Video Ca după "bombardament", pe terenul retrocedat din parcul IOR. Sute de arbori au fost tăiaţi ilegal: "Un dezastru total"
Sute de arbori au fost tăiaţi ilegal într-unul dintre cele mai mari parcuri din Bucureşti. Aproape 12 hectare de vegetaţie, retrocedate în urmă cu 18 ani, arată acum ca după bombardament. Proprietarul terenului a fost amendat, iar acum autorităţile încearcă să expropieze terenul.
Pe cele 12 hectare de teren retrocedat în Parcul IOR, vegetația a dispărut încet, încet. "Aşa arată bună parte din cele aproape 12 hectare din Sectorul 3 al Capitalei. Mai toţi arborii puşi la pământ, tăiaţi cu drujba, alţii înţepaţi cu bormaşinile, nu de puţine ori au avut loc incendii care au distrus vegetaţia", arată Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator. "Nu am cuvinte. Stau în zonă de cel puţin 20 de ani şi aşa ceva nu am văzut", spune un bucureştean. "Un dezastru total. Cei care au semnat hârtia pentru acestă situaţie sunt de vină în totalitate", crede un altul.
Defrişări ilegale pe terenul retrocedat din parcul IOR
Terenul se întinde între Bulevardele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuşi şi malul lacului şi aparţine unei femei de 88 de ani care l-a câştigat în 2005, în urma unui proces. Activiştii de mediu spun că numai săpămâna trecută au fost tăiaţi zeci de copaci. "În mod cert este cea mai mare zonă verde afectată de intervenţia omulul distrusă, din punctul ăsta de vedere. Trebuie să reîntoarcem întreaga suprafaţă la starea ei iniţială", spune Ciprian Găluşcă, Greenpeace România.
Sancţiunile pentru această defrişare au fost ridicole: 18 amenzi de câte 100 de lei date de Poliţia Locală. Nici acestea însă nu au fost plătite pentru că proprietara, prin diferite firme de avocatură, le-a contestat. Şi comisarii de la mediu au încercat să intervină. "Am sancţionat de două ori. Amenzi de 28.000 de lei, pe Legea Mediului. Pentru lipsa de salubrizare a spaţiului respectiv", a declarat Claudia Sburlea, Garda de Mediu Bucureşti.
"Noi ne chinuim de mai bine de 10 ani să luăm această bucată de teren, să o luăm înapoi. Am fost de acord să căutăm cât mai multe variante, demersuri de a recupera acest teren", susţine Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că a cerut verificarea legalităţii acestei retrocedări.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰