Antena Meniu Search
x

Video Haos la învestirea Guvernului Ciolacu, sub ochii Patriarhului Daniel. Hunor şi-a ironizat foştii aliaţi şi l-a imitat pe Iohannis cu pronunţarea PSD

Avem guvern nou. Cabinetul Ciolacu a trecut de votul Parlamentului fără emoţii. În plen au fost însă atacuri şi scandal. Maghiarii, foşti aliaţi ai PSD şi PNL, au denunţat o execuţie cu premeditare. Noul executiv a depus jurământul la Cotroceni.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 15.06.2023, 19:15

Vezi și

Haosul a fost pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului în care Guvernul Ciolacu a primit astăzi votul de încredere. Nou în funcţia de preşedinte al Senatului, Nicolae Ciucă a făcut cu greu faţă parlamentarilor vocali. După ce premierul a început să-şi susţină cauza, lucrurile s-au liniştit. Însă nu înainte de o scurtă mustrare. 

Marcel Ciolacu, premierul României: Să nu uiţi poporul pentru care lucrezi şi pe care-l... serveşti... Mai aveţi? Vă rog frumos, dacă se doreşte, vă rog, terminaţi discuţiile între dumneavoastră. Nu sunt perfect sau fără frică de Dumnezeu sau fără de păcat, pur şi simplu, sunt om. 

Nu toţi parlamentarii au fost atenţi la discursul noului premier Marcel Ciolacu

O senatoare chiar de la PSD părea mai interesată de alegerea unei canapele, în timp ce un parlamentar USR urmărea articole online chiar despre Marcel Ciolacu. Fost lider al liberalilor, Ludovic Orban a împărţit buchete de trei trandafiri roşii parlamentarilor, în special celor de la PNL, aluzie la alianţa cu social-democraţii. 

Pe acelaşi subiect

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a venit cu un discurs acid la adresa foştilor colegi de coaliţie și a pronunțat "PSD" ca Iohannis, în trecut.

Kelemen Hunor, liderul UDMR: Stimaţi colegi liberali... după acest rezultat fulminant, vă lăsăm în grija PSD-ului. Domnule prim-ministru desemnat, Marcel Ciolacu, aveţi grijă de Partidul Național Liberal! Sunteți un magician politic extrem de talentat. Aveți grijă să nu se trezească. Este adevărat că n-a trecut încă pericolul de a te culca sănătos și de a te trezi mort.

Cătălin Drulă, lider USR: Am auzit un adevărat festival al promisiunilor. Nu v-aţi atins de nimic din cheltuielile obscene ale statului.

Ludovic Orban, liderul Forţa Dreptei: Mai bine scriaţi programul ăsta de guvernare pe hârtie igienică că oricum nimeni din Guvern nu-l va citi! În final, daţi-mi voie să vă fac un cadou cartea "Pas cu pas" scrisă de președintele Iohannis, luată de la un anticariat.

Dan Barna, vicepreşedintele USR: Ascultând discursul premierului Ciolacu, am avut un straniu sentiment ireal că USR și-a pus om la guvernare. Ceea ce am văzut în debutul acestei şedinţe...

Florin Roman, deputat PNL: Atunci când vulpea nu ajunge la struguri, spune că sunt acri. 

Şedinţa a fost urmărit îndeaproape şi de reprezentanţii cultelor regilioase, în frunte cu Patriarhul Daniel. Iar în ciuda tensiunilor, noul Executiv a trecut fără probleme. Cu 290 de voturi pentru şi 95 împotrivă. 

Coaliţia avea garantată majoritatea necesară, de 234 de voturi, chiar şi fără susţinerea UDMR

De altfel, aşa şi-au şi făcut calculele liderii celor două partide de guvernare, că vor putea trece orice iniţiativă legislativă fără voturile maghiarilor. 

Bianca Iacob, reporter Observator: Guvernul a primit voturi împotrivă chiar şi din interiorul PNL, iar surse politice spun că cine a votat împotrivă riscă să fie exclus din partid. Cum UDMR nu a votat, Guvernul PNL-PSD are susţinere în Parlament doar din partea minorităţilor. 

Din noul Guvern au dispărut două ministere importante, prin care eram vizibili în toată lumea. Ministerul Sportului care a devenit Agenţie în subordinea premierului. Şi Turismul, care e coordonat de Ministerul Economiei. 

Adrian Zăbavă, analist politic: Ne putem aştepta de fiecare dată în funcţie de deciziile politice şi de interesele politice ale membrilor de guvern, să dispară şi să reapară ministere după bunul plac. Sunt decizii care influenţează domeniile fie că vrem, fie că nu vrem.

De la Parlament, noul Executiv a plecat la Palatul Cotroceni pentru depunerea jurământului

Klaus Iohannis, preşedintele României: Vă doresc mult succes în noul mandat. Rotaţia premierilor, iată că în timp record, fără sincope, cu rezultate foarte bune, această procedură s-a încheiat. Dacă ar fi să descriu prima parte a acestui mandat al coaliţiei, ar putea să fie seriozitate, stabilitate, securitate, eficienţă şi eficacitate.

Bianca Iacob, reporter Observator: Ziua nu s-a încheiat pentru Cabinetul Ciolacu. După ce au depus jurământul aici, la Palatul Cotroceni, şi au făcut poza cu preşedintele Klaus Iohannis, miniştrii, cu microbuzul au plecat prea Palatul Victoria. Acolo va fi prima şedinţă de Guvern prezidată de Marcel Ciolacu.

Noul Guvern este susţinut şi de Statele Unite ale Americii. Printr-un mesaj pe Twitter, Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, afirmă că abia aşteaptă să colaboreze cu noul premier.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » Haos la învestirea Guvernului Ciolacu, sub ochii Patriarhului Daniel. Hunor şi-a ironizat foştii aliaţi şi l-a imitat pe Iohannis cu pronunţarea PSD