Antena Meniu Search
x

Video Bucureşteni îngroziţi că o oază verde din oraş e "compromisă" pentru a construi blocuri. Singura "armă" a Poliţiei: amenzi de 100 de lei

Defrişările din parcul IOR au scos oamenii în stradă. O mie de persoane, localnici şi activişti de mediu, cer autorităţilor să ia măsuri şi se tem că în locul sutelor de copaci tăiaţi recent vor apărea blocuri şi birouri. Situaţia e complicată - terenul de 12 hectare este acum proprietate privată, după ce a fost retrocedat în instanţă. Singurele arme ale edililor au rămas sancţuinile, dar Poliţia Locală poate da doar amenzi de 100 de lei pentru tăierea copacilor. 

de Redactia Observator

la 25.03.2023, 20:37

Vezi și

Aproape 1.000 de oameni, înarmaţi cu pancarte, şi-au cerut parcul înapoi. Mulţi trăiesc aici de zeci de ani, iar în ultima vreme au văzut cum "pădurea" a fost pusă la pământ copac cu copac. "Zona a fost distrusă, copacii distruşi cu burghiul, arşi. Acum a culminat în 6-7 februarie, pur şi simplu tăiaţi. Copaci înfloriţi tăiaţi efectiv", spune un bărbat.  

Protest pentru salvarea parcului IOR

Oamenii se tem că în locul acestei zone verzi ar putea apărea în curând construcţii. "Vrem copaci, nu clădiri",  "Titanii rămân fără plămâni" sau "Stop tăierilor", au fost câteva dintre mesajele protestatarilor. "A fost o perioadă în care s-au stopat cât de cât acţiunile, dar toamna trecută şi anul acesta au fost duse la extreme pentru că bănuiesc că vor să distrugă tot parcul ca să fie pregătit pentru construcţii. Ceea ce se întâmplă aici este o crimă, o crimă ecologică", susţine un bărbat. 

Terenul de 12 hectare se întinde între Bulevardele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuşi şi malul lacului şi aparţine unei femei de 88 de ani care l-a câştigat în 2005, în urma unui proces. Manifestanții cer autorităților să găsească o soluție pentru a salva spațiul verde, iar bucata retrocedată să fie reintegrată în parc. "Noi vrem să se adune Primăria Sectorului 3, Consiliul General să discute, să ia cea mai bună decizie", susţine un manifestant. 

Pe acelaşi subiect

S-au dat 18 amenzi a câte 100 de lei

Autorităţile spun că de peste un deceniu încearcă să ia parcul înapoi, dar fără succes. Primarul Capitalei a anunţat că verifică dacă retocedarea terenlui a fost făcută conform legii. Edilul de la Sectorul 3 sprijină acţiunea. "Felicit pe cei care au iniţiat! Consider că este absolut necesar să avem astfel de iniţiative", a declarat Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3. 

Pentru tăierea copacilor, Poliţia Locală poate da doar amenzi de 100 de lei. Până acum s-au dat 18, dar proprietara terenului le-a contestat pe toate prin avocaţii săi.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Bucureşteni îngroziţi că o oază verde din oraş e "compromisă" pentru a construi blocuri. Singura "armă" a Poliţiei: amenzi de 100 de lei