Antena Meniu Search
x

Video Peste 100 de misiuni de poliţie aeriană s-au desfăşurat deasupra Mării Negre, de la izbucnirea conflictului din Ucraina

Aproape că nu a existat zi în care spaţiul aerian românesc să nu fie ameninţat de avioane de luptă ruseşti, de la izbucnirea conflictului în Ucraina. 150 de misiuni deasupra Mării Negre au avut aeronavele româneşti sau ale aliaţilor din NATO. Experţii susţin că de cele mai multe ori Moscova a vrut să testeze viteza de reacţie a României, sau a încercat să obţină informaţii. Niciun avion rusesc nu a reuşit să intre pe teritoriul ţării noastre. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 17.12.2022, 11:33

Vezi și

Opt F18 Hornet, care aparţin armatei spaniole, apără, începând de săptămâna trecută, spaţiul aerian românesc. Ele se alătură aparatelor F16 şi Mig21 Lancer, cu care piloţii români efectuează misiuni.

130 de militari din Spania sunt staţionaţi la baza aeriană de la Borcea, judeţul Constanţa. Misiunile de poliţie aeriană sunt dirijate de Comandamentul NATO instalat la Napoli. De aici, Alianţa Nord-Atlantică monitorizează spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, dar şi al ţărilor baltice. 

Pilot forţe italiene: După invazia ilegală a Rusiei în Ucraina avem de înfruntat noi ameninţări. A decis să creştem nivelul de aparare al spaţiului aerian al ţărilor din Europa. 

Angel Tîlvar, ministrul Apărării: Au fost dislocate escadrile suplimentare aeriene de luptă destinate spaţiului aerian aliat. Au fost înfiinţate noi grupuri de luptă în Bulgaria, Slovacia, Slovenia şi România.

Pe acelaşi subiect

150 de alerte aeriene au fost date de la izbucnirea războiului din Ucraina la bazele aeriene de la Borcea şi Mihail Kogălniceanu. 

"Misiunile executate au fost în urma unor situaţii generate de aeronavele ruseşti. Nicio interceptare nu s-a efectuat în spaţiul aerian naţional. Aceste situaţii au avut loc în spaţiul aerian internaţional", a transmis MApN.

Avioane ruseşti s-au apropiat periculos de mult de teritoriul României în repetate rânduri

Avioane ruseşti s-au apropiat periculos de mult de teritoriul României în repetate rânduri. O parte dintre ele au fost de spionaj. Altele, de luptă. La fiecare alarmă dată, aeronave NATO aflate pe teritoriul României s-au ridicat de la sol şi au interceptat inamicul. 

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: Se testează capacitatea de reacţie a NATO pe misiunile specifice a poliţie aeriene. Şi ruşii evită să ajungă în spaţiul aerian naţional, pentru ca atunci procedura îmi permite inclusiv executarea focului.

Ca parte a planului de apărare colectivă a NATO, România nu doar primeşte ajutor militar, ci şi furnizează. Ţara noastră va trimite în primăvara anului viitor avioane F16 şi trupe în Lituania pentru misiuni asemănătoare. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Apărarea colectivă presupune dispunerea de militari, blindate şi avioane de luptă care să apere toate ţările NATO. În Estonia avem trupe din Marea Britanie, două mii la număr, şi elicoptere de atac. În Letonia sunt 2.000 de soldaţi aliaţi. Polonia are sprijin antiaerian din partea Statelor Unite, iar România şi Marea Britanie contribuie cu forţe combatante la sol. În total vorbim aici despre 10.500 de militari. Slovacia, Bulgaria şi România sunt şi ele ajutate cu trupe ale Alianţei Nord Atlantice. 

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: Ei sunt parte şi a grupurilor de luptă, dar sunt parte şi a unor misiuni care înseamnă o acţiune a SUA ca element de descurajare.

Numărul militarilor NATO din România va creşte şi mai mult începând de anul viitor, ca să descurajeze orice acţiune agresivă a Rusiei. În acest moment, pe teritoriul tarii avem aproape 5.000 de soldaţi americani şi ai Alianţe Nord Atlantice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Peste 100 de misiuni de poliţie aeriană s-au desfăşurat deasupra Mării Negre, de la izbucnirea conflictului din Ucraina