Video Au trecut 32 de ani de la Operațiunea "Trandafirul". Cadavrele timișorenilor secerați de gloanțe, arse și aruncate într-un canal din Popești-Leordeni
Libertatea de care ne bucurăm acum a fost câştigată cu sânge. În urmă cu exact 32 de ani, Timişoara arăta ca după război. Oamenii au prins curaj. Muncitorii de la fabricile din oraş au intrat în grevă, iar zecile de mii de oameni care se adunau pe străzi au forţat armata să se retragă în cazărmi.
În noaptea de 18 spre 19 decembrie la Timișoara începea Operațiunea "Trandafirul". Regimul voia să șteargă urmele masacrului din ultimele 2 zile, când 83 de oameni muriseră împușcați. Tocmai de aceea un camion frigorific oprește la ușa din spate a morgii Spitalului Județean, iar câțiva ofițeri de securitate o umplu cu cadavre. Șoferul pleacă urgent la București.
Elena Ceaușescu se pregătea să spună țării și lumii că ei erau trădători și că, de fapt, fugiseră peste graniță. 43 de cadavre au fost arse, iar cenușa aruncată într-o gură de canal din Popești-Leordeni.
Dimineața, timișorenii ieșeau pentru a cincea zi în stradă
Erau tot mai mulți și tot mai hotărâți să nu plece acasă înainte că dictatorii să fie înlăturați. "Morții nu ne lasă să plecăm acasă!", scandau acum oamenii ieșiți cu zecile de mii pe străzile orașului. Determinarea lor, a făcut, că o zi mai târziu, în 20 decembrie, Timișoara să fie declarat primul oraș liber de comunism din România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰