Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile, tradiţii şi obiceiuri. De ce se pune frunză de tei la icoane în această zi

Milioane de creştini au sărbătorit ieri Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Praznicul a venit la pachet şi cu tradiţii şi obiceiuri păstrate în multe regiuni din România. La Cluj-Napoca, mii de credincioşi şi zeci de clerici au pornit într-o procesiune, după ce s-au rugat împreună în faţa catedralei ortodoxe. 

de Alex Prunean

la 24.06.2024 , 08:22

După ce s-au unit într-un cuget, mii de clujeni au participat la tradiţionala procesiune de Rusalii, organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul ţine vie o tradiţie veche din Ardeal, ce are în prim-plan rugăciunea pentru roadele pământului. Purtatul iei a fost de asemenea un alt obicei întâlnit la mulţi creştini. 

"La noi este o tradiţie ca în fiecare an de Rusalii să ne îmbrăcăm în costumele populare şi mai ales că mâine este ziua tradiţională a iei, nu?"

"Pentru linişte, pentru pace, pentru sănătate şi oamenii să fie buni", spun credincioşii.

Vezi și

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile, tradiţii şi obiceiuri

Pe acelaşi subiect

La Dej, aproximativ 200 de ortodocşi au participat la procesiunea de Rusalii. Pe durata traseului, credincioşii au intonat cântece bisericeşti şi s-au rugat pentru buna rodire a câmpului.

Şi în satele din judeţul Suceava, tradiţiile din ziua Rusaliilor au fost respectate cu sfinţenie. 

"Ecaterina, uite vom pune aici la icoane teiul, asa m-a învăţat pe mine bunica. Vara când vezi că plouă foarte tare vii aici, iei o frunzuţă, mergi afară şi o aprinzi şi norii se vor risipi imediat", spun credincioşii.

Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai importante din calendarul creştin. Ea aminteşte de Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli la cincizeci de zile de la Învierea lui Iisus.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Evenimente » Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile, tradiţii şi obiceiuri. De ce se pune frunză de tei la icoane în această zi