Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Poveștile vremurilor glorioase în care s-a făcut Mica Unire. Totul s-a decis în camera 5 a Hotelului Concordia din Capitală

Mica Unire pe care o sărbătorim astăzi a fost primul pas spre România Mare. Moldova şi Ţara Românească s-au unit sub conducerea aceluiaşi domnitor: Alexandru Ioan Cuza. Bucureştiul, capitală şi atunci, şi acum, este plin de poveştile acelor vremuri glorioase, în care lupta se dădea între patriotism şi trădare. 

De Cristina Filip la 24.01.2023, 19:44
Vezi și

În urmă cu 164 de ani, pe fosta Uliţă Nemţească din Centrul Vechi al Bucureştiului de azi, se împlinea dorinţa românilor: Moldova şi Ţara Românească să fie un singur trup.  

Cristina Filip, reporter Observator: În noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, aici se puneau bazele Micii Uniri. Liberalii şi conservatorii au decis în camera 5 a fostului Hotel Concordia să îl numească pe Alexandru Ioan Cuza în fruntea Țării Românești asta după ce pe 5 ianuarie fusese numit domn și în Moldova.

Clădirea de atunci are altă faţă astăzi, dar păstrează secretele între zidurile ei. Despre domnia colonelului Alexandru Ioan Cuza vorbesc cărţile de istorie. Colecţiile particulare dezvăluie, însă, omul, cu pasiunile lui. 

Alina Panico, reprezentant expoziţie: E vorba de puşcă realizată în secolul XIX, produsă aici în România. Nu este funcţională, este dezactivată. E cunoscut ca în epocă vânătoarea era sportul nobilimii, iar Alexandru Ioan Cuza nu făcea excepţie.

Pe acelaşi subiect

Obiecte încărcate de istorie, expuse la sărbătorirea Micii Uniri

La Bucureşti a fost expus şi ceasul de trăsură al lui Mihail Kogălniceanu, care a bătut luni de zile drumul dintre principate, în căutarea Unirii. Kogălniceanu, principalul artizat al Micii Uniri, a fost colaborator apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. A condus şi un guvern, iar cei doi politicieni au creat un plan serios de reforme, care au stat la baza statului român modern. 

Alina Panico, reprezentant expoziţie: A fost folosit în timpul deplasărilor lui Mihail Kogălniceanu din Moldova în Țară Românească și avea nevoie de un mecanism special rezistent la şocuri. Acest ceas de exemplu funcționează pe baza unui pendul și nu trebuie întors. 

În fiecare an pe 24 ianuarie, toate drumurile duc în Moldova, principatul care s-a unit în 1859 cu Ţara Românească. Intercity-ul de Iaşi a fost botezat astăzi Trenul Unirii şi a avut o locomotivă tricoloră. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Poveștile vremurilor glorioase în care s-a făcut Mica Unire. Totul s-a decis în camera 5 a Hotelului Concordia din Capitală

Breaking news

Alexandru Pițurcă și directorul ROMARM sunt liberi. Judecătorii au respins cererea de arestare făcută...

Alexandru Pițurcă și directorul ROMARM sunt liberi. Judecătorii au respins cererea de arestare făcută de DNA