Antena Meniu Search
x

Video Românii renunţă la vacanţele pe litoral, după alerta de holeră din mare: "Am anulat tot"

Panică printre români, după alerta de holeră din Ucraina! Tot mai mulţi îşi anulează vacanţele la mare de teama unei noi epidemii. Biologii îi liniştesc: pericolul este foarte scăzut. În schimb, pe ţărmul Ucrainei, riscul nu a trecut. 

de Redactia Observator

la 14.06.2023, 19:56

Vezi și

Aşa arată plaja din Odessa, la 8 zile de la ruperea barajului Kahovka. Pe nisip şi în apă, sunt resturi de mobilă, aluviuni şi leşuri de animale, aduse de ape de la peste 100 de kilometri distanţă. O adevărată seră de virusuri şi bacterii. 

Adrian Bîlbă, biolog: Specialiştii avertizează riscul apariţiei holerei, o boală infecţioasă produsă de un vibrio ce produce o toxină şi mai departe o enterită foarte gravă. 

Accesul a fost interzis pe plaja din Odesa. De partea cealaltă a mării Negre, pe ţărmul românesc, apa este testată frecvent. Rezultatele analizelor sunt în limite normale până acum.

Românii au intrat, însă, în panică şi renunţă la vacanţele de pe litoral, de frica holerei. 

Pe acelaşi subiect

"Noi voiam să mergem peste aproximativ două săptămâni. Am anulat tot!", spun persoanele pe Facebook după ce şi-au anulat sejururile.

Ştefan Necula, manager agentie turism: Nu cred că trebuie să-şi facă o problemă în acest sens, pentru că avem o distanţă foarte mare până la Odessa.

Într-un răspuns pentru Observator, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că "Pentru România, riscul de holeră, ca urmare a evenimentelor din Ucraina, este probabil extrem de redus." Iată explicaţia. 

În primele zile după ruperea barajului din Ucraina, o cantitate enormă de apă, contaminată cu uleiuri industriale şi îngrăşăminte din agricultură, a ajuns prin Delta Niprului în Marea Neagră. Chiar dacă valul toxic ar ajunge în dreptul ţărmului românesc, ar fi împins spre larg de forţa Dunării, prin curenţii care acţionează spre nord şi de vânt. 

Răzvan Popescu Mierceni, biolog: Pentru că s-a tot vehiculat holera. Dacă ne uităm la statistici nu există cazuri de contaminare cu agentul respectiv din apa de mare, pentru că în apa de mare el nu supravieţuieşte. Eu în continuare merg la plajă. 

În Ucraina, în schimb, alerta rămâne ridicată

Cel puţin 10 oameni au murit şi sunt zeci de dispăruţi, în inundaţiile distrugătoare provocate de ruperea barajului. Imaginile din satelit arată amploarea dezastrului. 

Până acum nu au fost înregistrate cazuri noi de holeră în Ucraina, dar populaţia a primit preventiv, încă din primăvară, kituri pentru tratarea bolii. Zonele de război sunt vulnerabile în faţa epidemiilor. La fel şi ţările mai puţin dezvoltate. Holera ar fi apărut prin anul 600 înainte de Hristos, pe Valea Gangelui, în India. De atunci medicina tot caută remedii pentru eradicarea ei. Ultima mare epidemie a avut loc acum trei decenii, în America Latină. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Românii renunţă la vacanţele pe litoral, după alerta de holeră din mare: "Am anulat tot"