Antena Meniu Search
x

Video România, pe locul 41 în topul celor mai puternice armate. Cum stăm faţă de vecinii Ungaria si Bulgaria

România ocupă locul 41 în topul celor mai puternice armate din lume. Suntem în urma unor ţări precum Algeria, Nigeria sau Myanmar, dar ne menţinem încă deasupra vecinilor din Bulgaria sau Ungaria. Primele puteri militare ale lumii rămân Statele Unite ale Americii şi Rusia.

de Redactia Observator

la 06.01.2022, 20:52

Vezi și

Topul celor mai puternice armate din lume include 140 de ţări. În 2021 România a pierdut o poziţie şi a coborât pe locul 41.

Care sunt punctele slabe ale armatei române

Avem în total 120 de mii de militari, dintre care 70 de mii activi şi 50 de mii de rezervişti. 9 milioane de români are ţara noastră apţi pentru stagiul militar, conform estimărilor. Echipamentul militar de la sol a fost estimat la puţin peste 670 de tancuri, 1.500 de vehicule blindate şi 240 de sisteme de artilerie. Ceea ce în opinia specialiştilor este foarte bine. Nu la fel de bine stau lucrurile în aer, unde avem cele mai mici scoruri. Aviaţia militară dispune în total de 145 de aeronave. Aici intră cele de vânătoare, de transport şi antrenament dar şi peste 60 de elicoptere. Niciunul de atac însă.

În contextul militar actual poate cea mai gravă problemă a armatei României o au forţele navale. Marina nu are niciun distrugător, portavion sau submarin. Avem însă 3 fregate, patru corvete şi trei nave de patrulare. O mare parte din echipamentul militar este însă învechit, fiind fabricat în perioada comunistă. Potrivit topului întocmit de revista Global Firepower, dacă privim spre vecinii noştri putem fi uşor optimişti. Doar Ucraina s-a clasat mai bine, pe poziţia 25, în contextul ameninţării ruse. Ungaria ocupă poziţia 55, Serbia locul 61 iar Bulgaria locul 67.

La nivel mondial podiumul celor mai puternice forţe militare este ocupat de Statele Unite ale Americii, Rusia şi China. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » România, pe locul 41 în topul celor mai puternice armate. Cum stăm faţă de vecinii Ungaria si Bulgaria