Antena Meniu Search
x

Reacţia MAE după ce Ambasada Rusiei a catalogat drept "atac terorist" incidentul în care Bogdan Drăghici a intrat cu maşina în poarta instituţiei

Ministerul Afacerilor Externe respinge luarea de poziţie de miercuri a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti în urma incidentului regretabil care a avut loc în această dimineaţă. Astfel, MAE consideră ca "pripită şi complet nepotrivită şi inoportună calificarea în orice fel a acestui incident", notează news.ro.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 06.04.2022, 13:52

Reacţia MAE după ce Ambasada Rusiei a catalogat drept "atac terorist" incidentul în care Bogdan Drăghici a intrat cu maşina în poarta instituţiei
- Inquam Photos / Octav Ganea

„MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificaţie politică acestui incident tragic şi face apel ca Ambasada Federaţiei Ruse să manifeste reţinere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităţilor responsabile. Până la finalizarea anchetei şi comunicarea rezultatelor acesteia de către autorităţile române competente, orice fel de ante-pronunţări reprezintă doar speculaţii nefondate”, arată comunicatul de presă al instituţiei. MAE evidenţiază, în mod special, că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Federaţiei Ruse în România şi a clădirii acesteia.

Ancheta ia în calcul motive personale care au dus la aceste gesturi, excluzând posibilitatea unui atac terorist

Ministerul atrage atenţia că „instituţiile responsabile din România au dispus, încă din data de 24 februarie 2022, ca dispozitivul de pază şi protecţie alocat Ambasadei Federaţiei Ruse să fie suplimentat. În plus, la 5 martie, a fost dispusă o nouă măsură de consolidare a efectivelor de protecţie a Ambasadei Federaţiei Ruse, prin alocarea unui noi echipe de patrulare, sprijin şi intervenţie”.

Un autovehicul a intrat în porţile ambasadei Rusiei la Bucureşti, miercuri dimineaţă. Maşina a luat foc, iar şoferul a murit. Bărbatul care a intrat cu maşina în porţile Ambasadei Rusiei la Bucureşti ar fi fost identificat ca fiind Bogdan Drăghici, şeful asociaţiei TATA, condamnat pentru că şi-a abuzat sexual fiica, declară surse din anchetă. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Bogdan Staicu, a afirmat că maşina a intrat în poartă, iar apoi bărbatul din interior a aprins un dispozitiv care a provocat incendiul. În interiorul autoturismului anchetatorii au găsit mai multe recipiente cu vopseluri. Ancheta ia în calcul motive personale care au dus la aceste gesturi, excluzând posibilitatea unui atac terorist.

Ambasada Rusiei la Bucureşti transmite condoleanţe apropiaţilor „bărbatului care şi-a dat foc în maşină după încercarea eşuată de a lovi porţile” reprezentanţei diplomatice, subliniind că „oricare ar fi motivele şoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influenţa unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata” în oraşul ucrainean Bucha. Reprezentanţii Ambasadei susţin că oraşul Bucha a fost abandonat de armata rusă în urma acordurilor încheiate la Istanbul pe 30 martie, iar "naţionaliştii ucraineni au masacrat civili", dând vina pe personalul militar rus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Permisul auto, valabil 15 ani în loc de 10. Sunteţi de acord cu proiectul?

Observator » Evenimente » Reacţia MAE după ce Ambasada Rusiei a catalogat drept "atac terorist" incidentul în care Bogdan Drăghici a intrat cu maşina în poarta instituţiei