Antena Meniu Search
x

Înmormântarea Regelui Mihai. Manualele de istorie din România spun prea puţine despre fostul Suveran

Regele Mihai este un simbol nu doar pentru oamenii de vârsta a doua sau a treia, ci şi pentru elevi. Un suveran şi un om despre care, însă, află cam târziu.

Vezi și

Regele Mihai este un simbol nu doar pentru oamenii de vârsta a doua sau a treia, ci şi pentru elevi. Un suveran şi un om despre care, însă, află cam târziu, spun profesorii: abia în clasa a patra, la lecţia de istorie. Copiii interesaţi să înveţe mai mult despre regalitate s-au înscris şi la un curs opţional, "Istoria Monarhiei din România". 

Daniel, Karina şi Maria sunt în clasa a opta, dar se uită cu mândrie la fotografiile de acum şase ani, de la aniversarea Regelui Mihai. Au avut onoarea să fie invitaţi împreună cu profesorii şi colegii de la Şcoala Regele Mihai I din Bucureşti la Palatul Elisabeta. "Am fost surprinşi când a intrat Regele, nu am ştiut ce să facem pe moment. I-am cântat la mulţi ani, după care Majestatea Sa a ţinut un discurs." 

Daniel poartă şi un tricou cu fotografia Regelui. A simţit nevoia să-şi arate recunoştinţa şi-n acest fel: "L-am făcut special, pentru că vreau să aduc un omagiu şi o să-l port aceste zile, mi se pare un semn de respect." 

Regele Mihai reprezintă pentru ei un simbol al României. Un simbol despre care, din păcate, nu află prea multe din programa obligatorie de istorie: "Manualul nostru conţine foarte puţine despre Rege, câteva informaţii despre rolul Romaniei în Al Doilea Razboi Mondial, avem aici un mic cadran cu câteva info generale."

Pe acelaşi subiect

Lecţii despre monarhie se predau doar la orele de istorie de la clasa a patra, iar temele privind România, de la proiect politic la Marea Unire, la clasele a opta şi a douăsprezecea. În perioada regimului comunist, instituţia regalităţii a fost redusă la zero. 

Tocmai pentru a demonta miturile, catedra de istorie a lucrat şi la o materie separată, opţionalul care se numeşte Istoria Monarhiei din România. Cuprinde prezentarea Regelui Carol I, drept ctitor al României monderne, apoi rolul lui Ferdinand I în ceea ce s-a numit realizarea Marii Uniri, personalităţile caselor regale şi Regele Mihai, căruia i se acordă o atenţie deosebită. 

Cu toţii au trecut pe la Palatul Regal, pentru a-şi lua rămas-bun... 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » Înmormântarea Regelui Mihai. Manualele de istorie din România spun prea puţine despre fostul Suveran