul premier a devenit al doilea om ca importanţă din România. A fost votat preşedintele Senatului. Dacă preşedintele Klaus Iohannis nu îşi poate exercita atribuţiile, ţara va fi condusă de Nicolae Ciucă. "Îmi exprim prin această nouă poziţie disponibilitatea pentru a continua să muncim la fel", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului. Aceeaşi promisiune a făcut-o şi noul premier Marcel Ciolacu - a vorbit despre reforme şi creştere economică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » De ziua lui, Iohannis i-a făcut lui Ciolacu "cinste" cu şefia Guvernului. Preşedintele spunea acum 3 ani că liderul PSD "se luptă să dea Ardealul ungurilor"