Antena Meniu Search
x

Video Conceptul unic după care se construieşte cel mai nou penitenciar din România. Deţinuţii vor avea sală de spectacole, bibliotecă şi bucătărie proprie

Unul dintre cele mai moderne penitenciare din România se construiește în Baia Mare. Lucrările sunt deja avansate, iar cel mai probabil aici își va ispăși o parte a pedepsei și fostul primar Cătălin Cherecheș, în cazul în care va fi extrădat din Germania. Unitatea de detenție va avea peste 400 de locuri și va aduce un concept unic în sistemul penitenciar din România. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 16.01.2024, 08:33

Vezi și

Simona Vasiac, reporter Observator: Noua unitate de detenţie se află dincolo de gardul penitenciarului. Lucrările de construcţie au început la finalul anului 2022 şi urmează să fie terminate în toamna acestui an. 

Dincolo de gardurile înalte, zeci de muncitori, printre care şi deţinuţi, lucrează pentru ridicarea unității de detenție. 

Norbert Borgyos, penitenciarul Baia Mare: Noi vom avea un pavilion de detenţie nou de 420 de locuri, toate la standarde europene, vom avea 70 de camere a câte 6 locuri de deţinere. 

Întreaga lucrare este un concept unic în ţară, dezvoltat după un sistem norvegian

În cadrul penitenciarului, deținuții vor avea la dispoziție o sală de spectacole, bibliotecă, dar și o bază de auto-gospodărire, unde vor putea, singuri, să își gătească sau să își spele rufele, întreaga lucrare fiind un concept unic în ţară, dezvoltat după un sistem norvegian.

Norbert Borgyos, penitenciarul Baia Mare: Presupune o abordare integrată a serviciilor corecţionale de reintegrare socială din penitenciar cu cele din exterior să se obţină o trecere cât mai lină a persoanelor private de libertate, din detenţie în libertate şi în acest fel să crească şansele de reintegrare socială a acestora.

Cătălin Cherecheș ar urma să fie şi el închis în noul penitenciar de la Baia Mare

În noul penitenciar din Baia Mare ar urma să își ispășească o parte a pedepsei și fostul edil Cătălin Cherecheș. Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor susține în scrisoarea pe care a transmis-o instanței germane, care va decide dacă fostul primar din Baia Mare va executa sau nu pedeapsa în țară, că spațiile de cazare se conformează cerințelor europene.

Răzvan Doseanu, avocat Cătălin Cherecheș: Nu cred că o persoană poate fi extrădată cu motivarea că în viitor se va construi un penitenciar. Trebuie să ai condiţii la momentul la care discuţi despre extrădare şi să ai în vedere condiţiile existente la acel moment. 

Potrivit statului român, dacă fostul edil va fi extrădat, acesta urmează să fie ținut în carantină la Penitenciarul Rahova, apoi în regim închis în Penitenciarul Aiud, iar ultima parte a pedepsei, în regim semideschis și deschis, la Penitenciarul Baia Mare. Valoarea proiectului se ridică la suma de 35 de milioane de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Conceptul unic după care se construieşte cel mai nou penitenciar din România. Deţinuţii vor avea sală de spectacole, bibliotecă şi bucătărie proprie