Antena Meniu Search
x

Video Rămăşiţele "catastrofei ecologice" din Parcul IOR: "Muncitorii nivelează, nu mai au ce să taie". Amendă de 100 de lei pentru tăierea unui arbore

Mai mulţi reprezentanţi ai USR au fost prezenţi vineri în zona retrocedată a Parcului IOR, atrăgând atenţia asupra defrişărilor care au avut loc şi a faptului că autorităţile nu au intervenit la timp sau au aplicat amenzi mult prea mici.

de Redactia Observator

la 05.05.2023, 18:06

Rămăşiţele "catastrofei ecologice" din Parcul IOR
Rămăşiţele "catastrofei ecologice" din Parcul IOR - Facebook

Viceprimarul USR al Sectorului 3 Lucian Judele a prezentat live, pe Facebook, imagini cu utilajele care nivelează terenul după tăierea arborilor, dar şi copaci smulşi din rădăcini.

Defrişări masive în parcul IOR

"Muncitorii nivelează, nici măcar nu mai au ce să taie acum. Au tăiat ce era de tăiat. Acum doar nivelează. Degeaba vedeţi câteva maşini de poliţie în faţa parcului, pentru că nici măcar nu au ce să constate. În acest moment nici măcar infracţiune nu se poate numi ce fac ei aici, pentru că nivelează pământul, atât, pentru acele butaforii pe care le vedeţi în stânga mea. Când au fost tăiaţi aceşti copaci, Primăria Sectorului 3 nu a văzut nimic, nu a putut să intervină la timp, nu a făcut absolut nimic. Mă rog, a dat nişte amenzi, undeva sub 3.000 de lei", a spus el, conform Agerpres.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Judele a adăugat că reprezentanţii USR i-au cerut primarului Sectorului 3 să instaleze camere video şi să intervină în timp real atunci când au loc tăieri de arbori, dar propunerea nu a fost implementată. El a menţionat că în proximitatea zonei retrocedate există camere video ale Poliţiei Locale, care ar fi putut să intervină în momentul defrişărilor.

"Aceste gonflabile sunt în continuare aici, chiar dacă nu niciun aviz de amplasament. Pentru tot ce vedeţi în spatele meu au nevoie de un aviz. Din weeek-end-ul de 1 Mai ar fi trebuit ca autorităţile din Sectorul 3 să fie prezente aici şi să ridice tot ce vedeţi în spatele meu. Sperăm că aceste nedreptăţi vor fi îndreptate cât de curând şi să avem o lege potrivită care să sancţioneze aceste abuzuri", a transmis viceprimarul.

USR cere amenzi mai mari

Deputata Diana Buzoianu a anunţat că USR va depune în perioada următoare un proiect cu privire la sancţiunile care pot fi aplicate în aceste cazuri. Ea a subliniat că tăierile de copaci din Parcul IOR reprezintă un lucru "inadmisibil". Buzoianu a precizat că, în prezent, amenda pentru tăierea unui arbore este de 100 de lei şi poate ajunge la 25 de lei, dacă este plătită mai rapid.

"Acum câţiva ani, în Codul silvic era prevăzută inclusiv o infracţiune pentru aceste cazuri. Iată că această prevedere a fost scoasă. Drept urmare noi ne aflăm astăzi într-o situaţie în care legislaţia nu mai face dreptate cetăţenilor. Noi vom depune un proiect de lege care să prevadă sancţiuni pentru cazurile mai puţin grave, amenzi mult mai ridicate decât ceea ce există deja în legislaţie. Iar pentru cazuri continuate grave, aşa cum este acesta, inclusiv sancţiuni penale", a explicat ea.

Consiliera municipală Anamaria Gram a declarat că grupul USR susţine creşterea limitelor amenzii pentru defrişare, deoarece suma de 25 de lei este una "ridicolă şi nu opreşte pe nimeni de la tăierea unui arbore". Astfel, USR susţine majorarea sancţiunii până la 4.000 de lei. Ea a menţionat că Ana Ciceală, consilier municipal USR, a depus un astfel de proiect de hotărâre, care este însă "blocat" în circuitul intern, în Primăria Generală. Anamaria Gram a cerut autorităţilor centrale să ia atitudine, în contextul "catastrofei ecologice" care se petrece în Parcul IOR.

"Din păcate, se consideră că nu putem să intervenim şi să modificăm aceste minime, contrar Legii 24/2007 privind spaţiile verzi, deşi noi considerăm că este un alt tip de faptă. A defrişa fără avizul Primăriei Generale, în mod ilegal, este un alt tip de faptă şi noi putem să prevedem o amendă diferită şi mult mai mare pentru această faptă distinctă. Eu cer Guvernului să se întrunească (...) să modifice legea spaţiilor verzi, să devină nou infracţiune tăierea unui arbore sau (...) măcar în cazurile în care sunt tăiaţi zeci de arbori şi sunt defrişate suprafeţe de sute de metri pătraţi să fie infracţiune", a spus ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » Rămăşiţele "catastrofei ecologice" din Parcul IOR: "Muncitorii nivelează, nu mai au ce să taie". Amendă de 100 de lei pentru tăierea unui arbore