Antena Meniu Search
x

Video S-a dat startul tradiţiilor de iarnă în Mureş. Tinerii au plecat cu turca, iar cei mai în vârstă i-au aşteptat cu sufletul la gură

Suntem, poate, în cea mai frumoasă perioadă din an. Colindatul este una dintre cele mai frumoase tradiţii de Crăciun. Dacă în marile oraşe, copiii sau tinerii nu mai merg la urat, la sate asta se păstrează cu sfinţenie. Mureşenii au furat startul - aseară, tinerii au plecat cu turca, iar cei mai în vârstă i-au aşteptat cu sufletul la gură, ca să îi colinde. 

de Sorin Tanţoş

la 17.12.2023, 08:50

Vezi și

S-a dat startul tradiţiilor de iarnă, seara trecută, în localitatea Dumbrava, din judeţul Mureş. Tinerii, îmbrăcaţi în straie populare, au plecat la colindat cu turca - cea mai veche şi cunoscută tradiţie din zonă.

Tânără: Acest obicei, jocul turcii sau umblatul cu turca - cum se mai numeşte - este un obicei vechi, de sute de ani, moştenit de la moş strămoşi, de la bunici, pe care noi căutăm să-l menţinem şi să-l transmitem din generaţie în generaţie.

Tânăr: Am venit aici ca să continui tradiţia aceasta frumoasă de a colinda şi de a merge cu turca.

Tânăr: Trebuie să cânţi după muzică, să te sincronizezi cu melodia, să ai ureche muzicală.

Turca alungă spiritele rele din gospodării în perioada premergătoare Crăciunului

Din bătrâni se spune că turca alungă spiritele rele din gospodării în perioada premergătoare Crăciunului.

Tânără: Am venit să colindăm şi să aducem bucurie în sufletele celor dragi. Am simţit bucuria celor care au venit să ne întâmpine cu drag. Au pregătit bucate alese şi ne-am bucurat din suflet de Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Oamenii din Dumbrava cred că prezenţa turcii, alături de colindători, face pământul mai fertil, dar aduce şi vitalitate şi tinereţe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » S-a dat startul tradiţiilor de iarnă în Mureş. Tinerii au plecat cu turca, iar cei mai în vârstă i-au aşteptat cu sufletul la gură