Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Superstiţii de Rusalii. Ce spun legendele că păţesc oamenii care muncesc în zi de sărbătoare

Milioane de creştini sărbătoresc astăzi şi mâine Rusaliile. Sărbătoarea vine cu tradiții și obiceiuri străvechi păstrate vii în multe regiuni din România. Dimineaţa a început, tradiţional, la slujbă.

de Antuanela Raileanu

la 23.06.2024 , 20:37

De Rusalii credincioşii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de tei şi nuc. La ţară tradiţiile din ziua Rusaliilor sunt respetate cu sfinţenie. 

Se spune că fetele nemăritate îşi pot afla în această noapte ursitul. 

De ce cununile de flori se pun sub pernă

Vezi și

"Se crede că după Sânziene cucul îşi pierde glasul şi florile îşi pierd rodul, tocmai de aceea azi se strâng flori de drag de fetele de maritat. Acestea strâng 7 flori de câte 7 feluri, pe care la noapte le vor pune sub pernă să îşi viseze ursitul. Vor împleti cununi de sânziene, pe care le vor arunca peste casă, iar numărul aruncărilor vor prezice peste câţi ani se vor căsători", ne explică Mandici Alexandra, profesoară.

Pe acelaşi subiect

În Capitală meşteri şi producători din toată ţara s-au întâlnit la un târg de sânziene. S-a tinut si o şezătoare de împletit coroniţe.

Ce păcate ni se aduc dacă lucrăm de Rusalii

"Sunt doua tipuri de zâne. Hai să nu le facem pe Rusalii că sunt chiar zâne rele. Sunt puţin mai pretenţioase. Nu le place să fie văzute şi ascultate. Se spune că dacă lucrăm în ziua lor vin cumva şi ne pocesc. Fie că ne iau o mâna, fie că ne iau un picior, fie că ne doare capul, mijlocul", mărturiseşte Daniela Plugaru, artist.

Legenda spune că sânzienele sunt surate cu rusaliile. Se crede că Sânziana vindecă bolile copiilor și apără holdele de grindină, furtuni și vijelie. Există și o parte malefică însă: când i se nesocotește ziua stârnește vijelii, îmbolnăvește oamenii, aduce grindina peste culturi și ia mirosul florilor.

Antuanela Raileanu Like

Lumea politică este complicată, o zi nu seamănă cu alta. Știu că e complicată, văd asta "la firul ierbii". Și voi știți că e complicată, o simțiți prin toate deciziile care vă afectează.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Evenimente » Superstiţii de Rusalii. Ce spun legendele că păţesc oamenii care muncesc în zi de sărbătoare