Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Rezultatul autopsiei în cazul copilului de 8 ani mort în timpul unui curs de înot

Un antrenament banal de înot s-a terminat tragic. Un băieţel de opt ani din Bihor a murit sub ochii tatălui său şi ai antrenorului. Copilul a intrat în panică şi, deşi a fost scos imediat din bazin, a căzut ca secerat. Băiatul primise adeverinţă că este apt de sport de la medicul de familie, dar autopsia a arătat o posibilă anomalie la inimă.

de Redactia Observator

la 20.08.2024 , 19:33

Filip începuse de trei săptămâni cursurile de înot în bazinul şcolii din Ştei. Ieri după-amiază, alături de alţi nouă cursanţi, exersa bătaia din picioare, cu ajutorul unui colac. Tatăl îl privea de pe margine.

Băiatul, mort în bazinul de înot

"La un moment dat, am văzut pe faţa lui că se sperie, se sperie de ceva. Probabil că nu înainta. Claudiu, instructorul, l-a văzut. Era lângă mine şi el şi a sărit şi l-a întors pe mal", povesteşte Doru Cioanca, tatăl copilului.

Vezi și

"Am încercat să-l calmez în braţe la mine fiind. M-am întors uşor şi l-am ridicat aici pe marginea bazinului, părintele luându-l în braţe. Ultimele sale cuvinte au fost: Tati, tati. Şi efectiv s-a scurs în jos", spune Claudiu Pirtea, instructor. "S-a ridicat pe picioarele lui. Şi atunci a strigat odată: Tati şi s-a lăsat jos", adaugă Doru Cioanca, tatăl copilului.

Pe acelaşi subiect

Îngrozit, tatăl şi-a dat seama că fiul său nu mai respiră. Şi-a pus toate speranţele în instructorul de înot, fostul său coleg de şcoală. Bărbatul este antrenat să facă manevre de resuscitare, dar n-a putut reporni inima copilului. Nici medicii din ambulanţa care a venit la scurt timp n-au mai putut face nimic.

"Echipajele nu au reuşit să identifice semne de înec. Şi de aceea spun că condiţiile nu sunt clare, cum s-a produs acest stop cardiorespirator", a declarat Hadrian Borcea, medic şef UPU SMURD Bihor.

Rezultatul autopsiei în cazul copilului de 8 ani

La o zi după tragedie, părinţii au primit o concluzie parţială de la medicul legist. "Încă nu poate să se pronunţe. Dar la muşchiul inimii pare cu ochiul liber ceva. Suspect. Suspect, atâta tot", spun părinţii copilului. "Părerea dânsului a fost că nu i-a plăcut defel cum arăta muşchiul inimii. Asta l-am auzit pe dânsul declarând", adaugă Claudiu Pirtea, instructor.

"Este vorba de un organism tânăr care chiar dacă e în plină stare de sănătate poate să ascundă anumite afecţiuni neidentificate încă de către părinţi, de personalul medical", a precizat Hadrian Borcea, medic şef UPU SMURD Bihor.

Totuşi, băieţelul de opt ani primise adeverinţă de la medicul de familie că este apt pentru sport. "Adeverinţele să nu se mai elibereze doar pe ochi frumoşi. Iar analizele medicale să se facă pe corect", spune Claudiu Pirtea, instructor.

Cazurile de moarte fulgerătoare la copii, în timpul activităţilor sportive, s-au înmulţit alarmant în ultimii ani. Specialiştii spun că, pentru siguranţă, adeverinţa medicală ar trebui eliberată de o clinică sportivă.

"Recomandările Societăţii Europene de Medicină Sportivă cu privire la examenul medical necesar înaintea practicării unui sport constau în efectuarea unui examen de specialitate, cu un EKG de repaus, investigaţii care pot să identifice eventualele modificări ameninţătoare de viaţă", a declarat Adrian Tirla, medic specialist medicină sportivă.

Medicii legişti vor face o investigaţie microscopică pentru a stabili dacă, într-adevăr, băieţelul de opt ani avea o anomalie la inimă care a dus la deces. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Evenimente » Rezultatul autopsiei în cazul copilului de 8 ani mort în timpul unui curs de înot