Antena Meniu Search
x

Video Scandalul câinilor maidanezi din Năvodari. Oamenii acuză că animalele au fost tranchilizate şi aduse cu un scop clar. Primăria şi ONG-ul neagă

Mută câinii ca să aibă ce face. Sunt acuzaţiile extrem de grave pe care iubitorii de animale le fac la Năvodari. Până de curând, primăria avea un program împreună cu voluntarii, care spun că au sterilizat şi hrănit sute de patrupede pe banii lor. În locul lor, Primăria a angajat un ONG. Iar oamenii acuză asociația că ar fi adus maidanezi în oraş special pentru a câștiga contractul şi a-şi justifica activitatea.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 13.03.2023, 12:14

Vezi și

"Ia uite unde sunt câinii aduşi. Sunt anesteziaţi, tranchilizaţi. Ei mişcă, săracii, şi aruncaţi aici. Cred că au fost aruncaţi aici, că sunt prea mulţi totuşi", spune un bărbat care filmează scena. "Câinii tot aici sunt. Uitaţi-i! Ţiţina! Niciunul nu reacţionează în niciun fel. Unul singur s-a ridicat. Uitaţi-i!", arată şi o femeie.

Scandalul câinilor maidanezi din Năvodari

Inofensivi şi într-o evidentă stare de letargie, zece câini zac pe marginea drumului. Iubitorii de animale acuză autorităţile că ar fi abandonat intenţionat câinii pe străzile din oraş. "Aici era plin de căţei. Cum erau? Ca şi cum erau beţi. Aveau ochii roşii, tulburi... Căţeii nu erau violenţi, nu nimic", povesteşte o femeie. "Am sesizat o dubă în apropierea locuinţei mele, cu număr de înamtriculare de Bucureşti", spune o tânără. "Mai mult ca sigur aceşti câini au fost plantaţi strategic. Iniţial, lăsaţi la intrarea în Năvodari, după - aici, unde sunt şi copii", crede o altă femeie.

Bănuielile celor care au avut grijă până acum în mod voluntar de câinii fără stăpân se îndreaptă spre înţelegerea dintre Primărie şi un ONG, angajat de săptămâna trecută pentru a aduna patrupedele de pe străzi. "Credem că au fost aduşi intenţionat din altă locaţie la noi, în Năvodari, ca să se justifice încheierea contractului oraşului Năvodari cu aderarea la asociaţia Aspa Ivet", spune o tânără. "Aceşti căţei nu sunt din oraş. Cunosc toţi câinii, am grijă şi de căţeii de pe stradă şi cei de la ecarisaj şi cunosc absolut toţi câinii din oraş. Aceşti căţei NU erau de aici", susuţine o alta.

Pe acelaşi subiect

Cu alte cuvinte, câinii au fost lăsaţi pe stradă sau plimbaţi de colo-colo pentru ca primăria să arate că programul prin care voluntarii aveau în grijă soarta maidanezilor este ineficient. "Noi ne-am implicat cu tot ce se poate, cu adopţii, cu hrană, cu deparazitare, cu curăţenie, cu tot ce a fost nevoie tocmai ca să ajutăm Primăria", spune o femeie.

Primăria reacţionează. Răspunsul ONG-ului

Într-un răspuns pentru Observator, Primăria Năvodari accentuează că nu a fost suficient şi, "din motive logistice", nu mai pot continua cu vechiul mod de a face lucrurile: "Cu toate demersurile și acțiunile derulate în ultimii ani - 4 campanii de sterilizare, 9 campanii de informare din poartă în poartă în colaborare cu Poliția Locală, acțiuni în parcuri, Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân al Orașului Năvodari nu-și mai putea desfășura activitatea în mod eficient din motive logistice".

Aşa că au apelat la specialişti. ONG-ul care se ocupă acum de animalele fără stăpân respinge acuzaţiile că ar putea fi implicat într-un asemenea scenariu. Fac totul ca la carte, conform legii. "Cu specialişti, cu medici, cu tranchilizant mergem şi ridicăm toate animalele libere pe domeniul public. Dar atenţie, când le-am ridicat, pe loc, animalele sunt microcipate, tocmai pentru presupusa acestei acuze, că le iei din Năvodari şi le dai drumul în Cumpăna", a declarat Manuel Istrate, director ONG. Întrebat dacă nu e posibil ca aceşti câini să fi fost aduşi intenţionat, răspunde: "Nu, asta e din folclorul românesc".

Timp de 14 zile, câinii pot fi revendicaţi sau adoptaţi din adăposturi. După această perioadă, sunt eutanasiaţi. "Năvodariul are o situaţie particulară, este foarte conectat cu localităţile din jur, este o sursă de maidanezi şi pentru Constanţa şi din acest motiv, noi, la Constanţa, am avea interes ca problema să fie rezolvată", spune Adrian Bâlbă, doctor în științe.

Poliţia Animalelor s-a sesizat în acest caz, iar autorităţile fac cercetări pentru a-i identifica pe cei care au lăsat câiniipe stradă. Între timp, căţeii letargici, abandonaţi la marginea drumului, şi-au revenit şi se plimbă prin oraş. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Scandalul câinilor maidanezi din Năvodari. Oamenii acuză că animalele au fost tranchilizate şi aduse cu un scop clar. Primăria şi ONG-ul neagă