Antena Meniu Search
x

Video Povestea lui Marius Balo, românul închis 8 ani în China pentru 80 de dolari. Prin ce a trecut în puşcăria din Shanghai

Dupa aproape un deceniu de închisoare în China comunistă pentru o fraudă de 80 de dolari, un român cu o poveste de film a fost lăsat să revină în ţară. Marius Balo spune că anii de carceră în Shanghai au însemnat tortură şi un regim degradant. S-a intors acasă în prima zi de Paşte şi a fost întâmpinat de unchiul care l-a crescut şi care a luptat în toţi aceşti ani să-l aducă inapoi. Drama lui este şi povestea unui eşec al instituţiilor statului în a-şi apăra cetăţenii. 

de Redactia Observator

la 25.04.2022, 19:29

Vezi și

Sunt mai bine de opt ani de când unchiul şi nepotul nu s-au mai văzut. Ani de dor şi suferinţă.  

Unchiul: Sunt în al nouălea cer. E prima zi de Paşti, e ca o minune.

Balo: E ca o minune, da.

Unchiul: La 60 de ani, să trăiesc aşa ceva...n-am visat că o să ajungă el acolo....m-am tot gândit, avea 33 de ani. 

Pe acelaşi subiect

Marius Balo: Nu am dormit de 3 zile, de miercuri, sunt aşa...levitez şi de emoţie. El e tatăl meu de facto, tatăl meu a murit când aveam 10 ani şi a preluat unchiul. 

Marius Balo este liber după opt ani într-o închisoare de maximă securitate din Shanghai. 

Marius Balo: Am trecut prin umilinţe şi torturi de care mă doare să-mi amintesc.

...spunea bărbatul în urmă cu trei ani, când implora să-şi termine pedeapsa în România. În zadar.

Marius Balo: Aşa au trebuit să se întâmple lucrurile. Nu simt niciun fel de strângere de inimă sau de amărăciune. 

Drama lui este şi povestea unui eşec al instituţiilor statului

Viaţa lui Marius a luat o turnură tragică în 2014, când chinezii l-au arestat pentru fraudă contractuală. Clujeanul a primit 80 de dolari de la nişte cetăţeni chinezi ca să fie trecut în acte drept directorul unor firme-fantomă. Statul chinez ar fi fost prejudiciat cu 250 de mii de euro. 

Marius Balo: Nu doresc însă să mă eschivez de partea mea de vină, aceea de a fi avut încredere în aceşti cetăţeni chinezi. Am fost lacom, pe lângă faptul că am fost un prost. 

În 2016, a fost condamnat la opt ani de închisoare. În China, nu ai dreptul la avocat, iar consulatele nu au voie să acorde asistenţă juridică. 

Marius Balo: Am fost scos ţap ispăşitor. 

În 2019, preşedintele promitea să se intereseze de caz. 

Reporter: Cum vedeți dumneavoastră ca Președinte faptul că un cetățean român, iată, este în închisoare într-un sistem penitenciar precum cel din China. Ce credeți că se poate face pentru deblocarea situației? 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Eu cred că se poate face, că o să mă documentez și o să vă spun părerea mea.

Toate demersurile de a fi adus în ţară au eşuat. 

Marius Balo: În ultimii doi ani, am primit ajutor din partea ambasadei. Însă zarurile deja erau aruncate în acel moment.

Până la urmă Marius Balo şi-a ispăşit întreaga pedeapsă de opt ani în China. A urmat lungul drum spre casă: când a fost eliberat, Shanghaiul era în lockdown. După zece zile, a pus piciorul pe pământ românesc. 

Marius Balo: E cea mai fericită zi din viaţa mea doar prin prisma faptului că am visat atât de mult la acest moment.

Închis la 33 de ani, Marius a fost eliberat la 41. Născut în Cluj-Napoca, bărbatul a studiat teologia la noi şi a obţinut un master în New York. Voia să devină preot ortodox. Viaţa l-a dus însă în China, unde la momentul arestării sale, era profesor de limba engleză la Universitatea din Beijing.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Povestea lui Marius Balo, românul închis 8 ani în China pentru 80 de dolari. Prin ce a trecut în puşcăria din Shanghai