Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc. Unii credincioşi au venit pe jos tocmai din Austria, pe un traseu în formă de cruce. "Sufleteşte e o mare realizare"

Credincioşi din toată lumea s-au rugat, astăzi, împreună, la Şumuleu-Ciuc, în cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală şi de Est. 100.000 de oameni s-au adunat, înaintea Rusaliile catolice, pe dealul unde s-a rugat acum cinci ani şi Papa Francisc. 

de Redactia Observator

la 18.05.2024 , 19:32

Mii de pelerini au sfidat ploaia rece şi s-au adunat la Şumuleu Ciuc. Prima oprire a fost catedrala franciscană, unde s-au rugat la statuia Fecioarei Maria, despre care cred că face minuni.

Femeie: Îi mulţumim lui Dumnezeu şi Fecioarei Maria că are grijă de noi şi întotdeauna ne rugăm să ne facă bine, să-i ţină sănătoşi pe cei pe care îi iubim.

Unii credincioşi vin pe jos tocmai din Austria

Vezi și

Alex Prunean, reporter Observator: Cea mai grea şi solicitantă parte a pelerinajului este Drumul Crucii dintre Catedrala Franciscană din Şumuleu şi Capela Salvator, din vârful dealului. Indiferent de vreme, credincioşii parcurg această distanţă pe jos, dar pe traseu fac 14 opriri, tot atâtea câte a făcut Mântuitorul, spre dealul Golgota.

Pe acelaşi subiect

Unii credincioşi vin pe jos tocmai din Austria şi merg 1.000 de kilometri, pe un traseu în formă de cruce, care se termină la Şumuleu. Alţii vin din Ungaria cu trenuri speciale sau cu maşina.

Femeie: Mulţi am văzut că vin şi pe jos, ceea ce şi fizic, şi sufleteşte este o mare realizare.

Csengele a a fost adusă la Şumuleu prima oară de părinţi, când avea doar un an. Acum este unul dintre voluntarii care îi îndrumă pe pelerini.

Peste 100.000 de oameni au venit să se roage în locul pe care şi Papa Francisc l-a vizitat

Csengele: Simt un fel de linişte aici. Şi în suflet o vibraţie, ceea ce probabil e cauzată de puterea credinţei.

Alex Prunean - reporter Observator: Peste 100.000 de oameni sunt în acest moment pe dealul de la Şumuleu veniţi să se roage împreună din toate colţurile lumii. Pentru că procesiunea are loc la marginea pădurii, într-o zona frecventată de urşi, autorităţile au desfăşurat în ultimele zile mai multe acţiuni de alungare a animalelor sălbatice, astfel încat nimeni să nu fie în pericol.

Pelerinajul de Rusalii la Şumuleu Ciuc este o tradiţie veche de 450 de ani. Catolicii transilvăneni s-au adunat acolo pentru a-şi apăra credinţa şi de atunci refac drumul ca simbol al statorniciei.

Cel mai faimos pelerin care a venit la Şumuleu Ciuc a fost Papa Francisc. Pe 1 iunie 2019, Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit altarului un trandafir de aur. În cinstea oaspetului de la Vatican, statuia Maicii Domnului a fost scoasă atunci din biserică pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc. Unii credincioşi au venit pe jos tocmai din Austria, pe un traseu în formă de cruce. "Sufleteşte e o mare realizare"