Antena Meniu Search
x

Video Poliţiştii au primit bastoane de "jucărie" şi căşti de plastic pentru a se lupta cu interlopii. Achiziţia suspectă, anchetată de DNA

Bastoane ca de jucărie şi căşti de plastic, în loc de arme cu electroşocuri şi protecţii solide. Asta ar fi primit mii de poliţişti din toată ţara în urma unei achiziţii facute în pandemie. Azi, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii în sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Au suspiciuni că au fost încheiate contracte cu dedicaţie iar produsele livrate nu sunt conforme. 

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 04.04.2023, 19:39

Vezi și

Nu sunt jucării dintr-un magazin pentru copii, ci echipamentul pe care îl folosesc poliţiştii români. Sindicaliştii din ministerul de Interne sunt cei care au sesizat DNA.  

Cosmin Andreica, sindicat Europol: Niște chinezării le spunem noi pentru că în realitate sunt de foarte proastă calitate. Produc niște arsuri la nivelul pielii, niște arsuri superficiale la nivelul pielii deci departe de efectul declarat, respectiv de a imobiliza persoanele care sunt agresive.

Nici căştile anti-traumă nu rezistă la impact.

Cosmin Andreica, sindicat Europol: Sunt efectiv dintr-un plastic similar cu căștile pe care le vedem în comerț la raionul de copii, de jucării care evident nu oferă nicio protecție și nu îndeplinesc nicio conformitate europeană în privința calității.

Pe acelaşi subiect

Cel puţin 4.000 de bastoane şi 4.000 de căşti au cumpărat poliţiştii în 2020

Cel puţin 4.000 de bastoane şi 4.000 de căşti au cumpărat poliţiştii în 2020, cu scopul declarat de a ţine în frâu clanurile interlope întoarse forţat din vestul Europei din cauza pandemiei. Intervenţia de atunci la petrecerea bombardierului Spartacus, în urma căreia mai mulţi agenţi au fost răniţi, a arătat că este nevoie de echipament performant de protecţie pentru cei de la ordine publică.

Acum, după 3 ani, procurorii DNA au descins mai bine de 6 ore în birourile Serviciilor Financiar şi Logistic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. 

Cosmina Balint, reporter Observator: Au ridicat documentele pentru achiziţia a bastoanelor electrice, fişele tehnice ale acestor dispozitive şi caietul de sarcini, dar şi mai multe calculatoare şi corespondenţa pentru acestă achiziţie. 

Un alt amănunt care ridică suspiciuni este faptul că firma de la care au fost cumpărate bastoanele este una de apartament, al cărei principal obiect de activitate este legat de industria lemnului. Cu toate acestea, a reuşit să câştige mai multe contracte cu statul, multe dintre ele în pandemie, cu materiale sanitare.  

Poliţia Română susţine că achiziţia a fost aprobată în CSAT

În total, pentru cele 4.000 de bastoane şi cele 4.000 de căşti, IGPR a plătit aproape 1.100.000 lei. Poliţia Română susţine că achiziţia a fost aprobată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi că sprijină procurorii.  

"Pentru aflarea adevărului și clarificarea cât mai rapidă a situației de fapt, ca de fiecare dată, instituția pune la dispoziția celorlalte autorități documentele necesare", a transmis IGPR.

În 2020, şeful poliţiei era chestorul Liviu Vasilescu, actualul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie. Am încercat să luăm legătura cu el, dar nu a răspuns la telefon. Potrivit surselor Observator, este într-o misiune în străinătate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Poliţiştii au primit bastoane de "jucărie" şi căşti de plastic pentru a se lupta cu interlopii. Achiziţia suspectă, anchetată de DNA