Ambasada Rusiei acuză un "atac terorist" comis pe fondul "isteriei anti-ruse", după ce Bogdan Drăghici s-a sinucis intrând cu maşina în gardul instituţiei
Ambasada Rusiei la Bucureşti transmite condoleanţe apropiaţilor "bărbatului care şi-a dat foc în maşină după încercarea eşuată de a lovi porţile" reprezentanţei diplomatice, subliniind că "oricare ar fi motivele şoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influenţa unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizată" în oraşul ucrainean Bucha. În plus, ambasadorul Valeri Kuzmin a declarat mediei din Rusia că a fost vorba despre un "atac terorist".
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a declarat miercuri că incidentul în care o maşină s-a izbit în porţile misiunii diplomatice ruse de la Bucureşti ar putea fi numit, "practic", un "act terorist", notează TASS. "De fapt, a avut loc un atac terorist în această dimineaţă devreme, deşi sunt multe circumstanţe care fac acest incident mai greu de înţeles", a declarat Kuzmin pentru postul de televiziune Rossia-24.
"Atmosfera care se instalează treptat aici este foarte tensionată. Ambasada a primit în mod repetat ameninţări directe prin e-mail că va fi 'aruncată în aer', de 'răzbunare'", a mai spus ambasadorul, potrivit TASS.
Ambasada Rusiei la Bucureşti a transmis la rândul ei că incidentul a fost comis "sub influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în orașul Bucea".
Reprezentanţii ambasadei susţin că oraşul Bucea a fost abandonat de armata rusă în urma acordurilor încheiate la Istanbul pe 30 martie, iar "naţionaliştii ucraineni au masacrat civili", dând vina pe personalul militar rus.
Explicaţia Ambasadei Rusiei pentru atrocităţile de la Bucha / Bucea
Reacţia vine după ce o maşină condusă de un bărbat identificat ca fiind Bogdan Drăghici, preşedintele Asociaţiei TATA, cercetat şi condamnat pentru abuzuri sexuale asupra fiicei sale şi a altor copile, a intrat cu maşina în porţile sediului ambasadei, iar apoi s-a autoincendiat, decedând.
"Ambasada îşi exprimă profundele condoleanţe rudelor şi prietenilor bărbatului care şi-a dat foc în maşina după încercarea eşuată de a lovi porţile Ambasadei Rusiei în România. Trebuie să afirmăm cu regret că oricare ar fi motivele şoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influenţa unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în oraşul Bucea. În acest mic oraş ucrainean, nu departe de Kiev, abandonat de armata rusă în urma acordurilor încheiate la Istanbul pe 30 martie, naţionaliştii ucraineni au masacrat civili, punând vina pe personalul militar rus. De fapt, persoana respectivă a devenit victima unei propagande militare nestăpânite a regizolrilor neo-nazişti aflaţi la putere la Kiev şi a patronilor lor occidentali, care, fără să aştepte rezultatele unei examinări medico-legale şi ale mărturiei martorilor oculari, au lansat o campanie împotriva Federaţiei Ruse pe fundalul desfăşurării operaţiuni militare speciale în Ucraina", susţine ambasada.
Reprezentanţa diplomatică reia argumentele Moscovei referitoare la "imperiul minciunilor Occidentului colectiv" care necesită sacrificii sângeroase, la faptul că "tehnologia a fost elaborată de mult timp, atât în Siria în cazul provocărilor Căştilor Albe, cât şi în 2014, în timpul loviturii de stat din Ucraina („Suta Cerească” ).
"În acelaşi timp, suntem convinşi că „făcătorii de adevăr” din mass-media ucraineană şi occidentală, blogosfera vor lăsa în mod tradiţional în tăcere faptele dezvăluite de tortură a prizonierilor de război ruşi, agresiune şi crime brutale ale locuitorilor din Mariupol şi alte oraşe din Ucraina", spun reprezentanţii ambasadei.
Totodată, prezintă din nou motivele lansării a ceea ce Vladimir Putin a numit "operaţiunea militară specială din Ucraina", respectiv: protejarea populaţiei republicilor populare Doneţk şi Luhansk de la "genocidul efectuat timp de 8 ani de către neonazişti ucraineni", demilitarizarea Ucrainei, care, în opinia lor "a devenit un avanpost militar anti-rus al NATO, ameninţând securitatea" Rusiei, denazificarea Ucrainei, unde "Occidentul colectiv a tolerat în mod deliberat creşterea sentimentelor radicale de dreapta pentru a crea un proiect geopolitic „anti-Rusia”".
"Cea mai importantă prioritate, după cum a remarcat Comandantul Suprem Vladimir Putin, este evitarea victimelor civile prin toate mijloacele", conchide ambasada, precizând totodată că, în urma incidentului, niciunul dintre angajaţii Ambasadei şi forţelor de ordine române nu au fost răniţi.
Ultimul mesaj al lui Bogdan Drăghici făcea referire la situaţia din Ucraina
Reacţia Ambasadei Rusiei se bazează şi pe faptul că ultimul mesaj pe Facebook postat de Bogdan Drăghici face referire la situaţia din Ucraina.
"Şi eu sunt ucrainean! Ar fi minunat să ne considerăm toţi ucraineni, până când se va sfârşi definitiv războiul oribil, care pune în pericol de moarte întreaga omenire! (...) Este atât de trist că lumea democratică nu reacţionează prompt şi ferm, pentru a reinstaura pacea, pentru a-l pedepsi rapid pe dictatorul însetat de sânge nevinovat, pentru a arăta că există solidaritate umană, pentru a demonstra că ultimul război mondial nu mai poate avea loc şi că planeta asta nu poate fi distrusă de oameni, pentru că ororile istoriei nu mai pot fi repetate", a scris Bogdan Drăghici în ultima sa postare pe Facebook.
"Am privit admirativ uriaşele demonstraţii de condamnare a invaziei putiniste, care au avut loc la Praga şi în alte metropole ale lumii civilizate. Şi totuşi măsurile punitive adoptate împotriva Rusiei lui Putin nu sunt încă suficiente şi eficiente pe termen scurt. Nevinovaţi mor în fiecare clipă în Ucraina. (...) Dacă nici acum nu ne declarăm toţi ucraineni şi nu acţionăm solidar pentru a mai avea un viitor civilizaţia umană, atunci nu vom mai avea o altă ocazie, pentru că vom trăi un sfârşit apocaliptic. Şi vom fi vinovaţi, că nu am făcut totul pentru a dovedi că merităm să mai populăm această planetă mult prea încercată", adăugase bărbatul.
Psihiatrul Gabriel Diaconu explică de ce nu trebuie asociat gestul suicidal cu situaţia din Ucraina
Psihiatrul Gabriel Diaconu atrage atenţia că povestea lui Bogdan Drăghici nu are "a face nimic cu conflictul din Ucraina".
"N-are a face nimic povestea acestui psihopat nici cu conflictul din Ucraina, nici cu lupta pentru libertate a ucrainenilor, iar numele lui n-ar trebui menționat în legătură cu ce trăiește acest popor în ultima vreme", atrage atenţia Gabriel Diaconu.
Gabriel Diaconu spune că Drăghici adora să fie popular şi totodată a vrut să arate dispreţ faţă de decizia justiţiei.
"Rareori am întâlnit o pesoană cu un arc biografic atât de pervers. Iar Drăghici, fără doar și poate, este un lup în blană de oaie, care și-a meritat soarta. Ce-i drept, moartea lui este o ultimă declarație de dispreț față de justiție, dovadă că Drăghici trăia cu sentimentul impunității, și se considera deasupra brațului dreptății.
În fapt, în fantezia lui megalomaniacală, Drăghici se vedea un ”deschizător de drumuri”, câtă vreme în realitate - și el știa asta - nu era decât un pedofil complexat, un consumator de pornografie infantilă, un monstru. Dar un monstru căruia-i plăcea adulația, popularitatea, îi plăcea să fie relevant respectiv în centrul atenției", a mai scris psihiatrul Gabriel Diaconu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰