Antena Meniu Search
x

Video România pregăteşte 2.000 de locuri de lux pentru infractori. În cinci ani vor fi construite 2 penitenciare noi

România, cea mai condamnată ţară la CEDO, creează condiţii de lux pentru deţinuţi. În 3 ani am dat pe despăgubiri, din bugetul statului, banii de-o închisoare. De anul acesta, începem să o construim din împrumuturi. Două mii de locuri noi ar urma să avem în următorii 5 ani. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 21.02.2024, 18:12

Vezi și

Cristina Filip, reporter Observator: După 24 de ani, România construieşte două penitenciare noi. Unul la doar câţiva kilometri de Ploieşti, în comuna Berceni pe locul unei foste unităţi militare. Se va întinde pe o suprafaţă de aproape 10 hectare şi va fi compus din două zone: zona administrativă cu spaţii pentru birouri şi zona de detenţie cu blocuri separate pentru regimul de maximă siguranţă şi regimul închis. Totul ar trebui să fie gata în 5 ani. 

Ultimele închisori din România au fost date în folosinţă în 2000

Valentin Matei, director penitenciarul Ploieşti: Sunt 900 de locuri pentru regim închis şi 100 de locuri pentru maximă siguranţă. Va fi asigurat în primul rând spaţiul minim de 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut. Vor fi celule individuale un ele dintre ele, vor avea spaţii pentru activitaţi educative şi lucrative.

Ultimele închisori construite în România sunt Arad şi Gurgiu, date în folosinţă în 2000. Nu doar că au fost construite după standarde învechite, dar au devenit şi neîncăpătoare. Numărul deţinuţilor a crescut constant, în timp ce numărul de locuri a rămas acelaşi. 

Pe acelaşi subiect

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei: Ştiţi că mulţi dintre cei care fug din România şi sunt condamnate şi se duc în alte state primul lucru pe care îl invocă în instanţele respective atunci când sunt prinşi sunt condiţiile proaste din penitenciarele româneşti.

România a plătit amenzi de peste 40 de milioane de euro din cauza condiţiilor proaste din penitenciare

Aşa se face că după aderarea la Uniunea Europeană, au dat statul în judecată şi au câştigat la CEDO procese pe bandă rulantă. În perioada 2020-2022, România a plătit amenzi de peste 40 de milioane de euro. Atât costă închisoarea care se construieşte acum în comuna Unguriu, în Buzău. Penitenciarul va avea 800 de locuri pentru regimul semi deschis şi alte două pavilioane cu 100 de locuri pentru regimul deschis. 

Dan Halchin: Noutatea e că unul dintre aceste pavilioane va fi în exteriorul penitenciarului practic se va crea un mecanism prin care persoanele private de libertate, în proximitatea eliberării să fie cât mai puţin supravegheate şi să-şi gestioneze viaţa singuri până la momentul când vor fi eliberati.

În închisorile din România sunt aproape 24.000 de persoane private de libertate, iar gradul de ocupare în închisori depăşeşte cu mult 100%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » România pregăteşte 2.000 de locuri de lux pentru infractori. În cinci ani vor fi construite 2 penitenciare noi