Antena Meniu Search
x

Video De ce cumpără România alte 32 de avioane F-16, deși miza e achiziția ultramodernelor Lockheed Martin F-35 Lightning

România râvneşte la cea mai de temut armă din aer. În câţiva ani, piloţii noştri ar putea zbura cu avioane de luptă F-35, de fabricaţie americană. În acest moment, programul de modernizare a aviaţiei se face prin achiziţia de aeronave mai vechi, de tip F-16. 32 de astfel de aparate de luptă vom cumpăra în perioada următoare, de la armata norvegiană. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 13.12.2021, 20:51

Vezi și

Avem acum 17 aeronave F-16. Sunt cumpărate din Portugalia cu peste 500 de milioane de euro. Numărul de aparate de luptă, însă, este mult prea mic pentru a ne asigura singuri misiunile de poliţie aeriană. Aşa că săptămâna trecută Ministerul Apărării a anunţat că este gata să cumpere alte 32 de avioane F-16, fabricate tot de către cei de la Lockeed Martin.

Un singur avion F-16 ne va consta aproximativ 14 milioane de euro

Avioanele norvegienilor au o vechime de 40 de ani, dar sistemele de luptă sunt modernizate. Suma plătită este de 454 milioane de euro, fără TVA. Aici intră şi banii pentru suportul logistic şi armament. - 100 milioane de euro.

Un calcul simplu ne arată că vom plăti pentru fiecare aparat în parte undeva la 14 milioane de euro. De aceste avioane ne vom folosi cel puţin în următorii 10-15 ani.

Pe acelaşi subiect

Armata Română doreşte să facă trecerea de la avioane de luptă F-16 la aparate F-35

Diferenţe sunt uriaşe. Şi de tehnologie, dar şi de bani. Cea mai răspândită versiune a avionului de vânătoare F-35 costă undeva la 79 de milioane de dolari. Aeronava este primul supersonic invizibil pe radar, decolează de pe distanţe foarte scurte şi are sisteme care pot lovi ţinte mici de la peste 80 de kilometri distanţă. 

Ne dorim un astfel de avion începând cu 2028. Până atunci avem nevoie cât mai urgent de cel puţin trei escadrile de F-16 complete pentru a face faţă ameninţărilor aeriene în cazul unui conflict armat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » De ce cumpără România alte 32 de avioane F-16, deși miza e achiziția ultramodernelor Lockheed Martin F-35 Lightning