Antena Meniu Search
x

Pasiunile Regelui Mihai: Majestatea Sa obişnuia să-i scrie, în scrisori, tatălui său despre maşini

Regele Mihai a fost botezat cu fast şi nu a plâns nici măcar o clipă la ceremonie. După ce a crescut, a făcut o pasiune pentru sport şi maşini.

Vezi și

Regele Mihai a fost botezat cu fast şi nu a plâns nici măcar o clipă la ceremonie. După ce a crescut, a făcut o pasiune pentru sport şi maşini şi îi trimitea tatălui său scrisori prin care îi cerea cele mai noi autoturisme de pe piaţă şi pe care le vedea în excursiile sale în străinătate.

"Astăzi, Pronia Cerească a hărăzit Dinastiei un nou vlăstar, care a primit numele de Mihai ."  Aşa anunţa Ferdinand, la 25 octombrie 1921 naşterea ultimului Rege al României. Venirea lui pe lume a fost un chin pentru mamă, iar copilul a fost extras cu forcepsul  dar când a început să plângă, toţi cei din încăpere au răsuflat uşuraţi. 

Mihai al nostru este o frumuseţe! Cu un zâmbet larg şi rozaliu, şi gropiţe de neimaginat. De fapt, toată faţa lui e numai gropiţe, gropiţe, aceasta este una din primele însemnări ale Reginei Maria în jurnalul său personal după naşterea Principelui Mihai.

Botezul micuţului a fost organizat la Palatul Regal după un desfăşurător amănunţit. 

Pe acelaşi subiect

Liviu Grigorescu, şef serviciu Arhivele Naţionale:

Botezul a avut loc 3 luni mai târziu, a fost un botez fastuos, totuşi Mihai avea să fie următorul Rege. A avut o serie de naşi, o listă cred de peste 10 persoane care l-au năşit.

Printre ei, Regele Greciei, Regele Belgiei, Marea Ducesă a Rusiei sau Ducesa de Sparta.    "Toată lumea a fost puţin uimită de metoda complicată creştin ortodoxă , aceea de a dezbrăca şi introduce în totalitate copilul în apă. Dar, contrar aşteptărilor, pruncul s-a comportat admirabil. Ba chiar părea că îi place. ", iar la scufundarea în apă s-au tras salve de artilere, după cum notează Regina Maria în caietul ei personal. 

Mai târziu, când a ajuns la şcoală, Mihai a descoperit că îi place mult sportul. Cu toate astea, nu avea note prea mari la educaţie fizică, nici la desen ori franceză, precum se arată în acest catalog din clasa a doua, când a încasat câteva note de şase. Neastâmpăraţi din fire, şi el , şi colegii lui se pârau reciproc de câte ori aveau ocazia. 

Clasa specială a regelui Mihai pleca des în excursii prin ţară, pentru lecţii aparte de istorie sau geografie, în natură. Atunci, Regele servea mereu la micul dejun cafea cu lapte, unt şi cornuri  iar pentru prânz prefera budincă de macaroane, chifteluţe cu tarhon, pireu de cartofi şi îngheţată de căpşuni . 

Mirela Comănescu, Arhivele Naţionale

Avea amintiri frumoase despre colegi, profesori. În albumul său sunt păstrate şi meniurile pe care le avea fie la mănăstiri sau pe unde erau cazaţi iar Măria Sa, avea în meniu vin pelin de Segarcea, must sterilizat şi Coca Cola.

Cerinţele lui Mihai erau îndrăzneţe şi în afara şcolii. Din vacanţele petrecute la mama sa, În Italia, micul Rege îi cerea lui Carol maşini de lux.

Liviu Grigorescu, şef serviciu Arhivele Naţionale 

Tatăl lui a vrut să facă din Mihai un copil model, dar totuşi nu-i dădea tot ce voia fiul său. Nu-l răsfăţa, avea grijă să aibă un autoturism numai al lui, pe măsurăce regele creştea, maşina să fie adecvată vârstei. 

La Arhivele Naţionale ale României se regăsesc peste 175 de metri liniari , în total, cam 35 000 de documente şi însemnări personale care au aparţinut Familiei Regale şi pe care le poate studia oricine cu o cerere prealabilă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » Pasiunile Regelui Mihai: Majestatea Sa obişnuia să-i scrie, în scrisori, tatălui său despre maşini